Ce este incalzirea globala?

Se stie de mult timp ca arderea combustibililor fosili provoaca ploi acide. Acum se pare ca ea are inca un efect secundar periculos – incalzirea globala. Dioxidul de carbon (CO2) produs actioneaza ca un gaz de sera in atmosfera, retinând caldura solara care altfel ar fi reflectata in spatiu.Foto: Reader’s Digest – Cartea “Cheia Cunoasterii - Natura”
 

<p>Nivelul crescut de CO2 este sporit si mai mult de despadurire, caci plantele indeparteaza acest gaz din aer prin fotosinteza. Desi CO2 este cel mai important factor al incalzirii globale (pentru ca este produs in cele mai mari cantitati), nu este singurul. Alte gaze de sera sunt dioxidul de azot (NO2) din gazele de esapament si metanul (CH4) produs de animalele domestice si de activitatea bacteriana din orezarii. Intre efectele anticipate ale incalzirii globale se numara activitate meteo imprevizibila si cresterea nivelului marii.

Ploaia acida

Gazele acide emise de centralele electrice, autovehicule si fabricile din industria grea se ridica in atmosfera, unde se dizolva in apa si formeaza picaturi acide in norii de ploaie. Cel mai des, acesti nori strabat o oarecare distanta inainte ca picaturile din ei sa devina suficient de mari ca sa cada sub forma de ploaie. O mare parte din ploile acide care cad in Canada, de pilda, este rezultatul industriei grele din statele din nordul SUA. Ploaia acida provoaca probleme de mediu. De exemplu, habitatele de apa dulce devin pustii, caci apa din ele devine prea acida pentru ca animalele sa supravietuiasca.</p>

Vote it up
492
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza