Cat timp petrece generatia Google pe internet

Conform unui studiu recent, 98% dintre studentii romani au acasa un computer, iar trei sferturi dintre ei petrec in fata acestuia cel putin 3 ore zilnic. Aceasta `n timp ce 2% dintre studenti intra pe net de pe computerele facultatii.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Doar 2% dintre studentii Romaniei acceseaza continut online folosind computerele din facultati. Procentul, extrem de scazut fata de cel al studentilor straini, care trece de 60% in tarile UE, arata cat de prost dotate sunt inca universitatile romanesti in privinta laboratoarelor de informatica. Nu este exclus, insa, ca acest procent redus sa fie si efectul accesului limitat pe care il au inca studentii romanii in laboratoarele facultatilor, acestea fiind de multe ori tinute mai degraba pe post de muzeu decat de sali functionale.

Daca accesarea internetului din salile facultatilor lasa de dorit, nu la fel stau lucrurile cand este vorba de a gasi informatii necesare studiului folosind internetul de acasa. Procentul studentilor care stau acasa si isi cauta cursuri, informatii necesare studiului este de 93%. Datele sunt oferite de studiul "Tendinte in utilizarea instrumentului IT & C de catre studentii romani", comandat de Intel Romania.

72% dintre studentii romani folosesc internetul ca sursa suplimentara de studiu, in timp ce doar 22% mai intra in biblioteca ca sa-si completeze cunostintele, 6% folosind presa scrisa sau alte metode de informare in acelasi scop. Cum era si de asteptat, accesarea internetului reprezinta pentru 65% dintre studenti principalul mijloc de comunicare si socializare, comunicarea online prin email, messenger, bloguri si retele sociale reprezentand activitatea preferata a studentilor care vor sa se relaxeze.

In privinta detinerii unui calculator, 98% dintre studentii romani, la fel de bine ca si colegii lor europeni, ei au acasa un computer. Doar 1% dintre studenti nu au acasa un sistem de calcul.

Laptopul, preferat desktopului

Studiul arata limpede ca nu doar detinerea unui computer a devenit o obisnuinta pentru familiile cu copii din Romania, ci si conectivitatea reprezinta un fapt deja comun - 94% dintre studenti poseda o conexiune la internet in locuinta stabila. Studentii romani poseda atat computere desktop acasa (55%), cat si sisteme mobile (45%) au laptopuri. Cu toate acestea, intr-o proportie covarsitoare de 88%, studentii afirma ca, daca ar trebui sa-si achizitioneze un nou sistem de calcul, ar opta pentru un laptop. Acelasi studiu ne arata ca studentii romani par a se fi nascut cu calculatorul in casa, intrucat 95% dintre ei au avut primul contact cu acesta inainte de implinirea varstei de 14 ani. 50% din cei investigati au utilizat prima data computerul acasa, 40% in timpul orelor de la scoala generala si 1% in liceu. Fiindu-le atat de familiar, computerul reprezinta pentru 78% dintre studentii romani "prietenul cu care petrec cel putin 3 ore pe zi", in timp ce o treime declara ca stau in fata calculatorului pana la 6 ore pe zi.</p>

Vote it up
313
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza