Cazurile de obezitate la scolari s-au dublat

Numarul cazurilor de obezitate la scolari, mai ales in invatamantul primar, s-a dublat in ultimii opt ani, din cauza stilului de viata nesanatos al micutilor, potrivit unui studiu al Institutului de Sanatate Publica (ISP) Bucuresti - Compartimentul de Igiena a Copiilor si Tinerilor.Foto: Reader’s Digest
 

<p>"In Romania datele examenelor medicale de bilant efectuate in unitatile de invatamant la clasele I, IV, VIII, XII, prelucrate si interpretate la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, Compartimentul de Igiena Copiilor si Tinerilor, au pus in evidenta o crestere a prevalentei obezitatii neendocrine, prevalenta care s-a dublat in ultimii opt ani", a anuntat semnatarul raportului, conferentiar doctor Aurelia Cordeanu, medic primar igiena, cercetator stiintific si sef al compartimentului.

Pe grupe de varsta se constata o crestere mai accentuata a obezitatii la copiii din invatamantul primar.Astfel daca in 2001, in clasa a IV-a , obezitatea neendocrina a fost de 1,6%, in 2008 a ajuns la 3,6%. La clasa a VIII-a prevalenta obsezitatii a fost de 1,7% in 2001 pentru ca sapte ani mai tarziu sa creasca la 3,4%, iar in clasa a XIIa, ponderea obezitatii a crescut de la 1,4% in 2001 la 2,8% in 2008.

Autorul studiului spune ca, intre factorii etiologici ai obezitatii se regaseste stilul de viata nesanatos, concretizat printr-un orar al meselor modificat, adica micutii mananca de doua ori pe zi sau numai odata. "Majoritatea copiilor obezi servesc mai multe gustari pe parcursul unei zile, constand in dulciuri, minuturi, snacks-uri si, rareori, consuma fructe. In alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase. Astfel ca, in structurarea regimului de activitate si odihna, sunt prezenti numerosi factori de risc, dintre care cei mai importanti vizeaza regimul alimentar dezechilibrat, cu consum crescut de alimente hipercalorice, activitatea fizica redusa, sedentarismul si durata insuficienta a somnului", a mai spus medicul.

Obezitatea aparuta la copii si adolescenti are un impact deosebit asupra starii de sanatate, atat fizica cat si psihica.</p>

Vote it up
429
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza