Ce sunt bacteriile?

Bacteriile sunt incredibil de raspandite in scoarta Pamantului. Unii cercetatori estimeaza ca greutatea lor totala o depaseste pe a tuturor formelor de viata de la suprafata la un loc.Foto: din cartea Cheia cunoasterii: Natura - Reader’s Digest
 

<p>- Bacteriile sunt cele mai primitive organisme vii. Ele exista pe Pamant de 3,8 miliarde de ani – aproape de doua ori mai mult ca orice alta forma de viata.

- Bacteriile se impart in doua grupuri, arheele si eubacteriile. La randul lor, eubacteriile se impart in cianobacterii (algele albastre) si bacterii heterotrofe – bacterii ce consuma materie din afara in loc sa-si produca singure hrana. Majoritatea speciilor de bacterii apartin celui de-al doilea grup.

- Bacteriile traiesc in orice mediu de pe pamant. Pot fi gasite si in aer, atasate particulelor de praf sau altor particule microscopice.

Sub pamant
Bacteriile sunt incredibil de raspandite in scoarta Pamantului. Unii cercetatori estimeaza ca greutatea lor totala o depaseste pe a tuturor formelor de viata de la suprafata la un loc. Majoritatea traiesc in fisurile de sub fundul oceanelor, unde scindeaza compusii rocilor ca sa produca energie.

O bacterie tipica
Toate formele de bacterii au aceeasi structura de baza. ADN-ul lor incurcat pluteste liber in citoplasma semi-lichida, care este delimitata de o membrana celulara poroasa. La majoritatea bacteriilor, membrana celulara este inconjurata de un perete celular, care este si el poros. Unele bacterii au un flagel ca o coada, care le permite sa se miste. Majoritatea sunt unicelulare, desi unele cianobacterii se aduna <n colonii suficient de mari pentru a fi vazute cu ochiul liber.

Cianobacteriile
Cianobacteriile au fost primele vietati terestre capabile de fotosinteza. Cu mult inainte sa apara plantele si chiar algele, ele foloseau energia Soarelui pentru a produce carbohidrati si oxigen. La fel ca plantele, cianobacteriile folosesc clorofila, dar fac uz si de alte substante ce reactioneaza la lumina. Cea mai obisnuita este pigmentul albastrui ficocianina. Datorita prezentei lui, alaturi de clorofila, cianobacteriile sunt adesea numite alge albastre – denumire gresita, caci ele nu se inrudesc deloc cu algele. Nu toate bacteriile folosesc fitocianina; unele folosesc ficoeritrina, care le da culoarea rosie. Bacteriile ce traiesc liber sunt acvatice si exista pretutindeni, din ocean pana la peliculele de apa din jurul particulelor de pamant. Cianobacteriile din sol au misiunea vitala de a converti azotul atmosferic in compusi azotici, necesari plantelor pentru a supravietui.

Bacterii pretutindeni
Bacteriile exista pe aproape orice suprafata, inclusiv parul si pielea noastra (spalatul le reduce numarul, dar nu le elimina). Bacteriile formeaza placa depusa pe dintii nostri si ne descompun transpiratia, determinand mirosul corporal. Tot ele sunt responsabile pentru cosuri si acnee si chiar cauzeaza respiratia urat mirositoare. Bacteriile se pot gasi pe tot cuprinsul lumii naturale, de la cele mai inalte creste de munti pana la cel mai adanc sant oceanic. Ele exista pe frunzele copacilor si in crapaturile dintre roci in pustiurile inghetate din Antarctica. Multe supravietuiesc, de fapt, hranindu-se chiar din roca, metabolizand metale ca fierul sau compusi anorganici ca sulfatii pentru a genera energie.

Bacterii utile
Majoritatea bacteriilor nu reprezinta catusi de putin un pericol, iar unele sunt chiar benefice. Ele joaca un rol vital in digestie, de pilda. De fapt, exista mai multe bacterii individuale in intestinele noastre decat celule umane (cu propriul nostru ADN) in restul corpului.

Unele bacterii se folosesc pentru a prepara alimente, cum ar fi iaurtul. De asemenea, sunt importante in medicina, pe baza lor obtinandu-se antibiotice ca streptomicina si nocardicina.</p>

Vote it up
918
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza