Chilli con carne cu paine de porumb

Carnea de vita cu fasole, gatita indelung intr-un bogat sos de rosii condimentat cu ardei iuti si chimen, este o masa mai mult decat imbietoare intr-o zi rece, de iarna.
 



Ingrediente:
1 lingura
ulei de masline extra virgin, 340 g carne de vita curatata de grasime si taiata
cubulete, 1 ceapa mare tocata marunt, 2 catei de usturoi zdrobiti, 1/2
lingurita seminte de chimen, 1 lingurita ardei iuti uscati sfaramati, sau dupa
gust, 1 lingura pasta de rosii, 1 cana rosii tocate, circa 400 g, 2 cutii
fasole rosie boabe (400 g fiecare) scursa si clatita, 300 ml supa de vita -
preferabil de casa, sare si piper; pentru painea de porumb: 140 g faina de
porumb, 115 g faina de grau, 2 lingurite praf de copt, 1/2 lingurita sare, 1 ou
mare, 225 ml lapte, 140 g boabe de porumb dulce din cutie sau decongelate, 1
ardei iute verde, de iuteala medie, curatat de seminte si tocat marunt.


Preparare:
Se
incinge uleiul intr-o caserola mare termorezistenta, se adauga carnea si se
prajeste la foc iute, amestecand ocazional, timp de 3-4 minute, pana se
rumeneste bine. Se scoate carnea cu o spumiera. Se micsoreaza flacara si se
pune ceapa in vas. Se amesteca bine si se caleste timp de 10 minute. Se adauga
usturoiul, semintele de chimen si ardeii iuti si se gateste, amestecand, timp de
1 minut, dupa care se readuce carnea in vas. Se adauga pasta de rosii, rosiile
din cutie cu suc cu tot, fasolea si bulionul. Se amesteca totul bine si se da
in clocot. Se micsoreaza iar flacara, se acopera caserola cu un capac si se
fierbe inabusit timp de 1-1 1/2 ora, amestecand ocazional, pana ce carnea se
face frageda. Intre timp, se prepara painea de porumb. Se incinge cuptorul la
200 de grade Celsius si se unge cu putin unt topit o forma de copt patrata, cu
latura de 20 cm. Se amesteca faina de porumb, faina de grau, praful de copt si
sarea, intr-un castron. Se amesteca oul cu laptele si se adauga in castron,
amestecand pana se obtine un aluat nu foarte omogen (nu omogenizati aluatul
prea mult, caci painea va iesi prea tare). Se incorporeaza in aluat boabele de
porumb si ardeiul iute verde. Se pune aluatul in forma de copt si se coace
20-25 de minute, pana ce painea obtinuta este ferma la atingere. Se scoate
painea din forma si se taie bucati patrate. Chilli con carne se serveste in
farfurii incalzite, alaturi de painea calda.


Timp de preparare:
25 de
minute


Timp de gatit:
1-1 1/2
ora

Se obtin 6 portii .

Fiecare portie contine 408 kcal; 28 g proteine; 8 g grasimi
(din care 2 g grasimi saturate); 59 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 8 g
fibre.

Avantaje:

- Fasolea rosie are continut
foarte mic de grasime, dar mare de carbohidrati. Acestia au un continut
important de vitamina B1, B6 si niacina, si unul semnificativ de fier. Sunt de
asemenea o sursa buna de fibre solubile, care ajuta la reducerea nivelului de
colesterol din sange.

- Faina de porumb (macinata
din malai) si boabele de porumb dulce sunt o sursa buna de carbohidrati cu
amidon.

Cateva idei:

- Inlocuiti carnea de vita cu
carne de miel, dezosata si taiata cubulete (pulpa sau file). Inlocuiti ardeii
iuti uscati cu 1 ardei de iuteala medie, verde, proaspat, curatat de seminte si
tocat, 1/2 lingurita seminte de coriandru macinate si 1 rulou de scortisoara. In
loc de fasole boabe rosie se pot folosi 2 cutii cu boabe de naut, circa 400 g
fiecare, scurse si clatite, care se adauga in caserola dupa ce mancarea a fiert
15 minute. De asemenea, adaugati 2 vinete de dimensiuni medii, taiate cubulete
de 1 cm. Amestecati din când in când si adaugati mai mult bulion daca mixtura
este prea uscata. La sfarsitul timpului de gatit, adaugati 3 linguri de frunze
proaspete de coriandru tocate.

- In loc sa serviti mancarea
cu paine de porumb, amestecati 150 g firimituri de paine proaspata cu 1 ardei
verde, de iuteala medie, curatat de seminte si tocat si presarati acest amestec
peste mancare. Coaceti-o la cuptor la 220 de grade Celsius, timp de 15 minute,
sau pana cand toppingul este crocant si rumenit.

Vote it up
142
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza