Caprioara la cuptor cu castane

Gustoasa, dar saraca in grasimi, carnea de caprioara este o excelenta alternativa a carnii de vita atunci cand se face la cuptor.
 


Ingrediente:
25 g unt,
2 linguri ulei de masline extra virgin, 450 g spata de caprioara, dezosata,
taiata bucatele de 4 cm, 2 cepe (circa 300 g in total) feliate, 2 catei de
usturoi zdrobiti, 2 sfecle fierte (circa 125 g in total) fiecare taiate in 6
felii, 1/2 lamaie, coaja rasa si sucul, 100 ml vin de Porto, 300 ml supa de
vita, preferabil preparata in casa, 100 g castane intregi curatate, 3 morcovi
taiati in jumatate, pe lungime, si apoi taiati bucati de 2,5 cm, 5 cm bucata
radacina de ghimbir rasa, 4 salote necuratate, dar cu radacinile retezate, 1
lingura faina, sare si piper.



Preparare:
Se
incalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se incing 15 g unt, impreuna cu 1
lingura de ulei, intr-o caserola mare, rezistenta la flacara. Se adauga
bucatelele de carne, asezate intr-un singur strat, si se lasa sa se rumeneasca
circa 5 minute pe fiecare parte, intorcandu-le o data. Prajiti carnea in mai
multe transe, daca este nevoie. Cu o spumiera, se scot bucatile de carne din
caserola si se pun deoparte, pe o farfurie. Se adauga cepele feliate si se
amesteca bine. Se calesc la foc mic, amestecand ocazional, timp de 10 minute,
sau pana cand se inmoaie si incep sa se rumeneasca. Se adauga usturoiul,
sfecla, coaja si sucul de portocala. Se amesteca bine, apoi se readuc in
caserola bucatile de carne, impreuna cu sucul lor scurs pe farfurie; se toarna
in vas vinul si bulionul de vita. Se da un clocot, se acopera caserola si se
pune in cuptor, unde se lasa 1 1/4 ore, sau pana ce carnea se face foarte
frageda, adaugand castanele intregi in ultimele 15 minute. intre timp, se pun
mocovii, ghimbirul si salotele pe o tava de copt, se adauga restul de 1 lingura
de ulei si se amesteca bine, astfel ca vegetalele sa fie unse cu ulei. Se pune
tava de copt in cuptor, deasupra caserolei, si se lasa la copt 1 ora, intorcand
vegetalele la jumatatea acestui interval. Se amesteca restul de unt cu faina, ca
sa se obtina o pasta (beurre manié). Se pune caserola pe aragaz, la foc
mediu-iute, si se adauga pasta putin cate putin, amestecând continuu si lasand
mancarea sa fiarba pana cand sosul se ingroasa. Se asezoneaza dupa gust. Se
serveste mancarea fierbinte, alaturi de vegetalele coapte in cuptor. Se
serveste cu piure de cartofi, cartofi fierti in coaja sau cu taitei.


Timp de preparare:
20 de
minute


Timp de gatit:
circa 1
3/4 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 400 kcal; 29 g proteine; 14 g grasimi
(din care 5 g grasimi saturate); 35 g carbohidrati (din care 21 g zahar); 5 g
fibre.

Avantaje:

- Carnea de caprioara este o
sursa excelenta de proteine in conditiile in care este lipsita de grasimi,
fiind considerabil mai slaba decat carnea de vita. Este bogata in vitamine B si
fier - contine de doua ori mai mult fier decat carnea de vita - si este si o
sursa buna de fosfor si potasiu.


- Castanele sunt nuci bogate in amidon si sarace in grasimi.

Sunt o sursa buna de vitamina B1 si
de potasiu si una valoroasa de fibre. Mai contin si mici cantitati de calciu,
fier si vitamina B2.

Cateva idei:

- In loc de sfecla si coaja
si suc de portocale, amesteca 3 linguri de jeleu de coacaze si 1 lingura de
otet de zmeura in caserola, la circa 40 de minute dupa ce a fost pusa in
cuptor.

- Inlocueste vinul de Porto
cu un vin rosu si coaja si sucul de portocala cu 1 lingurita de otet balsamic.

- Alcoolul da culoare si
aroma mâncarii, dar poate fi omis; adauga doar ceva mai mult bulion de carne.

- In loc de castane se pot
utiliza 100 g castane de apa feliate, adaugandu-le dupa ce s-a calit ceapa 5
minute.


- Gateste salotele si
morcovii in caserola in loc s-o faci separat si adauga doar inca un pic de supa
de carne.

Omite ghimbirul, caci gustul sau va strica armonia
celorlalte ingrediente.

Vote it up
133
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza