Ciorba Gradina Raiului

Se pot folosi legume congelate, scurtand timpul de preparare.
 


Ingrediente:

300 ml apa fiarta, 1 cub de bulion de legume faramitat sau 2 lingurite de praf
sau pasta de bulion de legume, 1 litru suc de rosii, 2 catei de usturoi zdrobiti,
4 fire de ceapa verde tocate marunt, 1 cartof mare curatat si taiat cubulete, 1
morcov mare taiat cubulete, 100 g buchetele de broccoli congelate, 100 g varza
alba taiata fasii subtiri sau tocata mare, 55 g fasole verde taiata, congelata,
55 g mazare congelata, 55 g bob congelat, 8 fire mari de busuioc proaspat, sare
si piper.


Preparare:

Se toarna apa fiarta intr-o cratita. Se adauga cubul, pudra sau pasta de
bulion, sucul de rosii, usturoiul, ceapa verde, cartoful si morcovul. Se pun la
fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera cratita.

Se fierbe ciorba la foc mic 10
minute, amestecand din cand in cand.

Cu un cutit ascutit se taie
buchetele mai mari de broccoli in buchetele mai mici, apoi se pun in ciorba
impreuna cu varza, fasolea verde, mazarea si bobul. Se pun la fiert. Cand
clocotesc se reduce putin focul, dar se tine ciorba sa fiarba rapid. Se fierbe
circa 5 minute sau pana cand legumele sunt fragede dar inca crocante. Se gusta,
se pun sare si piper, apoi se toarna in castronele calde. Cu o foarfeca se taie
jumatate din busuioc in fasii si se presara peste ciorba, aruncand cozile tari.
Se adauga la fiecare portie un fir intreg de busuioc si se serveste imediat.


Timp de
preparare:

10 minute


Timp de
gatit:

circa 20 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 135 kcal; 7 g proteine; 1 g grasimi (din care 0 g grasimi
saturate); 25 g carbohidrati (din care 14 g zahar); 6 g fibre.

Cateva idei:

- In loc sa se foloseasca 4 feluri de legume
congelate, se folosesc 250 g de legume amestecate congelate. Exista multe
feluri de amestecuri pentru fiert la foc mic sau pentru prajit rapid si toate
sunt bune pentru ciorbe rapide.

- Pentru o ciorba copioasa, odata cu legumele
congelate se adauga 1 conserva de fasole borlotti, circa 400 g, scursa si clatita.
Inainte de a o servi, se pune 1 lingurita de pesto in fiecare castronel de
ciorba si se presara deasupra 1 lingurita de seminte de pin coapte usor.

- Ciorba poate varia in functie de legumele proaspete
sau congelate pe care le aveti in casa. De exemplu, pentru o ciorba copioasa de
radacinoase, incercati 1 cartof dulce curatat cu, sau in loc de, un cartof
obisnuit si adaugati 1 nap curatat si taiat cubulete.

Avantaje:

- Acesta este un exemplu de reteta "inceputa la
rece", in care legumele se pun direct in lichid, fara a mai fi prajite in
grasime. Ciorba obtinuta nu are grasimi.


- Diferite fructe si legume contin tot felul de
substante fitochimice, astfel incat este important sa mancati variat.

Aceasta ciorba contine un amestec
bun de legume.

Vote it up
189
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza