CINE SUNT ROMANII IN CARE AVEM INCREDER ?

Iată-ne! Am alcătuit din nou pentru tine „Topul celor mai de încredere români“, iar voturile din 2008 au venit să confirme „stabilitatea“ unor personalități apreciate de români anul trecut, dar au oferit și multe surprize. Îți mai spunem și care e profesia care se bucură de cea mai mare încredere în țara noastră, dar și ce au votat românii la capitolul „relații cu cei apropiați“.
 

NADIA, DIN NOU PE LOCUL I

Primii clasați în „Topul celor mai de încredere români“ au câteva trăsături comune. „Dispun de notorietate, sunt percepute ca persoane care au reușit, nu sunt personalități conflictuale și nu au apărut în presă ca oameni care caută să obțină beneficii personale din afaceri dubioase“, explică sociologul Bogdan Voicu, cercetător în cadrul Institutului pentru Calitatea Vieții. Pentru al doilea an consecutiv, în fruntea listei se află Nadia Comăneci, personalitatea în care românii au cea mai mare încredere și care în urmă cu aproape 32 de ani făcea istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal. „Majoritatea românilor știu cine e Nadia și îi cunosc performanța“, spune Bogdan Voicu, dar, e vorba și de recunoașterea internațională a acestor performanțe, cât și de faptul că Nadia nu e implicată în acțiuni care să fie supuse contestării. Mai mult, ea e percepută de români ca fiind asemenea lor: „O persoană care s-a ridicat prin munca proprie“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute. „Un alt element de încredere este simplitatea și transparența: Nadia face ceea ce oamenii se așteaptă să facă“.

Următoarele locuri de top sunt ocupate, ca și anul trecut, cu mici permutări, de patru mari actori: Alexandru Arșinel, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei și Florin Piersic senior. „A fi prezent atât de mult timp în spațiul public, fără a-ți asocia numele cu mediul politic, fără a fi suspectat de fraude și fără a intra în conflicte, reprezintă o performanță. Și asta se vede“, spune Bogdan Voicu. Mai mult, specialiștii susțin că încrederea se bazează și pe reciprocitatea relației. „Oamenii simt că și ei pot oferi ceva acestor persoane: aplauze, flori, mulțumiri. Percep că sunt într-un dialog cu ei și că aceștia țin cont de nevoile și opinia lor“, spune Bogdana Bursuc. Medicii și-au păstrat și ei locuri fruntașe. „Ca și sportivii sau actorii, medicii fac ceva benefic, oferă. Iar medicii de vârf, care sunt și mediatizați, sunt percepuți ca un fel de eroi care salvează vieți“, spune sociologul Marian Preda, decanul Facultății de Sociologie din cadrul Universității București.

VOTURI MAI BUNEPENTRU UNII

Una din surprizele acestui top ne-a oferit-o Andreea Marin Bănică, care are cea mai spectaculoasă creștere, cu 25 de poziții. Astfel, dacă în sondajul realizat în 2007 ea s-a clasat pe locul 73, în 2008 a ajuns pe locul 48. Datorită acestui salt, Andreea Marin Bănică se apropie în „Topul celor mai de încredere români“ de soțul său, Ștefan Bănică Jr., care a urcat și el de pe locul 50 pe locul 42. În acest fel, diferența dintre ei a scăzut de la 23 de poziții, în 2007, la numai șase, în 2008. „Andreea Marin Bănică a avut un an în care a renunțat la emisiunea Surprize, Surprize și în care presa a scris mult despre căsnicia ei cu Ștefan Bănică. E posibil ca relația celor doi să o fi întipărit mai bine în mintea publicului decât fosta emisiune. Dar saltul la «încredere» ar putea fi proporțional cu «notorietatea retard» (n.r.: notorietate pe termen lung) a Andreei, că notorietate pură și simplă are destulă“, spune analistul media, Iulian Comănescu.

Nu trebuie uitat că în ultimul an, Andreea Marin Bănică și-a dedicat mult timp fetiței ei, Violeta, care în decembrie a împlinit un an, dar și campaniilor umanitare, mai ales în calitate de ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF. „Cred că încrederea vine din faptul că nu am dezamăgit și am fost consecventă pe drumul pe care l-am ales și în viața personală și în profesie“, ne-a spus Andreea Marin Bănică.

Faptul că votul românilor a plasat-o în 2008 în prima jumătate a topului, vine și din faptul că „nu e o persoană care să promită ceea ce știe că nu e în stare să împlinească“, crede vedeta. Soția lui Ștefan Bănică s-a implicat în ultimul an în numeroase acțiuni, una fiind localizată în Africa Centrală, unde s-a dezbătut tema copiilor din țările sărace, și a pus și bazele Fundației Prețuiește viața. „Nu obișnuiesc să vorbesc despre posibile proiecte de dragul publicității, ci doar despre lucruri concrete atunci când ele devin certitudini“, spune Andreea.

Patriarhul câștigă încredere

O personalitate care se bucură de mai multă încredere din partea oamenilor este și Daniel, Patriarhul României. Acesta a urcat 21 de locuri în top, de pe 42 în 2007, când nu era încă în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, pe locul 21 în 2008. „A câștigat o competiție pentru Patriarhie și a confirmat ulterior că este un bun Patriarh. Poate și apariția postului TV Trinitas a avut un rol în creșterea popularității Preafericitului“, spune sociologul Marian Preda.

Botezul copiilor, un plus de imagine

Alte personalități care au înregistrat creșteri importante în „Topul încrederii“ au fost: regizorul Cristi Puiu (21 locuri), scriitorul Gabriel Liiceanu (18 locuri), prezentatorul TV Mircea Badea (17 locuri), soprana Felicia Filip (17 locuri), Cătălin Botezatu (16 locuri), Ilie Năstase (14 locuri), Adrian Mutu (14 locuri), Andreea Esca (14 locuri). „Poziția într-un clasament depinde și de ceilalți. Uneori nu trebuie să faci nimic special, ci doar să-i lași pe alții să facă greșeli și să piardă din simpatie. De asemenea, și intrările pe listă ale unor noi personalități, concomitent cu ieșirile altora, au un rol în creșterile și căderile celorlalți“, explică sociologul Preda. Pe de altă parte, el spune că e posibil ca „premiul de la Cannes și interviurile date de Cristi Puiu sau golurile lui Mutu să fi contribuit la ascensiunea lor“. De asemenea, poate și tricourile pentru copii ale Andreei Esca, spectacolele Feliciei Filip, emisiunile lui Mircea Badea sau cărțile și conferințele lui Liiceanu din anul anterior au contat. „Mutu și Ilie Năstase și-au botezat copiii, ceea ce oferă un plus de imagine… Dar eu cred că a nu face greșeli cunoscute public este foarte important, u-neori mai important decât a face lucruri bune, care nu sunt spectaculoase“, maiadaugă Preda.

POLITICIENI SI OAMENI DE AFACERI

Și de această dată, politicienii și oamenii de afaceri și-au „adjudecat“ ultimele locuri în „Topul încrederii“. Ultimii cinci clasați au fost: primarul Marian Vanghelie (loc 96), omul de afaceri Dinu Patriciu (loc 97), Corneliu Vadim Tudor (loc 98), Elena Udrea - foto stânga (loc 99) și omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu (loc 100). „Publicul are atât de puțină încredere în politicieni, încât aceștia au ajuns să «beneficieze» de o prezumție de vinovăție chiar și atunci când fac lucruri normale sau bune“, spune analistul media Iulian Comănescu. În ceea ce privește oamenii de afaceri, aceștia fie sunt necunoscuți publicului larg, fie sunt cunoscuți, dar controversați. „Nu e de mirare că nimeni nu are încredere în prima generație de îmbogățiți, despre care ziarele au scris destule lucruri prea puțin laudative“, mai spune Comănescu.

Nici alți politicieni mai tineri, nou incluși în lista personalităților, nu au reușit să obțină locuri mai bune (Victor Ponta – loc 81, Bogdan Olteanu – loc 85, Elena Băsescu – loc 88, Liviu Negoiță loc 93). „Generația tânără s-a topit foarte ușor în masa politicienilor maturi, molipsindu-se imediat de reflexele greșite și tarele colegilor mai vârstnici“, crede Comănescu.

Totuși, din acest „pluton“, un om politic a reușit să se detașeze și să câștige încrederea românilor, plasându-se în prima jumătate a listei. Este vorba de primarul Sibiului, Klaus Johannis - foto dreapta. În opinia lui Comănescu, „acesta este un fel de vis american pentru respondenții aflați la distanță. Lumea are nevoie de modele și personaje pozitive, iar primarul Sibiului este unul din puținii candidați la acest statut. Are suficientă notorietate și procentul nemaiîntâlnit obținut la ultimele alegeri este în sine o carte de vizită“.

CELE MAI MARI CĂDERI

Ca o confirmare a neîncrederii românilor în oamenii de afaceri și politicieni, personalitățile care au înregistrat cele mai mari căderi în clasament fac parte tot din aceste categorii. Este vorba de George Copos, care a „picat“ zece locuri (de pe 85 pe 95), George Becali - foto dreapta, nouă locuri (de pe 80 pe 89) și Călin Popescu Tăriceanu, opt locuri (de pe 86 pe 94).

„Echipele de fotbal ale primilor doi, Rapid și Steaua, nu merg la fel de bine ca în trecut, iar ei au intrat în conflict cu personalități apreciate de public ca Gheorghe Hagi sau Daniel Coman, portarul Rapidului. Aceste greșeli „costă“ la capitolul imagine. Nu sunt de neglijat nici plimbările pe la Direcția Națională Anticorupție ale celor doi“, explică sociologul Marian Preda. În privința lui Călin Popescu Tăriceanu, sociologul arată că asocierea cu doi foști miniștri controversați precum Cristian Adomniței și Tudor Chiuariu, dar și cu Dinu Patriciu, care se află în coada listei, și-a spus cuvântul.

CEL MAI BINE CLASAT DINTRE NOII VENIȚI

Lista celor 100 de personalități supuse votului de încredere al românilor a suferit unele modificări în 2008 față de cea din 2007, unele personalități fiind înlocuite cu altele nou apărute sau mai prezente în viața publică în ultimul an. Dintre noii intrați, cele mai bune poziții au fost ocupate de gimnasta Sandra Izbașa (loc 14), cântărețul Tudor Gheorghe (loc 16), regizorul Sergiu Nicolaescu (loc 23), cântăreața Monica Anghel - foto dreapta (loc 25), regizorul Cristian Mungiu (loc 26), cântărețul Costel Busuioc (loc 30), omul de știință Constantin Bălăceanu Stolnici (loc 33) și istoricul Neagu Djuvara (loc 38).

Sociologul Marian Preda argumentează: „Este vorba de vedete și personalități care au adus prestigiu țării și bucurie respondenților în domenii care nu fac «rău», care îți plac sau îți sunt indiferente dar, cu siguranță, nu te enervează: sportul, divertismentul, arta și cultura“.

RELAȚII

SOACRA „RETROGRADEAZĂ“

Și în acest an i-am rugat pe români să dea note de încredere celor mai apropiate persoane: rude, parteneri de viață, vecini, colegi. „În contextul relațiilor interpersonale apropiate, încrederea într-o persoană e percepută ca o exprimare a propriei vulnerabilități“, explică psihologul Bogdana Bursuc. „Și e foarte important ca celălalt să nu profite de această vulnerabilitate“. Cei care răspund cel mai bine acestei cerințe sunt cei care te iu-besc necondiționat: copilul, mama, soțul /soția și tatăl. În mod previzibil, ca și în 2007, aceștia s-au plasat în fruntea clasamentului. Cea mai importantă schimbare constă în „retrogradarea“ soacrei de pe locul opt pe locul nouă, înaintea ei clasându-se, imediat după socru, nașa/nașul. „Soacra a ajuns să se claseze pe ultimul loc între rudele apropiate. O explicație a acestei poziții ar fi «ochiul soacrei». Mamele doresc binele copiilor dar, în ipostaza de soacră, încearcă de multe ori să obțină acest bine pentru «copii», în detrimentul relației de cuplu. Atrag atenția, critică, dau sfaturi sau lămuriri de care persoana nu are neapărată nevoie. Prin felul în care intervin transmit mesajul că modul în care decide, alege sau gândește persoana este eronat și că există o variantă mai bună…întotdeauna“, spune psihologul.

O altă surpriză a sondajului: partenerul/partenera de viață (din afara căsătoriei) a pierdut teren, locul cinci fiind preluat de această dată de frați/surori. Și încă ceva: românii i-au dat în anul 2008 cea mai proastă notă șefului și nu vecinilor, așa cum a fost în 2007.

BONELE AU DEZAMĂGIT

Am supus din nou votului de încredere și o listă cu 30 de profesii. „Premianții“ și „codașii“ au rămas aceeași: pe primul loc s-au situat pompierii, iar pe ultimul, politicienii. „Profesiile asociate cu siguranța publică și care nu sunt supuse corupției atrag încrederea. Lor li se adaugă cele care țin de îngrijirea medicală. La polul opus se plasează sistematic cei a căror profesie presupune instabilitate, inconsecvență, apărarea unor puncte de vedere pe care nici ei probabil nu le agreează: politicieni, avocați, agenți imobiliari“, explică sociologul Bogdan Voicu.

Cea mai spectaculoasă creștere în acest top aparține preotului, care urcă cinci locuri (de pe 7 pe 2). „Preotul are o poziție interesantă, dată de contextul românesc, unde credința și încrederea în biserică sunt mai ridicate decât în mai toate țările europene. Preoții iau astfel legitimitate și încredere de la religia în sine, chiar dacă nu ating în fapt gradul de încredere al instituției pe care o servesc“, spune sociologul Voicu. Alte creșteri au fost înregistrate de profesiile de farmacist (2 locuri) și – da, e adevărat! – de cea de șofer pe mijloacele de transport în comun (4 locuri).

Profesia care înregistrează cea mai mare cădere este cea de baby-sitter (pierde 5 locuri). „Migrația românilor include un procent însemnat de persoane care practică această meserie în țara de adopție. Această migrație a redus numărul potențialelor bone rămase active pe piața din România, ca și calitatea acestora. De aici, mai multe experiențe negative ale celor care au interacționat cu ele și o scădere corespunzătoare în clasamentul încrederii“, spune Voicu. „E posibil și ca cererea de bone să fi crescut, iar o parte din bonele noi, neavând experiență, au determinat o scădere a mediei generale a profe-siei în cauză“, adaugă el.

Prin votul lor, românii au arătat cât de mult contează ceea ce face cineva, clasamentul profesiilor regăsin-du-se în clasamentul personalităților. În momentul în care apreciem un om este foarte important să știm cu ce se ocupă, iar încrederea pe care i-o acordăm depinde foarte mult de asta.

Vote it up
7
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza