CUM SĂ SCRII UN BEST-SELLER

 

Jeffrey Archer, autor de succes al unor cărţi care l-au făcut milionar, ne dă câteva ponturi despre cum se produce o carte de succes:

Fii credincios ţie însuţi.
Nu scrie un roman poliţist sau un horror doar pentru că ţi se pare la modă. Nu uita că Jane Austen, care a scris cinci dintre cele mai mari romane ale tuturor timpurilor, locuia înt-un sătuc din Anglia şi scria despre mame care încercau să găsească soţi pentru fiicele lor. Alege-ţi un subiect în legătură cu care ai experienţă sau care te interesează. Eu, de exemplu, scriu despre politică, afaceri şi artă.

Scrierea unui roman este la fel de grea ca orice altă meserie.
Dacă nu te iei în serios, nu poţi spera să faci parte din clubul select al romancierilor. Aşa că trebuie să fii disciplinat. La prima redactare eu scriu între 6 şi 8 dimineaţa, între 10 şi 12, 2-4 şi 6-8 zilnic, timp de şase săptămâni, în total 300 de ore. Desigur, un scriitor ca Trollope s-ar trezi devreme şi ar scrie între 6 şi 8 dimineaţa, fiindcă după aceea ar trebui să se ducă la slujba sa de zi de la poştă. Orice sistem funcţionează pentru tine, adoptă-l şi ţine-te de el.

Dacă eşti la prima încercare,
ar fi înţelept să-i studiezi pe maeştrii genului. Nu am fost niciodată de părere că există o singură formulă pentru a scrie un best-seller, dar merită să te uiţi atent la câţiva autori pentru a-ţi da seama care se potriveşte mai bine cu idealul tău. Din 100.000 de cărţi publicate, numai una va ajunge pe lista celor mai bine vândute. Aşa că de ce să nu fie a ta?

Vote it up
103
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza