Cartoful, sursa de vitamina B

Leguma contine 85 de kilocalorii la suta de grame, adica de doua ori mai putine calorii decat alti carbohidrati
 

<p>Cartoful este o sursa bogata de amidon, iar medicii nutritionisti spun ca aceasta substanta este un carbohidrat lent, a carui digerare elibereaza in organism glucide, care nu duc la o crestere rapida a glicemiei din sange. Specialistii spun ca in aceasta leguma se gasesc 19 grame de glucide la suta de grame de cartofi. In acelasi timp, alimentul este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate. Potrivit nutritionistilor, acesta leguma nu ingrasa, deoarece contine 85 de kilocalorii la suta de grame, adica de doua ori mai putine calorii decat alti carbohidrati, precum painea, pateurile sau orezul, in aceeasi cantitate.

Mai mult, cartoful abunda in complexul de vitamine B, mai ales in B1, care ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului nervos, imbunatateste tonusul muscular si contribuie la intarirea sistemului imunitar. Vitamina B2 este benefica pentru ten, B3 ajuta la stimularea secretiei gastrice si scade tensiunea arteriala, iar vitamina B6 ajuta la producerea de globule rosii si de anticorpi.

In plus, specialistii in nutritie sustin ca aceasta leguma actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii, deoarece are un continut bogat de magneziu.

Acest mineral este indispensabil organismului, deoarece ajuta la o buna functionare a sistemului nervos si participa la metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor din organism. Mai mult, magneziul din cartofi ajuta si la intarirea smaltului dintilor si favorizeaza absorbtia de sodiu, potasiu, calciu in corpul uman. Alimentul mai este recomandat si persoanelor anemice, deoarece contine fier.</p>

Vote it up
172
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza