Cancer din cauza luminii de la bec?

 

S
e lasă noaptea, aşa că aprinzi luminile în casă, fără să ştii că o teorie şocantă a început să câştige din ce în ce mai mult teren: lumina artificială poate contribui la apariţia cancerului mamar şi de prostată, din cauză că împiedică secreţia hormonului numit melatonină.

Un studiu realizat de Universitatea Haifa, din Israel, a analizat măsurătorile prin satelit ale luminii de noapte şi rata cancerului în 164 de ţări. Cele mai „luminate“ ţări aveau cele mai ridicate rate ale cancerului la prostată, cu un număr aproape dublu de cazuri faţă de cele mai „întunecoase“ ţări. Cercetătorii de la Harvard au monitorizat peste 18.000 de femei aflate la menopauză şi au observat că cele care aveau cele mai reduse niveluri ale melatoninei în timpul nopţii prezentau un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer mamar.

Lumina nu permite creierului să producă melatonină. Acest hormon e important pentru imunitate şi încetineşte dezvoltarea cancerului. Iată cum poţi reduce riscurile:

Încăperea în care dormi să fie cât mai întunecată.
Dacă locuieşti într-o zonă luminată, montează-ţi jaluzele.

Ţine o veioză aprinsă în baie, pentru a nu mai aprinde lumina din dormitor când mergi la toaletă.
Chiar şi expunerea scurtă la lumină poate suprima melatonina. Becurile roşii sunt cele mai bune, pentru că lungimile de undă roşii reduc mai puţin nivelul acestui hormon decât cele albastre, produse de becurile cu halogen şi de cele fluorescente.

Ia micul dejun la fereastră.
20 de minute petrecute aproape de lumina solară vor restabili ritmul circadian şi vor ajuta la atingerea unui nivel sănătos al melatoninei.

Vote it up
137
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza