Ce sunt ciupercile?

Ciupercile parazite alcatuiesc unul din cele cinci regnuri ale formelor de viata. Ele au unele caracteristici in comun cu plantele, dar, spre deosebire de plante, nu folosesc fotosinteza.Foto: Reader’s Digest – Cartea “Cheia Cunoasterii - Natura”
 

<p>Majoritatea ciupercilor, care pot fi unicelulare sau multicelulare, se hranesc pe seama altor organisme vii sau din resturile acestora. Unele totusi pot metaboliza materie anorganica. Cert e ca multe ciuperci produc chitina, o substanta naturala care se mai gaseste doar in exoscheletul artropodelor cum ar fi insectele.

Pe de alta parte, cand ne gandim la ciuperci, ne imaginam speciile comestibile si cele otravitoare. De fapt, aceste structuri sunt produse doar de unul din ordinele de ciuperci – Tricholomatales. Buretii otravitori si cei comestibili sunt organe de germinatie, de aceea se gasesc doar in anumite perioade ale anului. Ciupercile care `i produc sunt altfel invizibile, ascunse in pamantul sau lemnul din care apar organele de germinatie. Tehnic, nu exista nici o diferenta intre un burete comestibil si unul otravitor. Au aceeasi structura – o palarie protectoare ce acopera tuburi sau lamele din care sunt eliberati sporii. Cuvantul ciuperca este folosit de obicei pentru organele de germinatie fungice comestibile. Ciupercile otravitoare, fireste, nu sunt comestibile, unele fiind chiar fatale.

Retele invizibile

Majoritatea ciupercilor multicelulare traiesc in interiorul substratului din care se hranesc, existand sub forma de retele de fire interconectate, cunoscute ca hife. Hifele individuale sunt prea mici ca sa fie vazute cu ochiul liber, desi uneori se aduna laolalta in fire mai mari, ce pot fi vazute. Ciupercile pot trai decenii sau chiar secole si intre ele se numara unele din cele mai mari organisme de pe Pamant. Un specimen al ciupercii Armillaria ostoyae dezgropat in padurile din Oregon avea hife ce se intindeau pe o suprafata de 890 hectare – echivalentul a circa 1.220 terenuri de fotbal. Cercetatorii care au gasit-o estimeaza ca are cel putin 2.400 de ani.

Mucegaiuri

Desi mult mai mici, mucegaiurile sunt asemanatoare cu ciupercile ce produc bureti comestibili si otravitori. Ca si acestea, sunt alcatuite din numeroase hife care se intind pe sau in substanta din care se hranesc. Se reproduc prin spori, care pot fi eliberati fie prin celule specializate, fie prin structuri in forma de baston cunoscute ca basidii. Spre deosebire de seminte, sporii au o structura foarte simpla si nu contin un embrion sau un urmas cu forma conturata dinainte.

Regatul parazitelor

Multe ciuperci traiesc ca paraziti ai altor organisme, croindu-si drum in tesutul lor si digerandu-l cat timp gazda e inca vie. Uneori, aceasta activitate ucide animalul sau planta in cauza, dar cel mai adesea gazda nu face decat sa genereze tesut nou si traieste mai departe, cu cicatrice, dar altfel teafara. Majoritatea plantelor si animalelor joaca rolul de gazda pentru cel putin o forma de ciuperca parazita de-a lungul vietii. Aceste organisme pot cauza orice, de la rugina frunzelor la ciuperca piciorului. >nsa nu toate ciupercile sunt parazite. Unele sunt benefice pentru organismul cu care traiesc. Multe plante, de pilda, formeaza legaturi simbiotice cu ciupercile care cresc in jurul radacinii lor. Radacinile si hifele formeaza impreuna structuri cunoscute ca micorize, care ajuta plantele sa absoarba fosforul si alte minerale din sol.

Drojdiile

Drojdiile cuprind toate formele de ciuperci unicelulare. Unele, ca drojdia de bere, Saccharomyces cerevisiae, sunt utile oamenilor. Altele, precum Candida albicans, pot cauza probleme de sanatate. Cateva drojdii sunt dimorfe: mare parte din timp sunt unicelulare, dar daca le permit conditiile, se vor transforma in ciuperci multicelulare ce seamana mai degraba cu mucegaiurile.

Stiai ca…

Ciupercile pot digera diverse materiale – chiar si CD-uri. Geotrichum candidum descompune aluminiul si plasticul de la marginea discului si-si croieste drum spre interior, distrugand spatiile de date si fac]nd ca gazda sa nu mai functioneze.</p>

Vote it up
959
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza