Cainele, prietenul politistului

Fa cunostinta cu un caine politist extraordinar, care traieste pentru a munci si nu vrea decat sa multumeasca pe toata lumea.
 

<p>Intr-o zona imprejmuita, ascunsa printre padurile din Don Valley, sergentul Paul Caissie, de la Politia din Toronto, isi duce partenerii canini pe camp pentru un pic de relaxare inainte de a intra in tura. Bandit, un springer spaniel de 12 ani, si Iron al III-lea, un ciobanesc german de doi ani, sar si latra incantati, implorandu-si stapanul sa arunce mingea. Caissie se supune, iar cainii pornesc dupa ea. Traversand campul umar la umar, masivul ciobanesc german ezita dintr-odata, pe cand micutul spaniel springer se arunca sa o prinda. Intorcandu-se puflin, strangand premiul intre dinti, Bandit face un salt inapoi spre Caissie, iar ciobanescul porneste in paralel cu el, pastrand, din respect, distanta. Aruncandu-i lui Iron o privire fugara, Bandit scoate un marait puternic, cu scopul de a-i aminti incepatorului care ii este locul.

Luand mingea inapoi, Caissie isi conduce cainele la Chevroletul Suburban echipat special, din parcare. Il pune pe Bandit intr-un cos de calatorie, in portbagaj, printre piloni portocalii si role de cordon de politie. Iron sare intr-o cusca de fier, incorporata in spatele scaunelor din fata. Asezat pe locul soferului, Caissie deschide fereastra compartimentului in care stæ Iron inainte de a baga masina in viteza, apoi ia microfonul din suportul suspendat.

"K9-S2, suntem echipa 10-8", anunta el, indicand ca sunt la datorie si pot raspunde la apeluri. Apoi, masina se avanta in noapte.
Cainii politisti ca Bandit si Iron sunt foarte muncitori si extrem de credinciosi, de nepretuit in aceasta meserie, spune sergentul Max Carter, de la Departamentul de Caini Politisti din Toronto. Aceasta unitate canina a fost fondata in 1989, pentru siguranta si eficienta ofiterilor, profitand de capacitatile cainilor de a apara, a cauta si a urmari. Majoritatea celor 31 de caini din unitate sunt ciobanesti germani masculi, antrenati sa devina caini politisti pentru serviciul general, care gasesc persoane date in urmarire sau disparute, imobilizeaza infractori si isi apara partenerii. Restul echipei consta intr-un golden retriever, doi labradori si doi springer spanieli - toti caini detectivi antrenati sa gaseasca droguri, arme, explozibil sau ramasite umane.

Caissie a lucrat cu unitatea canina mai mult de jumatate din cariera lui de 25 de ani si isi ia ambii caini in fiecare tura, dar ii foloseste diferit. Iron este pentru serviciul general, pe cand Bandit este antrenat sa gaseasca arme si droguri si nu are un comportament agresiv. "E alintat, jucaus si nu are decat 16 kilograme", zice Caissie, dar in 2004 a reusit sa adauge o arestare pe lista realizarilor sale.

S-a intamplat cand Bandit il asista pe Caissie la perchezitia casei unui traficant de droguri. Cei doi luau o pauza, in jurul orei 4.00 dimineata, cand o masina s-a oprit si soferul s-a apropiat de casa, realizand prea tarziu ca politia era inauntru. Barbatul a vrut sa o ia la fuga si Caissie a strigat: "Nu fugi! Politia!". Simtind tensiunea, Bandit s-a apropiat, tremurand de nerabdare. Caissie a soptit: "Vorbeste". Intotdeauna incantat sa fie de ajutor, Bandit a inceput sa latre cu putere. "Daca fugi, trimit cainele dupa tine!", a strigat Caissie. Suspectul s-a predat si a fost arestat. In timp ce i se puneau catusele, s-a uitat la Bandit si a vociferat: "Nu-mi vine sa cred ca asta e un caine politist!"

Acest caine politist, nascut in 1995, serveste de mai bine de 11 ani, de doua ori mai mult decat un caine politist obisnuit. Caissie a aflat la o conferinta despre capacitatea de a detecta a springer spanielilor. Talia mica le permite sa patrunda  in spatii inguste, cum ar fi dulapuri sau vehicule. Cu expresia blanda si mereu dand din coada, cainii din aceasta rasa nu sunt de obicei asociati cu politia - putand fi luati si in misiuni sub acoperire. Invata repede si vor sa multumeasca pe toata lumea, au o energie inepuizabila si ar continua sa caute mult dupa ce alti caini ar fi renuntat. Asadar, atunci cand Bandit a ajuns la Politia din Toronto, Caissie a vrut imediat sa lucreze cu el. Tanarul Bandit a respectat toate criteriile instructorilor de caini politisti: era increzator, sociabil si ii placea sa lucreze. "Poti forta un caine sa faca orice, dar o va face mai bine daca vrea", explica sergentul Steve McEdwards, instructor-sef.

Cainii incep pregatirea la varsta de un an, invatand alaturi de politisti si imprietenindu-se cu ei. Pregatirea dureaza 15 saptamani la cainii pentru serviciu general si 8-10 saptamani la cainii detectivi. Cand nu sunt la datorie, merg acasa cu partenerii lor si se integreaza in familie, intarind si mai mult legatura extrem de importanta dintre caine si politist. "Legatura este totul", zice Caissie. "Unicul mod de a o obtine e sa petreci tot timpul alaturi de caine, si la relaxare, si la antrenament. Observi personalitatea lui, punctele forte si slabiciunile. +i el le vede pe ale tale si apoi incearca sa se adapteze."

Bandit, primul spaniel din Politia din Ontario, are o cariera stralucita. Datorita lui s-au recuperat 2,5 milioane de dolari de contrabanda si au fost retinute peste 50 de pistoale in Toronto. Realizarile sale au fost rasplatite cu un premiu de la Asociatia Cainilor Politisti din Statele Unite. "Nu-i rau pentru un caine care costa 600 de dolari plus mancare", zice Caissie razand. Dar cum poate Bandit sa faca asta? "Cainii detectivi pot gasi droguri ascunse si arme de doua ori mai repede decat oamenii cu care lucreaza", explica sergentul Carter. Bandit poate detecta droguri cum ar fi cocaina, marijuana, heroina si ecstasy-ul. Poate de asemenea sa localizeze arme si munitie, dar si urme de praf de puøca - ceea ce le permite polifliøtilor sæ stabileascæ locaflia exactæ a unei crime <n care s-au folosit arme de foc.

O dovadæ a simturilor ascutite ale lui Bandit a fost atunci cand, in iarna lui 2001, l-a insotit pe Caissie la scena unei presupuse confruntari cu arme in Regent Park, Toronto. Anchetatorii aveau nevoie sa gaseasca cartusul, dar, cum zapada formase un strat de aproape un metru, ar fi insemnat sa sape ore intregi. Bandit s-a pus pe treaba si in cateva minute a scos la iveala dovezile de care avea nevoie politia.

Caissie spera cæ acest veteran il va ajuta pe tanærul ciobænesc german sæ invete meserie. Iron al III-lea este din Cehia si calca pe urmele altor parteneri canini ai lui Caissie: Iron I, Baylis si Iron al II-lea, care s-a retras la varsta de noua ani, in 2007. "Are mult potential, dar e inca un incepator - trebuie sa capete mai multa experienta", zice Caissie, adaugand ca dureaza aproximativ doi ani pana cand echipa caine-politist isi atinge potentialul maxim.

Ca majoritatea politistilor care au lucrat cu caini, Caissie ii va avea mereu in suflet pe fostii lui parteneri canini si spera ca acestia se bucura acum de o binemeritata odihna. Cel mai longeviv partener al sau, Bandit, a lucrat alaturi de toti cei patru caini pentru serviciu general pe care i-a avut Caissie - traind mai mult decat trei dintre ei si muncind mai mult decat tofli. Dar spanielul nici nu da semne sa se opreasca. "Trebuie sa il retrag, dar pur si simplu nu vrea sa accepte", spune Caissie.</p>

Vote it up
460
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza