Cariile netratate in copilarie afecteaza caile respiratorii

Ultimele studii de specialitate in stomatologie atrag atentia asupra faptului ca netratarea la timp a cariilor copiilor poate avea repercusiuni grave, privind raspandirea infectiei in sange.
 

<p>Astfel, atentioneaza medicii, copiii care nu beneficiaza de un tratament al cariilor pot suferi afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, infectii ale cailor respiratorii si chiar afectiuni cardiovasculare. Amanarea tratarii dintilor de lapte pe motiv ca acestia vor fi inlocuiti de catre dintii definitivi este complet gresita, spun stomatologii.

Mai exact, netratarea dintilor de lapte afecteaza aparitia, dezvoltarea, formarea structurala, dar si pozitionarea pe arcada a dintilor definitivi, deoarece mugurii dintilor definitivi se formeaza inca din perioada intrauterina.

Dintii de lapte au o structura complet diferita de dintii definitivi, tesutul dentar al copilului nefiind atat de dur si rezistent comparativ cu cel al adultului. Din acest motiv, caria la copii poate evolua foarte repede, respectiv in cateva luni, atat la suprafata cat si in profunzime, spre deosebire de adulti, unde poate dura si cativa ani.

Important de stiut este faptul ca durerea in cazul cariilor la copii apare, de obicei, cand este deja prea tarziu, amanarea tratarii cariilor putand avea urmari grave asupra sanatatii lor, spun stomatologii. Cariile evolueaza rapid la suprafata dintelui, dar si in profunzimea acestuia, producand infectii. De aceea, atrag atentia medicii, parintii trebuie sa aiba in vedere problema cariilor la copii, mai ales ca aceasta afectiune este larg raspandita in tara noastra. Conform studiilor efectuate de catre profesori ai Universitatii de Medicina Dentara din Michigan, in anul 2004, prevalenta cariilor dentare in randul copiilor in varsta de 12 ani era de 1% in Austria, 1,2% in Franta, 2,8% in Romania si 4,4% in Bulgaria.

Acelasi studiu releva faptul ca 15% dintre copiii americani cu varsta de un an prezinta carii. Acest fenomen este cunoscut si sub denumirea de "carie de biberon" si afecteaza pana la 32% dintre bebelusii din tara noastra.

"Importanta tratarii cariilor in cazul copiilor este deseori subestimata. Incidenta cariilor in randul copiilor este foarte mare: 17% dintre copiii cu varste intre doi si patru ani au avut deja carii, iar 52% dintre copiii cu varste de pana la opt ani au avut experiente carioase. Deja la varsta de 6-7 ani, 80-90% din copii pot avea dinti cariati, de aceea interventia asupra cariilor nu trebuie amanata", atentioneaza Oana Taban, directorul general al unei clinici stomatologice.</p>

Vote it up
167
Ai votat deja!Voteaza