Cei unsprezece eco-magnifici

 

Afară ploua cu găleata, iar în casă ne pierdeam timpul cu Ocean’s Eleven – Faceţi jocurile!, superproducţia cu George Clooney şi Julia Roberts care se numără printre filmele mele preferate. Nu mă aşteptam însă ca filmul să o plictisească de moarte pe prietena mea.

– Ce-ţi place aş a de mult la filmul ăsta?, mă întrebă ea. I-am răspuns că îmi plac filmele în care personajul principal adună o echipă de profesionişti, toţi cu personalităţi şi priceperi diferite, care vor ticlui ceva măreţ.

– Ceva măreţ?, zâmbi ea dispreţuitor. Jefuiesc un cazinou. De ce nu-şi pun atuurile în slujba unui ţel mai nobil?

Se uită la ploaia de afară, pe urmă la plasma care înghiţea mult curent.

– Ce-ai zice de unsprezece celebrităţi care salvează planeta?, mă întreabă ea.

Entuziasmaţi, ne apucăm să creăm echipa de vis, formată din celebrităţi internaţionale recunoscute pentru preocuparea lor constantă pentru mediu. Ei nu vor organiza o spargere, ci mai degrabă o breşă verde, în misiunea de a salva planeta.

Al Gore

Un guru al Revoluţiei Verzi

Interesul lui Gore faţă de mediu s-a trezit încă din studenţie, când a urmat cursurile lui Roger Revelle, un om de ştiinţă care studia un fenomen nou pe atunci: efectul de seră. După înfrângerea în alegerile din 2000, s-a consacrat conferenţierii pe această temă. Prelegerile sale stau la baza cărţii-eveniment Un adevăr incomod şi a filmului documentar cu acelaşi nume, laureat cu Premiul Oscar. „Dispunem de resursele necesare pentru a face faţă schimbărilor climatice. Ce ne mai trebuie e doar voinţa de a acţiona“, susţine Al Gore. Este fondatorul mai multor organizaţii nonprofit care luptă împotriva încălzirii globale.

Rolul în echipa de vis: şef de misiune

algore.com

Marion Cotillard

Drăcuşorul francez

La 50 de ani distanţă de la ultimul succes al unei actriţe franceze la Oscar, Marion Cotillard a primit statueta pentru rolul lui Edith Piaf, în filmul La Vie En Rose. Ea a demonstrat astfel că nu se teme de misiuni dificile. Să luăm, de pildă, activitatea ei în domeniul protecţiei mediului. A fost purtătoare de cuvânt pentru Greenpeace, a sprijinit public protejarea pădurilor tropicale şi a colaborat la proiectul Dessins pour le climat – o mare expoziţie şi un catalog în care nenumăraţi artişti dau glas preocupărilor legate de modificările climei. Cotillard e îndrăzneaţă: a scris un articol caustic într-un periodic japonez despre neînfrânarea japonezilor în privinţa vânătorii de balene.

Rolul în echipa de vis: cocktail irezistibil de frumuseţe clasică franţuzească, efort şi curaj

marion-cotillard.org

Leonardo DiCaprio

Idolul

Conduce o Toyota Prius, deşi se zvoneşte că a spart recent puşculiţa pentru o maşină electrică Tesla. În documentarul său, Al doisprezecelea ceas, DiCaprio avertizează cu privire la consecinţele încălzirii globale. Actorul ţine un blog ecologic, iar Fundaţia Leonardo DiCaprio lucrează de 11 ani pentru cauze de mediu.

Rolul în echipa de vis: model pentru tânăra generaţie

leonardodicaprio.org

Prinţul Charles

Eco-Alteţa Sa Regală

„Unul dintre primii lideri de opinie care au alertat lumea despre pericolul încălzirii globale“ – aş a l-a prezentat, în februarie 2008, preşedintele Parlamentului European pe Prinţul Charles. Acesta a fost ovaţionat în picioare de membrii Parlamentului, după îndemnul său de a fi „curajoşi şi revoluţionari în felul în care abordăm schimbările climatice“. Este preşedintele a 20 de organizaţii caritabile, care, printre altele, îi îndeamnă pe oamenii de afaceri la spirit antreprenorial sustenabil. A iniţiat un proiect prin care încearcă să găsească soluţii împotriva defrişării pădurilor tropicale. „Ruinăm aparatul de aer condiţionat al planetei“, spune el.

Rolul în echipa de vis: purtător de cuvânt

princeofwales.gov.uk

Mihail Gorbaciov

Glasnost

Mihail Sergheievici Gorbaciov e fiul unui fermier din Munţii Caucaz care a ajuns în fruntea ierarhiei de partid şi a fostei Uniuni Sovietice. După ce a reformat fostul imperiu şi a demisionat din funcţie, şi-a consacrat timpul ecologiei. A intrat în Clubul de la Roma şi în 1993 a înfiinţat o organizaţie numită Crucea Verde Internaţională. A fondat şi Forumul Politic Mondial, un think tank (n.r.: organizaţie care studiază probleme de politici publice şi pledează pentru soluţii). În 2003, a scris Manifest pentru Pământ, o carte în care discută teme ecologice. „Sunt două feluri de a rezolva problema: să ascunzi adevărul şi să amâni măsurile nepopulare sau să le spui oamenilor ce se petrece şi să lucrezi cu ei pentru a schimba lucrurile cât încă mai este timp“.

Rolul în echipa de vis: eminenţă cenuşie

gorby.ru/en

Sting

Poliţia mediului

Sting s-a alăturat mişcării ecologiste în 1989, când a devenit cofondatorul Fundaţiei pentru protecţia pădurilor virgine. În rolul său de ambasador al fundaţiei, a fost atât de activ şi de convingător, încât este adesea descris ca „salvatorul omenirii“ şi „om de bine“. Cu toate acestea, cei care vizitează site-ul fundaţiei nu vor găsi prea des numele său menţionat. „Nu vreau ca lupta să pară o cruciadă personală“, explică el.

Rolul în echipa de vis: se interpretează pe sine însuşi

sting.com

Arnold Schwarzenegger

Terminatorul practicilor neecologice

Austriacul care a dat o carieră de succes în culturism pe o carieră la Hollywood, a ajuns în 2003 guvernator al statului american California. Sub conducerea sa, acesta se transformă într-unul dintre cele mai verzi state ale Americii. Musculosul guvernator a dat lumină verde şi pentru un proiect prin care un milion de case vor fi dotate cu panouri solare până de 2018.

Rolul în echipa de vis: cel care pune în aplicare argumentele Şefului de Misiune

gov.ca.gov

Jamie Oliver

Maestrul bucătar

Fiindcă nu-i plăcea deloc mâncarea servită în şcolile britanice, el a dovedit, prin campania Feed Me Better (Hrăneşte-mă mai bine) că se poate prepara un prânz sănătos cu ingrediente simple. Restaurantele lui sunt gândite pentru dezvoltare durabilă: servesc nevoilor oamenilor protejând mediul pentru generaţiile viitoare. Cu un plan ingenios de iluminare, localul său din Cornwall, Marea Britanie, consumă cu 80% mai puţină energie. În plus, foloseşte ingrediente de la furnizorii locali. „Cu cât mai scurt lanţul de transport, cu atât mai puţine emisii de dioxid de carbon“, crede Jamie.

Rolul în echipa de vis: furnizor de hrană

jamieoliver.com

Scarlett Johansson

Spirit

Frumoasa actriţă danezo-americană (24 de ani) a decis recent să apară într-o campanie pentru reciclarea telefoanelor mobile. Scarlett mai e şi o strângătoare de fonduri activă pentru organizaţia internaţională de asistenţă Oxfam. Ca să atragă atenţia asupra proiectelor caritabile, ea a călătorit în India şi Sri Lanka în 2007. Un an mai târziu, a vizitat Ruanda, ca Ambasador pentru RED, un proiect de colectare de bani în lupta împotriva SIDA.

Rolul în echipa de vis: o infuzie de entuziasm tineresc

joinred.com

Stella McCartney

Eco-à-porter

Fiica fostului membru al trupei Beatles, Sir Paul McCartney, e un suporter entuziast al cauzei ecologiste. Vegetariană convinsă, ea se opune îmbrăcămintei din piele şi blană. Refuză să folosească piele sau materiale nocive pentru mediu în creaţiile sale de încălţăminte. Foloseşte poliester reciclat pentru genţi şi bumbac organic pentru liniile de lenjerie. Studioul său e iluminat cu energie eoliană, iar clienţii care îşi aleg articolele de vestimentaţie pe internet pot cere să li se trimită produsele într-un mod neutru pentru climă. „Poţi alege un stil de viaţă mai natural, fără să renunţi la lux“, spune ea.

Rolul în echipa de vis: designerul echipei

stellamccartney.com

Richard Branson

Business ca la carte

După ce l-a cunoscut pe Al Gore, excentricul miliardar a început să desfăşoare activităţi ecologice. Investeş te în cercetare în domeniul surselor alternative de energie şi în cel al combustibililor alternativi pentru liniile sale aeriene. Richard Branson a mai creat şi The Virgin Earth Challenge, împreună cu Al Gore. Anul trecut, a organizat propria conferinţă despre climă pe insula sa privată, care face parte din Insulele Virgine Britanice. Branson se mândreş te că totul aici este planificat pentru dezvoltare durabilă: de la lemnul pentru casă şi până la energia care provine de la mori de vânt şi de la panouri solare. „Insula va fi curând sută la sută fără emisii de dioxid de carbon“, promite afaceristul.

Rolul în echipa de vis: finanţator

entrepreneur.virgin.com

Vote it up
11
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza