Carnati cu piureu de cartofi

Carnatii din carne slaba de caprioara se pot servi si cu broccoli sau alte legume.
 



Ingrediente:
1 lingura
ulei de floarea-soarelui, 8 carnati de caprioara (500 g), 170 g cepe mici
taiate in jumatate, 1 catel mare de usturoi zdrobit, 170 g ciupercute
champignon taiate in jumatate, 1 ardei gras rosu, curatat de seminte si taiat
in fasiute subtiri, 200 ml supa de vita, preferabil preparata in casa, 150 ml
vin rosu, 1 lingura jeleu de coacaze, 3 fire de cimbru proaspat, 2 lingurite de
faina de malai, sare si piper; pentru piureul de cartofi: 750 g cartofi fainosi
curatati si taiati bucati, 120 ml lapte, 2 lingurite ulei de masline extra
virgin, 1 lingura patrunjel tocat.


Preparare:
Se
incinge uleiul intr-o tigaie adanca, teflonata. Se pun carnatii si se prajesc
la foc moderat, intorcandu-i ocazional, timp de 10 minute sau pana cand incep
sa se rumeneasca. Intre timp, se fierb cartofii pentru piure. Se pun intr-o
oala si se toarna peste ei apa clocotita, cat sa fie acoperiti de un strat de
apa de 5 cm. Se da din nou apa in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se
fierb 15-20 de minute, sau pana cand cartofii se fac foarte fragezi. Se adauga
ceapa in tigaia cu carnati si se prajeste 5 minute, sau pana cand se face
aurie, iar carnatii sunt bine rumeniti. Se scot carnatii pe o farfurie si se
pun deoparte. Se scurge excesul de ulei din tigaie. Se pun in tigaie usturoiul,
ciupercile si ardeiul gras si se gatesc cateva minute, pana se inmoaie. Se
adauga bulionul de carne si vinul, impreuna cu jeleul de fructe si 2 fire de
cimbru. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se amesteca faina de malai
cu 1 lingura de apa rece si se toarna mixtura in tigaie. Se da totul in clocot,
amestecand pana ce lichidul se ingroasa putin, apoi se micsoreaza flacara si se
readuc carnatii in tigaie. Se fierb incet timp de 10 minute. Se scurg cartofii,
scuturand sita ca sa se indeparteze orice exces de apa, apoi se readuc cartofii
in oala lor. Se incalzeste laptele intr-o craticioara, se toarna peste cartofi,
care se sfarama pâna se transforma intr-o pasta omogena. Se adauga uleiul
impreuna cu patrunjelul, sarea si piperul si se amesteca bine. Cand se servesc,
se imparte piureul pe cele 4 farfurii incalzite, iar deasupra se se pun
carnatii, legumele si sosul (firele de cimbru se arunca). Se presara cu cimbrul
ramas si se servesc imediat.


Timp de preparare si gatit:
1
1/2 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 666 kcal; 40 g proteine; 33 g grasimi
(din care 11 g grasimi saturate); 48 g carbohi­drati (din care 13 g zahar); 7 g
fibre.

Avantaje:

- Carnatii de caprioara au
doar putin peste jumatate din continutul de grasimi al carnatilor traditionali
din carne de porc (11% grasime fata de in medie 20%). De asemenea, au un gust
mai pregnant "de carne". Carnea de caprioara este o sursa bogata de
fier hem, care este forma de fier cea mai rapid absorbita de organism.

- Vinul rosu este bogat in
flavonoide care protejeaza impotriva bolilor si a atacurilor de cord. Vinurile
Cabernet Sauvignon, Merlot si Pinot Noir, in special cele provenite din Chile,
contin cel mai ridicat nivel de flavonoide dintre vinuri.

Cateva idei:

- Daca nu ai la dispozitie
carnati de caprioara, foloseste orice alti carnati de buna calitate, cu
continut mare de carne.

- Transforma acest fel de
mancare in ceva cu adevarat special folosind carnati de mistret, mere si afine.
Prajeste carnatii intr-o lingura de ulei, intorcandu-i frecvent, pana ce se
rumenesc uniform. Adauga ceapa si gateste-o ca in reteta de mai sus, apoi
scoate carnatii si ceapa si scurge uleiul din tigaie. Adauga cate 150 ml de
cidru si bulion de vita impreuna cu 2 mere feliate, 2 lingurite de mustar cu
boabe, 2 linguri jeleu de afine si coaja rasa de la o jumatate de portocala. Da
mixtura in clocot, apoi se micsoreaza flacara si readu carnatii si ceapa in
tigaie. Gateste-i 10 minute. Adauga 125 g de afine proaspete sau congelate,
amesteca si gateste la foc mic 5 minute sau pana cand fructele se fragezesc. Ingroasa
sosul cu faina de malai, ca in reteta de mai sus, apoi serveste carnatii cu
piure.

Vote it up
194
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza