Cele mai bune iinjecții

Ce e nou în domeniul vaccinurilor
 

Brodie Campbell era
un băiat de 15 ani, pasionat de snowboard, de lacrosse şi un membru popular al echipei de rugby a liceului. În primăvara lui 2007, Brodie părea să fi răcit. Durerile de cap şi febra de care se plângea nu i-au îngrijorat foarte tare pe părinții lui, Colin Campbell şi Judith Osborne, care locuiau în orașul canadian Coquitlam.

Într-o zi, Brodie nu s-a dus la şcoală şi, deşi nu se simțea în apele lui, a reuşit să mănânce ceva la cină. Dar, spre seară, a început să vomite. Câteva ore mai târziu, coordonarea fizică i-a slăbit în mod vizibil şi a început să se bâlbâie. La două dimineața, Judith i-a spus lui Colin:

– Nu e deloc mai bine, trebuie să-l ducem la spital.

Un medic de la spitalul Eagle Ridge l-a întrebat pe Colin dacă Brodie fusese vaccinat împotriva meningitei, o infecție gravă a membranelor care învelesc creierul şi măduva spinării. Colin era consternat. Era sigur că Brodie era în siguranță, pentru că i se administrase vaccinul împotriva bolii la şcoală.

Câteva ore mai târziu, adolescentul era urcat în grabă într-o ambulanță şi transportat la secția de terapie intensivă din cadrul spitalului din New Westminster. Când Colin şi Judith au ajuns cu maşina lor, la cinci minute după ambulanță, un medic îi întâmpină în hol.

– Îmi pare rău!, spuse el.

Brodie murise în drum spre spital.

Băiatul fusese imunizat
împotriva unei singure tulpini de meningococ, tulpina de tip C, dar alta îi cauzase moartea – tulpina de tip Y. Menactra, un vaccin mai nou decât cel care îi fusese admi-nistrat lui Brodie la şcoală, oferă o protecție mai largă împotriva meningitei, nu doar împotriva tulpinii de tip C, ci şi împotriva celor de tip A, Y şi W-135. Deşi autoritatea medicală canadiană aprobase Menactra în 2006, vaccinul a fost introdus în programul obişnuit de imunizare doar în câteva regiuni ale țării. Totuși, era disponibil în farmacii la un preț accesibil. „Meningita este o boală cruntă, mortală, care evoluează rapid şi ale cărei simptome nu sunt îndeajuns de clare pentru a observa gravitatea acesteia. Dar poate fi prevenită“, spune Colin.

Anuța Maria Pașcu,
din localitatea Nănești, elevă în clasa a X-a la Liceul Sanitar din Baia Mare, a fost și ea o victimă a acestei boli cumplite, în septembrie 2008. La trei zile de la începerea școlii, s-a prezentat prima dată la medic, acuzând dureri de cap puternice, se arată în cotidianul România liberă.
Medicul de gardă de la Secția Urgențe Pediatrice a Spitalului Județean Baia Mare i-a prescris tratament pentru răceală. După alte patru zile, fata a ajuns cu ambulanța la spital, unde a primit un tratament cu antibiotice.

Pe 23 septembrie, părinții fetei au adus-o acasă, unde a fost consultată de medicul de familie. Acesta a sugerat continuarea tratamentului. A doua zi, familia a chemat ambulanța și fata a fost dusă la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, unde i s-a pus diagnosticul de meningită virală. Dar, tânăra de 15 ani nu a mai rezistat și, la 17 ore de la internare, a murit.

Conform datelor Ministerului Sănătății,
în 2008, în România s-au înregistrat 1.114 cazuri de meningită, din care 113 cazuri de meningită cu meningococ, 289 cazuri de meningită bacteriană și 712 cazuri de meningită virală.

„Tulpinile cele mai frecvente de meningococ întâlnite în România sunt cele de tip A, iar vaccinarea împotriva meningitei nu este obligatorie, ea realizându-se opțional“, spune dr. Amalia Canton, director general adjunct la Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății.

În România, se folosesc la imunizare vaccinuri bivalente pentru tulpinile de tip A și C, iar imunizarea se realizează de la vârsta de doi ani.

Vaccinurile nu sunt la fel de extraordinare
sau evidente ca remediile mira-culoase, dar sunt caii de bătaie ai sistemului de sănătate publică. Acestea nu numai că pot preveni bolile, ci pot chiar elimina unele dintre ele, dacă sunt utilizate la scară largă, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut. Astfel, după o campanie de inoculare coordonată la nivel global, variola a fost eradicată în 1979.

În urma unei campanii similare, în toată America de Nord, în anii ’60 poliomielita a încetat să fie o problemă medicală majoră în această zonă.

Astfel de eforturi de prevenire la scară largă continuă şi în ziua de azi.

Marburg şi Ebola

În iunie 2005, oamenii de ştiință de la Laboratorul Național de Microbiologie din Winnipeg, Canada, au anunțat descoperirea unui vaccin împotriva bolilor tropicale Marburg şi Ebola, boli care aveau o rată a mortalității de până la 90%. Testele pe maimuțe au demonstrat că vaccinul are o eficiență de 100% în prevenirea lor.

Deşi încă în stadiul de prototip, vaccinul a fost supus unui test neaşteptat în luna martie a acestui an, când o femeie, om de ştiință din Germania, a fost expusă accidental la Ebola. După administrarea vaccinului, aceasta nu a dezvoltat boala.

E. coli

E. coli trăieşte în intestinele unor animale, dar nu le cauzează acestora niciun fel de probleme. Tulpina de E. coli poate cauza însă un număr mare de afecțiuni la oameni în cazul expunerii la bacterie. Odată ajunsă în mediul extern prin excrementele animalelor, bacteria se poate infiltra în apă şi sol şi, prin urmare, în produse agricole, cum ar fi legumele cu frunze verzi. În plus, carnea pe care o consumăm poate fi contaminată cu tulpina bacteriei în timpul procesului de tăiere.

În octombrie 2008, a fost aprobat, tot în Canada, primul vaccin din lume adresat bovinelor împotriva tulpinii bacteriene, care a fost dezvoltat de compania Bioniche Life Sciences, din Belleville. Vaccinul acționează prin reducerea cantității de E. coli O157:H7 excretate de vite prin fecale şi prin scăderea caracterului predominant pe care îl are tulpina în intestine.

În anul 2008, un număr de 2.215 români au prezentat infecții cu E. coli, dar și cu alte bacterii. Dr. Constantin Lupescu, de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a precizat că în România sunt vaccinați porcii împotriva E. coli. „E o măsură care se aplică la toate scroafele gestante pentru imunizarea purceilor sugari“, spune el.

Întrucât 75% din toate infecțiile noi la oameni provin de la animale, Rick Culbert, preşedintele departamentului privind siguranța alimentației din cadrul Bioniche, afirmă că ar trebui să ne protejăm şi mai mult: „Nu aşteptați să ajungă la oameni. Problema trebuie căutată la animale. Acesta este modul cel mai inteligent şi logic de abordare a problemei.

Virusul Uman Papilloma (HPV)

Nu toate vaccinurile noi au scopul de a preveni. Noi măsuri sunt luate pentru a combate boli frecvente cum ar fi virusul uman papilloma (HPV). Vaccinul HPV, Gardasil, protejează împotriva a două tulpini, care cauzează 70% din cancerele de col uterin şi a două tulpini care cauzează 90% din negii genitali.

„În cadrul testelor clinice, vaccinul s-a dovedit foarte eficient în prevenirea anomaliilor la nivelul cervixului asociate cu cancerul de col“, spune dr. Scott Halperin, şeful secției de boli infecțioase copii din cadrul IWK Health Center, din Canada.

România se află pe primul loc în Europa ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin respectiv: în fiecare an mor 2.000 de femei. În cadrul unui program de vaccinare organizat de Ministerul Sănătății, în 2008 au fost imunizate 2.500 de fetițe. Programul a fost reluat din nou în 23 noiembrie 2009, în urma unui sondaj de opinie care a arătat că 52% din părinți sunt de acord cu imunizarea fiicelor lor. Vaccinul nu este însă obligatoriu. Dacă vrei să afli mai multe, poți obține informații de pe www.informarehpv.ro sau la telverde 08008-00008.

Zona zoster

Adesea credem că vaccinurile sunt importante pentru copii şi adolescenți.

În august 2008, autoritatea medicală Health Canada a aprobat un vaccin împotriva zonei zoster, boală care afectează în special populația în vârstă. Zona zoster, cauzată de acelaşi virus responsabil pentru infecția cu varicelă, se manifestă la început prin erupții cutanate dureroase şi poate duce la dureri foarte intense, greu suportabile pe traiectul nervului, timp de săptămâni, luni sau chiar ani.

„Când ne îmbolnăvim de varicelă, în copilărie, virusul persistă în organism şi sistemul imunitar îl ține sub control“, explică dr. Scott Halperin. „Pe măsură ce înaintăm în vârstă, sistemul imunitar oboseşte şi virusul care trăieşte în organism ne poate afecta mai uşor. Vaccinul întăreşte imunitatea şi ține virusul la distanță. Administrat persoanelor de 60 de ani şi mai vârstnice, vaccinul reduce semnificativ rata de incidență a zonei zoster“, afirmă acesta.

Vaccinul împotriva zonei zoster este denumit Zostavax, fiind disponibil în România încă din 2006.

Chlamydia

Răspunsul organismului la un vaccin şi la boala împotriva căreia vaccinul acționează este, în general, acelaşi. Organismul îşi construieşte un mecanism de apărare – anticorpii – pentru a combate boala.

Dar ce se întâmplă atunci când anticorpii nu sunt întotdeauna în aşa fel creați încât să răspundă infecției, cum este cazul chlamydiei, una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală? Infecția cu chlamydia nu este prezentă în sânge sau în intestine, unde ar putea fi identificată mai uşor de sistemul imunitar, ci se ascunde în interiorul celulelor sistemului imunitar.

În iulie 2008, Robert Brunham şi Leonard Foster, de la Universitatea British Columbia, au descoperit un „candidat“ pentru vaccinarea împotriva chlamydiei: o proteină care stimulează sistemul imunitar în scopul producerii de anticorpi.

S-a descoperit că, ocazional, celulele dendritice, care au un rol cheie în reglarea sistemului imunitar, identifică chlamydia ca pe un intrus. Cu ajutorul acestor celule, bacteria chlamydia este divizată în fragmente de proteine şi recunoscută de celulele T care identifică şi distrug intruşii şi care ajută, de asemenea, la stimularea producției de anticorpi.

Alte boli cum ar fi HIV, tuberculoza sau malaria se ascund şi ele în interiorul celulelor. Astfel că „lecțiile despre chlamydia pot fi aplicate în cazul unora dintre cele mai grave boli care afectează şi în prezent populația umană“, explică Foster.

Vote it up
22
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza