Cat de importanta este alimentatia pentru femeia insarcinata

Problemele de nutritie si diferitele complicatii survenite in dezvoltarea fatului si la nastere au fost responsabile, la nivel mondial, intre anii 1999 si 2000 de numeroase cazuri de mortalitate materna, avertizeaza medicii.
 

Acestia spun ca embolismul (blocaj al
unui vas de sange intr-o parte a corpului), hemoragiile si preeclampsia
(tensiunea sangvina a femeii creste) sunt afectiunile responsabile de 53 la
suta dintre decesele in randul bebelusilor. Mai mult, potrivit rezultatelor
studiilor de specialitate, in Romania, aproximativ 25 la suta dintre copii se
nasc prematur, cu diferite malformatii sau deficiente de dezvoltare.

"In Romania, riscul ca un copil
sa se nasca cu diferite probleme de dezvoltare, printre care rahitism fetal sau
chiar malformatii congenitale, este mult mai ridicat decat in majoritatea
tarilor din Europa. Pentru ca viitoarele mame sa se asigure ca vor avea copii
sanatosi trebuie in primul rand sa aiba o alimentatie echilibrata, pe care sa o
completeze cu suplimente de vitamine prenatale", atrage atentia prof. dr. Radu
Vladareanu, profesor universitar la UMF Carol Davila Bucuresti, sef al Clinicii
de Obstetrica si Ginecologie Spital Elias. Medicul ginecolog recomanda femeilor
insarcinate sa inteleaga ca vitaminele prenatale trebuie sa faca parte din
dieta lor zilnica, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu pana la
50 la suta a necesarului de vitamine si minerale.

De asemenea, o alimentatie
echilibrata este vitala pentru sanatatea mamei si a fatului pe parcursul celor
noua luni de sarcina, precum si dupa venirea pe lume a bebelusului. Din dieta
zilnica a viitoarelor mame nu trebuie sa lipseasca o serie de compusi minerali
si oligoelemente precum acidul folic, seleniul, iodul si betacarotenul,
precursor al vitaminei A. In acelasi timp, dieta viitoarelor mame trebuie sa
contina zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu si vitaminele B, C, D si
E.

Deficienta de acid folic,
seleniu si betacaroten din timpul sarcinii este cauza a numeroase anomalii ale
fatului. Lipsa unei cantitati suficiente de acid folic poate duce la lezarea
sistemului nervos al micutului. Cea mai frecventa malformatie ce poate surveni
in aceste cazuri este spina bifida (ruptura de coloana).

Seleniul este, la randul sau,
un oligoelement ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidei. El se
regaseste intr-un numar mic de alimente, precum usturoiul, ficatul si
rinichiul. In lipsa acestuia creste riscul de avort spontan precum si de
preeclampsie, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in
greutate, edeme, cefalee.


Dieta echilibrata - litera de
lege pentru femeile insarcinate

Medicii spun ca dieta
echilibrata este obligatorie pentru femeile insarcinate, iar o alimentatie
zilnica corecta trebuie sa cuprinda cate putin din toate cele patru grupe
alimentare.

Astfel, alimentele
hidrocarbonate trebuie sa constituie baza majoritatii meselor, pentru ca
acestea dau senzatia de saturare, fara a consuma prea multe calorii. Painea,
porumbul, pastele fainoase, orezul si legumele bogate in amidon ofera
organismului necesarul de proteine, fibre, energie, saruri minerale si
vitamine. Cea de-a doua categorie de alimente o reprezinta lactatele, precum
branza, iaurtul sau laptele, deoarece furnizeaza proteine, calciu, zinc, iod si
magneziu. Grupa C de alimente cuprinde produsele din carne, precum carnea
propriu-zisa, peste si oua. Aceasta categorie de alimente mai cuprinde nucile
si fasolea, care ofera organismului proteine, complexul de vitamine B, fibre,
zinc si fier. Ultima categorie de alimente este cea a fructelor si legumelor,
care pot fi consumate atat proaspete, cat si congelate sau uscate, care contin
atat vitamina A, cat si vitamina C. De asemenea, fructele si legumele ofera
viitoarei mame si fatului acid folic, potasiu, fier si fibre.


Sursa: gandul.info

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza