Ce trebuie sa mananci in sezonul rece

Carnea rosie, carnea alba, pestele si supa de pui sunt recomandarile medicilor nutritionisti 
 

<p>Proteine si gasimi. Asta trebuie sa contina alimentatia normala in sezonul rece, ne sfatuiesc specialistii in nutritie. "Atentie insa, desi carnea este o bogata sursa de proteine si grasimi, nu trebuie sa facem abuz. Este indicat sa mancam, in perioada rece, o data pe saptamana carne rosie, precum cea de oaie, vaca sau porc. Carnea alba, precum de cea de pui sau curcan este indicat sa mancam de cel mult doua ori pe saptamana, iar carnea de peste de trei ori", spune medicul nutritionist Aurelian Emil Ranetti, de la Spitalul Militar din Capitala. Specialistul adauga ca persoanele care fac abuz de carne, adica nici o masa fara o friptura, isi pun sanatatea in pericol.

Astfel, cu cat carnea este mai grasa cu atat riscam sa devenim obezi sau sa suferim de afectiuni cardiace, sustin nutritionistii. Medicii recomanda pentru un stil de viata sanatos evitarea pe cat posibil a grasimilor de natura animala. "Nucile reprezinta o buna sursa de grasimi vegetale, care sunt bogate in omega 6. Este indicat sa mancam, mai ales in aceasta perioada a anului, una sau doua nuci, pentru a ne asigura energia de care avem nevoie", completeaza dr. Ranetti.

Carnea de macrou, hering, somon, cod, ton si sardina este cea mai grasa carne de peste, dar aceasta nu e daunatoare organismului, deoarece este bogat in grasimi din seria acizilor grasi esentiali omega 3, care protejeaza inima, explica medicul nutritionist. In plus, pestele este o sursa bogata de zinc, astfel ca acesta mareste productia de celule albe care asigura imunitatea organismului in fata microbilor si virusurilor, destul de raspanditi in aceasta perioada.

In acelasi timp, potrivit medicilor specialisti in nutritie, pentru evitarea deshidratarii, mai ales, cand se se instaleaza raceala, este recomandat sa mancam supa de pui. Supa fierbinte produce abur care ajuta la eliberarea cailor respiratorii si mentine umezeala la nivelul mucoasei nazale, adauga medicii. Puiul este o sursa importanta de selenium si vitamina E, ambele elemente fiind antioxidanti care maresc imunitatea organismului. Mai mult, supa de pui contine si usturoi, care lupta eficient cu virusuri si bacteriile ce invadeaza organsimul.

Fasolea si ciupercile sunt bogate in proteine

Medicul Aurelian Ranetti spune ca printre alimentele bogate in proteine de natura vegetala se numara fasolea, mazarea, soia si lintea. In plus, ciupercile ajuta la intarirea sistemului imunitar in lupta cu factorii patogeni, atat de raspanditi in perioada rece.
"In aceasta perioada a anului se pun legumele la conservat. Acestea ofera beneficii organismului, mai ales ca, indiferent de perioada anului, corpul are nevoie si de vitamine, pentru a tine la distanta virusurile. Atentie insa, persoanele care sunt hipertensive trebuie sa evite muraturile conservate cu ajutorul sarii, deoarece acestea le inrautateste starea de sanatate. Pentru aceasta categorie de persoane sunt indicate muraturile in otet, deoarece acestea scad tensiunea arteriala", explica medicul nutritionist.

Mai mult, specialistii recomanda sa nu evitam citricele, deoarece sunt o sursa inepuizabila de vitamina C, atat de benefica organismului in perioada rece a anului. Nu numai citricele contin acesta vitamina. Aceasta se mai gaseste si in ardei si conopida.</p>

Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza