Chiftelute de porc si vita cu capere

Chiftelute delicioase, cu patrunjel, ansoa si lamaie si condimentate cu sos de capere. Se servesc cu orez si salata.

 

<p>Preparare: 30 de minute, plus 1 ora pentru racire
La foc: 30 de minute
Se obtin 4 portii

Ingrediente

300 g muschi de vita
300 g file de porc
50 g fileuri de ansoa din conserva, scurse de ulei, zvantate si taiate fin, optional
30 g pesmet
1 ou batut
Coaja rasa de la o lamaie
6 linguri patrunjel proaspat, tocat fin
Piper negru
Pentru sos:
425 ml bulion de pui sau de vita
150 ml vin alb sec
150 g iaurt degresat
2 linguri faina alba
2 linguri capere proaspete sau din conserva, scurse

O portie contine:
Calorii 314
Glucide 15 g
Proteine 37 g
Grasimi 9 g (grasimi saturate 3 g)

Preparare

1. Se indeparteaza portiunile de grasime, membranele si zgarciurile de pe carnea de vita si de porc. Carnea astfel aranjata se taie pe lungime in fasii subtiri, iar acestea la randul lor se taie in cubulete.
2. Tocata la masina, carnea se transforma in pasta; pentru a-i mentine suculenta este indicat ca aceasta sa fie tocata de mana. Se ia cate un cutit mare, bine ascutit, in fiecare mana, apoi cu miscari ritmice, de ridicare-coborare, se toaca. Carnea se intoarce cu lama cutitului si se continua pana se obtine o tocatura cat mai fina.
3. Intr-un castron mare se combina carnea tocata, ansoa, optional, pesmetul, oul, coaja de lamaie si 5 linguri de patrunjel tocat. Se adauga doar piper, intrucat fileurile de ansoa sunt sarate.
4. Se formeaza 20 de chiftelute de marimea unei nuci mari. Se pun intr-un vas, se acopera cu folie si se lasa la rece o ora pentru a se dezvolta aromele.
5. Pentru prepararea sosului, se toarna vinul si bulionul de carne intr-o cratita mare, o tigaie, ori un tuci si se dau intr-un clocot, apoi se micsoreaza flacara. Se adauga chiftelutele si se lasa sa fiarba descoperite 20 de minute, intorcandu-le de cateva ori cu o paleta. Nu este indicat ca sosul sa clocoteasca puternic pentru ca astfel chiftelele s-ar putea rupe. Dupa ce au fiert, se scot din vas cu ajutorul unei spumiere. Se lasa sa se scurga pe un servetel, apoi se tin la cald.
6. Se pun iaurtul si faina intr-un castronas si se amesteca bine. Se toarna apoi treptat in bulionul care fierbe inabusit. Se mareste intensitatea focului si se amesteca in continuare pana cand sosul incepe sa fiarba, moment in care se reduce flacara, se adauga caperele si se lasa sa fiarba inabusit inca 3 minute.
7. Se asezoneaza sosul cu piper, se toarna peste chiftelute, se presara patrunjel si se serveste.</p>

Vote it up
219
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza