Carne de vita in vin rosu

Fierberea inceata fara capac are ca rezultat un sos aromat si gros care straluceste peste carne si legume.
 


Ingrediente:
2 linguri ulei
de floarea-soarelui, 1 ceapa mare taiata felii, 450 g carne slaba de vita
taiata cuburi, 250 g morcovi mici fragezi, 250 g pastarnac mic fraged, 250 g
ciuperci champignon, 1 catel de usturoi tocat marunt, 1 sticla de vin rosu
tare, coaja rasa si sucul de la o portocala, 1 fir de cimbru proaspat, 1 fir de
rozmarin proaspat, 1 foaie de dafin, 200 g bob proaspat sau congelat,
dezghetat, sare si piper; pentru ornat: 2 linguri patrunjel tocat, 3 linguri
coniac.


Preparare:
Se incalzeste
cuptorul la 150 de grade Celsius (pozitia 2). Se incinge uleiul intr-o caserola
mare, rezistenta la foc. Se adauga ceapa si se prajeste la foc potrivit, 5 minute
sau pana cand se moaie si incepe sa se rumeneasca. Se adauga carnea de vita si
se prajeste circa 5 minute, amestecand des, pana cand bucatile de carne se
rumenesc pe toate partile. Se adauga morcovii, pastarnacul, ciupercile si
usturoiul. Se toarna vinul, apoi se adauga coaja si sucul de portocala,
cimbrul, rozmarinul, foaia de dafin si putina sare si piper. Se pun la fiert.
Cand clocotesc, se acopera caserola si se pune in cuptor unde se tine 1 1/4
ore. Se scoate capacul si se mai tine caserola in cuptor inca 30 de minute,
amestecand o data sau de doua ori. Se adauga bobul si se mai tine, fara capac,
inca 30 de minute, amestecand iarasi o data sau de doua ori. Se gusta, se pun
sare si piper, apoi se adauga patrunjelul. Coniacul se incalzeste intr-o craticioara
si se toarna peste caserola. Imediat se da foc coniacului si se duce caserola
la masa cat mai arde inca. Flambarea cu coniac aduce mancarea la un final
spectaculos. Se serveste cu cartofi fierti sau facuti piure.


Timp de
preparare:

20 minute


Timp de gatit:
circa 2 1/2
ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare portie
contine: 390 kcal; 32 g proteine; 13 g grasimi (din care 4 g grasimi saturate);
22 g carbohidrati (din care 13 g zahar); 9 g fibre.

Cateva idei:

- In loc de bob se pot folosi buchetele de broccoli sau mazare boabe.

- Pentru o versiune de fiecare zi, in loc de vin se folosesc 750 ml de
bulion de vita, de preferat facut in casa (vezi pag. 25) sau bere slaba. Pentru
o masa obisnuita, in loc de legume mici, fragede, sunt mai economici morcovi si
pastarnaci mari, taiati in bucati egale, si caserola nu trebuie flambata cu
coniac.

Avantaje:

- Carnea rosie, cum este cea de vita, ofera o valoare alimentara
excelenta intr-o dieta echilibrata - este o sursa buna de fier, zinc si vitamine
B6 si B12.

- Bobul robust merge bine cu carnea de vita si aduce mancarii fibre
dietetice valoroase.

Vote it up
218
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza