Care este cea mai verde tara?

Reader’s Digest a analizat o serie de rapoarte internationale si a aflat care state europene sunt premiante la ecologie
 

<p>In zilele noastre asistam la... „inverzirea“ intregii politici europene, precum si a mediului de afaceri si a liniilor de productie. Ne conducem dupa imperative ecologice in aproape tot ce facem: masini, energie, locuri de munca, tehnologie, finante, politica si guvernare. Totusi, exista diferente mari intre angajamentele ecologice ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Majoritatea tarilor vad o oportunitate in ecologie, dar unele trebuie impinse de la spate prin directive draconice instituite la Bruxelles.

Ca cetateni europeni, suntem toti interesati de performantele ecologice ale tarilor noastre. Reader’s Digest a analizat o serie de rapoarte internationale si a selectat cei mai importanti cinci indicatori ecologici. Acestia au stat la baza topului nostru cu cele mai verzi tari. Campioana „verde“ a Europei (inteleasa ca UE plus Norvegia si Elvetia) este Suedia, urmata, cu un scor apropiat, de Elvetia.

Suedezii au ecologia in sange. Ei au un spital climatizat vara cu zapada adunata iarna, birouri climatizate cu apa de mare. Camioanele lor militare si tractoarele forestiere au motoare hibride, iar autostrada E14, de 500 km, care strabate Suedia, urmeaza sa devina „autostrada verde“, dupa ce va fi dotata cu statii de alimentare cu biogaz, cu etanol, cu motorina din rapita si cu electricitate.

Lemnul din padurile sustenabile suedeze furnizeaza caldura si lumina, dar exista un program de inovatii care isi propune sa obtina, din materia prima oferita de copaci, peste 2.000 de produse care inainte se faceau din petrol. Putini stiu ca azi celuloza se foloseste ca agent de legare in compozitia pastilelor pentru dureri de cap, a textilelor si chiar a membranelor de carnati. Principala trasatura a suedezilor este entuziasmul de a ecologiza orice. Jumatate din productia de energie va fi regenerabila, in 2030 masinile nu vor mai merge cu benzina si motorina, iar in 2050 tara nu va mai emite dioxid de carbon. Ministrul Mediului, Andreas Carlgren, spune ca este „cea mai ambitioasa strategie verde din Europa“.

Nici elvetienii nu se lasa mai prejos. Reteaua de cai ferate este atat de buna in Zürich, incat doar o treime din navetisti folosesc masini. Primaria, un hotel si aeroportul sunt incalzite si climatizate ieftin, prin instalatii subterane. Pavilionul Elvetiei de la Expozitia Internationala de la Shanghai, de anul acesta, este inconjurat de perdele masive din luminite suspendate, care se alimenteaza cu energia solara.

Euro-energia verde

Centralizand datele din cinci studii de mediu internationale, Europa apare ca motorul ecologic principal in lume. Capacitatea de a produce electricitate nepoluanta va fi factorul principal care va mentine Europa in fruntea cursei pentru protectia mediului. De curand, a aparut si un nou argument in favoarea energiei verzi: face bine si la buzunar. „Intram intr-o era in care oricine poate genera si distribui electricitate, la fel cum producem si oferim informatii pe internet“, declara Jeremy Rifkin, un vizionar care ofera consultanta guvernelor europene. „Europa are toate cunostintele pentru a deveni varful de lance in productia de energie regenerabila si a conduce lumea spre o noua era economica.“ Aceasta ar putea fi a treia revolutie industriala. Prima s-a  alimentat cu carbune, a doua cu petrol, iar aceasta cu surse de energie regenerabila, ca vantul, soarele si valurile.

In zece ani, o retea electrica de 30 de miliarde de euro va uni mai multe surse de energie regenerabila din noua tari din jurul Marii Nordului, inclusiv Irlanda si Luxemburg. Sute de kilometri de cablu submarin vor conecta parcuri eoliene de pe tarmurile batute de vant ale Marii Britanii cu uzinele belgiene de energie obtinuta din valuri, cu hidrocentralele din Norvegia si cu panourile solare din Germania – toate alimentand un sistem ecologic gigantic.

Pionierul acestei revolutii este Germania. Dezastrul de la Cernobil si deversarile toxice in Rin din anii ’80 au transformat rapid Germania intr-o sustinatoare a protectiei mediului si o promotoare a ecologiei ca oportunitate comerciala. Are cele mai multe mori de vant pe cap de locuitor si e cea mai mare producatoare de energie solara. A declarat 2010 ca Anul Energiei, iar guvernul a investit 620 de milioane de euro in cercetarile din energie. „Revolutia verde a inceput“, spune Peter Löscher, seful Siemens, cel mai mare grup de inginerie din Europa. „Pana in 2020, tehnologia verde va depasi in volum industria auto si sectorul de inginerie din Germania.“

Tehnologia curata este un concept de afaceri total nou, domeniu in care Europa este lider mondial. Suedia are peste 5.000 de companii producatoare de tehnologie curata, cu previziuni de crestere uimitoare. In Europa, companiile care imbina afacerile cu ecologia ajung in frunte. „Cu noua sa haina verde, Uniunea Europeana s-a transformat intr-un imens laborator care remodeleaza viitorul umanitatii“, spune Rifkin.

Industriile bazate pe petrol sunt considerate demodate, iar Comisia Europeana investeste miliarde in noua viziune. Janez Potočnik, comisarul pentru stiinta si cercetare, afirma: „Suntem pionieri. Nu ne putem permite sa ratam ocazia de a conduce revolutia verde“.

Cum calculezi Indicele Verde

Tabelul (vezi mai jos) cu performantele ecologice ale tarilor europene contine cinci indicatori.
La fiecare dintre ei s-a stabilit o ierarhie a celor 29 de tari europene si am adaugat scorurile si totalul obtinute de fiecare tara. Tarile cele mai verzi au scorurile totale cele mai mici.

Indicator 1

Indicele de performanta a mediului
Acest indice complex, prescurtat in engleza EPI (Environmental Performance Index), a fost conceput de Universitatile Yale si Columbia. Cu ajutorul acestuia au fost clasificate 163 de tari in functie de 25 de parametri (de la utilizarea pesticidelor si calitatea aerului, pana la deseuri si conservarea habitatelor naturale). Tarile europene domina lista si 24 din 29 de tari sunt inaintea Statelor Unite. Islanda este prima in lume, mai ales datorita energiei curate de tip geotermal. O urmeaza Elvetia, Suedia si Norvegia, alaturi de Costa Rica.

Indicator 2
Indicele planetei fericite
In tabelele de mai jos este prescurtat HPI, de la englezescul Happy Planet Index. Satisfactia cu privire la propriul trai, speranta de viata si amprenta de carbon s-au imbinat in acest indicator pentru a masura gradul in care resursele utilizate din fiecare tara se reflecta intr-o viata fericita.
Conceput de fundatia New Economics din Londra, cu sprijinul asociatiei Friends of the Earth UK, indicatorul se bucura de o larga reputatie, fiind considerat o unitate de masura a standardelor de viata mai veridica decat PIB (produsul intern brut), folosit acum de economisti. „Indicatorul arata ca poti atinge un nivel mare de bunastare si satisfactie in viata consumand mai putine resurse“, spune Saamah Abdallah, autorul ultimului raport.

Indicator 3
Indicele de performanta in schimbarea climatica
Este prescurtat CCPI, de la englezescul Climate Change Performance Index. La baza acestui indicator stau emisiile de gaze de sera, precum CO2 si eficienta politicilor guvernamentale privind schimbarea climatica. Acesta compara 57 de tari responsabile pentru 90% din emisiile de carbon in lume si a fost gandit de Germanwatch din Berlin si Climate Action Network Europe din Bruxelles. „Indicatorul arata ca nicio tara nu a luat masuri in mod suficient“, spune Jan Burck, de la Germanwatch. „Brazilia a depasit Suedia, fiind prima din lume.“ Marea Britanie si Germania au scoruri egale. „Marea Britanie isi amelioreaza situatia prin coerenta politicii, care planifica masuri pana in anul 2050“, afirma Burck. Letonia emite cele mai putin gaze de sera pe cap de locuitor, iar Luxemburg si Estonia, cele mai multe.

Indicator 4
Biodiversitatea
Padurile virgine, muntii, lacurile si tarmurile unde flora si fauna prospera pozitioneaza Elvetia si Finlanda in capul listei tarilor europene din punct de vedere al biodiversitatii. Totusi, ele se afla doar pe locurile 17, respectiv 23 in lume, dupa o serie de tari africane. Biodiversitatea este probabil cea mai sigura unitate de masura a sanatatii si bunastarii generale a planetei, crede James Leape, director al WWF International. Cancelarul german Angela Merkel este de acord: „Diversitatea biologica are aceeasi importanta ca protectia climei“, a spus Merkel, la recenta lansare a conferintei ONU „2010 – Anul biodiversitatii“. Principalele ecosisteme din Europa sunt reprezentate de culturile agricole (33%), paduri (30%) si pasuni (16%).  Mediul urban acopera doar 2%. Avem pe continent 250 de specii de mamifere, 700 de pasari, 90.000 de insecte si 31.000 de plante. +i nu mai putin de 80.000 de parcuri de conservare a speciilor, protejate prin lege. Prima tara din Europa la protectia habitatelor este Portugalia, unde 100% din habitatele periclitate sunt protejate.

Indicator 5
Sisteme de energie regenerabila
Prescurtat RES, de la Renewable Energy Systems. Cu cele 20.000 de mori de vant si cele mai mari uzine de energie solara fotovoltaica, Germania este de departe lider. Spania si Norvegia se apropie cu repeziciune. Marea Britanie face progrese cu un proiect de constructie a 7.000 de mori de vant amplasate la o distanta de pana la 100 km de coasta si a celui mai mare parc eolian din Europa, in estuarul Tamisei. Acesta va furniza energia pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Norvegia si Elvetia sunt binecuvantate cu multe resurse hidrologice, iar Suedia, Letonia si Austria obtin multa energie din rumegus. </p>

<p></p>

Vote it up
689
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza