Carne de vita in stil New England

Aceasta reteta americana traditionala este preparata din carne de vita suculenta si legume fraged-crocante, intr-un sos hranitor si gustos.
 


Ingrediente: 700 g carne de vita slaba curatata de grasime, 3 fire
de cimbru proaspat, 3 fire de patrunjel, 1 foaie mare de dafin, 2 catei de
usturoi tocati, 10 boabe de piper negru sfaramate, 250 g praz taiat rondele, 1
tija de telina taiata bucati de 7-8 cm lungime, 300 g cartofi noi curatati, 12
salote mici, 300 g pastarnaci tineri, 300 g morcovi tineri, 150 g varza taiata
fasiute, sare si piper, patrunjel tocat pentru garnisit; pentru garnitura de
sfecla si ceapa: 350 g sfecla fiarta, curatata si taiata cubulete, 6 cepe verzi
tocate marunt, 3 linguri patrunjel tocat marunt.



Preparare: Se pune carnea de vita intr-o caserola
rezistenta la flacara. Se adauga circa 1,5 litri apa, cat sa acopere carnea cu prisosinta. Se
da in clocot la foc iute, curatand spuma de la suprafata apei. Imediat ce
lichidul incepe sa fiarba, se micsoreaza flacara la minimum. Se pun cimbrul,
patrunjelul, foaia de dafin, usturoiul si piperul intr-o punguta de tifon si se
adauga in vas, impreuna cu prazul si telina. Se acopera caserola pe jumatate si
se fierbe continutul ei foarte incet, timp de 1 3/4-2 ore, sau pana cand
carnea este foarte frageda atunci cand este intepata cu varful unui cutit. Intre
timp, se prepara garnitura. Se pune sfecla intr-un castron, impreuna cu ceapa
verde si patrunjelul. Se asezo-neaza cu sare si piper, dupa gust, si se
amesteca cu grija. Se acopera si se pune la rece. Se incalzeste cuptorul la
minimum. Cand carnea se face frageda, se transfera in-tr-un vas termorezistent.
Se toarna peste ea destul din lichidul de gatit, cat sa o acopere, apoi se
acopera vasul cu folie de aluminiu. Se pune in cuptor ca sa se pastreze calda. Se
scoate punguta de tifon din caserola si se arunca. Se adauga cartofii si
salotele impreuna cu 1/2 lingurita sare, se mareste flacara si se fierbe 5
minute. Se adauga pastarnacii si morcovii si se fierb inca 15 minute, pana ce
legumele se fac fragede. Se transfera apoi toate, folosind o spumiera, in vasul
in care este carnea. Se adauga varza in sosul din caserola si se fierbe 3
minute, sau pana cand se face frageda. Se scoate cu spumiera si se adauga peste
celelalte legume. Pentru a servi mancarea, se feliaza carnea de vita
transversal si se pun feliile in farfurii de supa. Deasupra lor se pun
legumele, iar peste acestea se toarna sos. Se presara cu patrunjel si se
serveste cu garnitura de sfecla. Se serveste cu paine cu coaja crocanta, care
se inmoaie in sos.


Timp de preparare: 25 de minute


Timp de gatit: circa 2 1/2 ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 391 kcal; 45 g proteine; 8 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 35 g carbohidrati (din care 23 g zahar); 10 g fibre.


Avantaje:

- In mod traditional, se credea ca sfecla face sangele
sanatos, probabil din cauza culorii sale rosii. Contine totusi folati,
esentiali pentru sanatatea celulelor si pentru prevenirea anemiei si, de
asemenea, se crede ca ar contine si anticarcinogeni.


Cateva idei:

- Aceasta reteta se gateste in mod traditional
folosind legume radacinoase, dar este delicioasa si preparata cu legume verzi. Se
curata 500 g de mazare verde (sau se folosesc direct 250 g mazare congelata),
se curata 250 g varfuri de sparanghel si se taie 250 g de praz subtire, in
bucati de 5 cm. In pasul 5 se strecoara lichidul si se arunca punguta de tifon,
telina si prazul. Se adauga sparanghelul in caserola si se fierbe 3 minute,
apoi se adauga mazarea si prajii si se mai fierb inca 3 minute, sau pana ce
toate vegetalele sunt fragede. Se adauga 250 g frunze tinere de spanac si se
lasa caserola pe foc inca 1-2 minute, doar cat acestea sa se inmoaie bine. Se
presara cu ceapa verde tocata marunt si se serveste cu cartofi noi fierti cu
coaja cu tot.

Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza