Campaniile anti-fumat sunt eficiente?

CINE / CUM / ACUM / MAI
 

Un raport al Consiliului Europei identifică tutunul drept cea mai importantă cauză a mortalității ce poate fi evitată, cu o jumătate de milion de victime pe an în UE (25% din decesele cauzate de cancer și 15% din toate decesele).

 • Mai mulți fumători.
  Cel mai recent eurobarometru al fumatului, arată că 36% din români fumau în 2008 (locul 4 în Europa). La eu- robarometrul anterior, cu date din 2006, procentul era de 31% (locul 7). Între timp, am interzis fumatul în spații publice și am introdus avertismente pe pachetele de țigări. De ce nu scade numărul fumătorilor? Ba chiar doi jucători de pe piața tutunului, BTI și JTI, au raportat în 2008 vânzări cu 10% mai mari.
 • Eficiența avertismentelor.
  Deși 60% din români spun că avertismentele de pe pachete sunt foarte informative cu privire la riscurile de sănătate, 55% din fumători declară că nu îi determină să reducă numărul țigărilor și cu atât mai puțin să se lase de fumat (61%). Totuși, în țările care au introdus avertismente foto pe pachetele de țigări (Belgia, Marea Britanie, România) impactul mesajului e mai puternic, chiar dacă îi convinge doar pe nefumători să nu se (re)apuce de fumat.
 • Țigări scumpe.
  Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs la JTI România, a declarat în ziarul Cotidianul că vânzările au crescut după ce taxele și accizele la tutun au micșorat diferența de preț între mărci, determinând consumatorii să se reorienteze spre cele mai bune și mai scumpe.
 • Consiliere.
  În 2006, numai 3% din cei care voiau să se lase apelau la consiliere. În 2008, însă, Ministerul Sănătății a lansat programul StopFumat! cu o rată mare de succes. Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatoarea programului, a declarat pentru Cotidianul: „În România sunt cinci milioane de fumători, dacă se lasă patru mii, nu se vede în vânzări“. Anul 2009 a adus un succes surprinzător programului: 80% din disponibilizații de la Copșa Mică au ajuns la cabinetul de consiliere din Mediaș, deoarece nu-și mai permit viciul. Aceeași tendință se înregistrează și la cabinetul din Iași, unde s-au prezentat de 30 de ori mai mulți pacienți decât la începutul lui 2008.
Vote it up
184
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza