Chiftele in stil unguresc

Carnea de curcan si ciupercile fac chiftele suculente, delicioase fierte la foc mic in sos de passata cu ardei grasi rosii si verzi. Paprika incalzeste mancarea si cartofii noi o transforma intr-o masa completa.
 


Ingrediente: 30 g unt, 1
ceapa mica tocata marunt, 350 g ciuperci tocate marunt, 350 g carne de curcan
tocata, 50 g firimituri de paine proaspata, 1 ou batut, 2 linguri patrunjel
tocat, 550 g cartofi noi mici, sare si piper, 4 linguri iaurt simplu degresat,
pentru servit, patrunjel proaspat pentru ornat; pentru sos de paprika si ardei:
6 linguri ulei de masline extra virgin, 1 ceapa tocata marunt, 2 catei de
usturoi zdrobiti, 1 ardei gras rosu fara seminte, taiat felii, 1 ardei gras
verde fara seminte, taiat felii, 1 lingura paprika, 1 litru bulion rosii,
cateva seminte de chimen.


Preparare: Se topeste untul
intr-o tigaie cu fundul gros. Se adauga ceapa si ciupercile si se prajesc la
foc potrivit, amestecand des, circa 10 minute. La inceput ciupercile isi lasa
lichid, dar acesta se evapora si amestecul se reduce mult, are o culoare
inchisa si este foarte gros. Se scoate amestecul intr-un castron si se lasa sa
se raceasca putin. Peste ciuperci se adauga carnea de curcan tocata si se
amesteca cu o furculita ca sa se desfaca. Se adauga firimiturile de paine, oul,
patrunjelul si putina sare si piper. Ingredientele se amesteca bine. Cu mainile
ude, ca sa nu se lipeasca amestecul de ele, se fac 20 de sfere de marimea unei
nuci. Se lasa deoparte. Pentru prepararea sosului, se incinge uleiul intr-o
caserola mare, rezistenta la foc. Se adauga ceapa si se prajeste 4-5 minute,
amestecand des, pana cand se moaie dar nu se rumeneste. Se adauga usturoiul si
ardeii rosu si verde, apoi se continua prajirea, amestecand continuu, 2-3
minute. Se pune paprika si se mai prajesc 1 minut, apoi se toarna passata si se
aduce la fierbere la foc mare. Cand clocotesc, se face focul mic, se adauga
semintele de chimen, precum si sare si piper dupa gust. In sosul care fierbe la
foc mic se pun chiftelele si cartofii, cu grija sa nu se sfarame chiftelele.
Cand incep sa fiarba, se acopera si se mai fierb incet 35 de minute sau pana
cand sunt fragezi cartofii. Se gusta si se mai pun sare si piper, daca este
necesar. Se pun chiftelele, cartofii si sosul in boluri si pe fiecare portie se
pune putin iaurt. Se orneaza cu patrunjel si se servesc.


Timp de preparare: 35 minute


Timp de gatit: circa 45 de
minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 450 kcal; 27 g
proteine; 17 g grasimi (din care 6 g grasimi saturate); 51 g carbohi­drati (din
care 19 g zahar); 7 g fibre.


Cateva idei:

- Nu se mai pun cartofi si se
servesc chiftelele cu taitei sau spaghete.

- Se inlocuieste carnea de
curcan cu carne slaba de miel tocata, si se foloseste cimbru proaspat tocat in
loc de patrunjel. Se adauga 2 conserve de fasole boabe grasa, circa 400 g
fiecare, scursa, in loc de cartofi, si putin ardei iute pisat in loc de seminte
de chimen si paprika.


Avantaje:

- Carnea de curcan tocata
este o sursa de proteine, cu continut scazut de grasimi si o sursa buna de
zinc, vitamine B1, B2 si niacina.

- Mancati in mod regulat si
in cantitate mai mare, cartofii sunt o sursa utila de vitamina C - cartofii noi
contin cea mai mare cantitate si consumul lor cu coaja retine maximum de
bunatati deoarece substantele nutritive sunt concentrate sub coaja.

Vote it up
262
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza