Caderea de pe munte

Patru studenti de la Universitatea Bangor, din Tara Galilor, au constatat ca a escalada Muntele Snowdon nu e tocmai floare la urecheFoto: Jim Varney
 

<p>- Vrea cineva sa urce maine pe munte?

Trei dintre studentii Universitatii Bangor, care beau o bere la bar, au fost incantati: Sian Haigh-Brown, o tanara de 22 de ani, Will Brooks, seniorul grupului, de 25 de ani, care lucra la teza de doctorat, si iubitul lui Sian, Matt Jagger, de 21 de ani.


Cel care pusese intrebarea era Matt Love, de 24 de ani, colegul de apartament al lui Matt Jagger.
- Ne intalnim la noi acasa, pe la noua?, sugera tot el.
Ceilalti incuviintara. Era 6 februarie anul curent. Tinerii se gandeau de vreo cinci zile sa urce pe munte, de cand cel mai puternic viscol din ultimii 18 ani in Marea Britanie acoperise totul cu zapada. La zece mile departare, Muntele Snowdon arata magnific.

Fiind studenti, nu s-au sinchisit sa se trezeasca mai devreme de zece dimineata. Si-au umplut rucsacurile cu mancare, iar Jagger a verificat sa aiba suficiente pulovere de lana, caciuli si ma­nusi, lanterne si paturi izoterme. Parcul auto de la partia Pyg era plin, asa ca au schimbat planul si au parcat la poalele traseului Watkin. Era o distanta de numai cinci kilometri si jumatate, dar era cel mai abrupt dintre cele sapte trasee de pe munte. Era deja ora 11 cand au plecat. Cei trei barbati urcasera pe varf de cel putin 30 de ori si simteau ca il cunosc bine. Sian venea aici din copilarie. La 11 ani isi scrisese testamentul: "Cand voi muri, vreau ca familia si cainele meu sa-mi imprastie cenusa de pe o stanca din Llanberis Pass". Varful Snowdon, situat la o altitudine de 1.085 metri, este cel mai inalt pisc din Anglia si Tara Galilor si uneori poate fi inse­lator. Desi jumatate de milion de vizitatori ajung pe varf in fiecare an (aici exista cafenele si o cale ferata cu o mica locomotiva cu aburi), unele dintre stanci sunt foarte dificile. Alpinistii vin aici ca sa se antreneze pentru Everest. Niciunul dintre cei patru studenti nu urcase pana atunci pe zapada. Niciunul nu stia cat de usor se topea zapada sub razele soarelui, pentru ca apoi sa inghe­te noaptea. Dupa o ora de mers pe jos, au dat de prima portiune cu zapada si s-au batut cu bulgari. Dupa aceea, escaladarea a devenit mai grea. Pantele abrupte si inalte erau acoperite de grohotis. Drumul era si el inzapezit.

- Nu sunt deloc pregatit pentru asta, s-a strambat Jagger in timp ce o rafala de vijelie ii acoperea fata cu grindina. 

- Daca nu suntem in stare sa ajungem acolo sus pana la trei, mai bine ne in­toarcem, a spus Will.
Era si asa destul de greu sa se catere in patru labe, dar stiau ca si mai peri­culos va fi la coborare. La trei dupa-amiaza, au decis ca era mai sigur sa continue escala­darea decat sa se intoarca. Vantul pe culme era atat de puternic, incat Sian a fost ridicata in aer si izbita de stanci. Pantalonii lui Love inghetasera bocna. Cafeneaua era inchisa, asa ca s-au ada­postit langa cladire si si-au mancat sendvisurile. Era deja ora 16.00 si incepea sa se intunece, dar stiau ca drumul turistic era usor de parcurs si, in plus, aveau lanterne. Vizibilitatea era de doar 30 de metri. Will si Matt Jagger mergeau in fata, umar la umar. Sian si Matt Love veneau in spate.

- Totul e in panta de acum incolo, a spus Sian. Dupa 15 minute de mers, ca­lea ferata, pe jumatate ingropata in za­pada, se departa de carare. Fara a ezita, cei patru au urmat sinele. Stralucirea zapezii care se adunase in mormane pe pante si pe drum genera multa lumina. In fata, Will si Matt Jagger au zarit scli­pind gheata. Forma o panta la 20 de grade si se bomba peste linia de tren.
- Cum e?, a intrebat Will, lovind cu marginea bocancului in gheata.
A facut o adancitura, a mai facut un pas si apoi a lovit din nou cu piciorul.
- Arata bine. Infigeti-va picioarele. N-o sa patim nimic. Jagger s-a lasat cu toata greutatea pe gheata. Chiar daca ar fi cazut, se indoia ca ar fi alunecat prea departe, desi prapastia Clogwyn Coch (n.r. - Stanca neagra) era aproape.
In acel moment, cizmele lui Will au fugit de sub el. Cazu cu toata greutatea pe gheata. Aluneca in jos pe panta cu picioarele inainte si disparu in ceata.
- Will!, a strigat Jagger. </p>

Vote it up
483
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza