CÂINELE PRIETENUL POLIȚISTULUI

Faceți cunoșțință cu un câine polițist micuț, dar extraordinar, care trăiește pentru a munci și vrea doar să mulțumească pe toată lumea.
 

ÎNTR-O ZONĂ ÎMPREJMUITĂ, ascunsă printre pădurile din Don Valley, sergentul Paul Caissie, de la Poliția din Toronto, își duce partenerii canini pe câmp pentru un pic de relaxare înainte de a intra în tură. Bandit, un springer spaniel de 12 ani, și Iron al III-lea, un ciobănesc german de doi ani, sar și latră încântați, implorându-și stăpânul să arunce mingea. Caissie se supune, iar câinii pornesc după ea. Traversând câmpul umăr la umăr, masivul ciobănesc german ezită dintr-odată, pe când micuțul spaniel springer se aruncă să o prindă. întorcându-se puflin, strângând premiul între dinți, Bandit face un salt înapoi spre Caissie, iar ciobănescul pornește în paralel cu el, păstrând, din respect, distanța. Aruncându-i lui Iron o privire fugară, Bandit scoate un mârâit puternic, cu scopul de a-i aminti începătorului care îi este locul.

Luând mingea înapoi, Caissie își conduce câinele la Chevroletul Suburban echipat special, din parcare. Îl pune pe Bandit Într-un coș de călătorie, în portbagaj, printre piloni portocalii și role de cordon de poliție. Iron sare într-o cușcă de fier, încorporată în spatele scaunelor din față. Așezat pe locul șoferu-lui, Caissie deschide fereastra compartimentului în care stă Iron înainte de a băga mașina în viteză, apoi ia microfonul din suportul suspendat.

„K9-S2, suntem echipa 10-8“, anunță el, indicând că sunt la datorie și pot răspunde la apeluri. Apoi, mașina se avântă în noapte.

CÂINII POLIȚIȘTI ca Bandit și Iron sunt foarte muncitori și extrem de credincioși, de neprețuit în această meserie, spune sergentul Max Carter, de la Departamentul de Câini Polițiști din Toronto. Această unitate canină a fost fondată în 1989, pentru siguranța și eficiența ofițerilor, profitând de capacitățile câinilor de a apăra, a căuta și a urmări. Majoritatea celor 31 de câini din unitate sunt ciobănești germani masculi, antrenați să devină câini polițiști pentru serviciul general, care găsesc persoane date în urmărire sau dispărute, imobilizează infractori și își apără partenerii. Restul echipei constă într-un golden retriever, doi labradori și doi springer spanieli – toți câini detectivi antrenați să găsească droguri, arme, explozibil sau rămășițe umane.

Caissie a lucrat cu unitatea canină mai mult de jumătate din cariera lui de 25 de ani și își ia ambii câini în fiecare tură, dar îi folosește diferit. Iron este pentru serviciul general, pe când Bandit este antrenat să găsească arme și droguri și nu are un comportament agresiv. „E alintat, jucăuș și nu are decât 16 kilograme“, zice Caissie, dar în 2004 a reușit să adauge o arestare pe lista realizărilor sale.

S-a întâmplat când Bandit îl asista pe Caissie la percheziția casei unui traficant de droguri. Cei doi luau o pauză, în jurul orei 4.00 dimineața, când o mașină s-a oprit și șoferul s-a apropiat de casă, realizând prea târziu că poliția era înăuntru. Bărbatul a vrut să o ia la fugă și Caissie a strigat: „Nu fugi! Poliția!“. Simțind tensiunea, Bandit s-a apropiat, tremurând de nerăbdare. Caissie a șoptit: „Vorbește“. Întotdeauna încântat să fie de ajutor, Bandit a început să latre cu putere. „Dacă fugi, trimit câinele după tine!“, a strigat Caissie. Suspectul s-a predat și a fost arestat. În timp ce i se puneau cătușele, s-a uitat la Bandit și a vociferat: „Nu-mi vine să cred că ăsta e un câine polițist!“

ACEST CÂINE POLIȚIST, născut în 1995, servește de mai bine de 11 ani, de două ori mai mult decât un câine polițist obișnuit. Caissie a aflat la o conferință despre capacitatea de a detecta a springer spanielilor. Talia mică le permite să pătrundă în spații înguste, cum ar fi dulapuri sau vehicule. Cu expresia blândă și mereu dând din coadă, câinii din această rasă nu sunt de obicei asociați cu poliția – putând fi luați și în misiuni sub acoperire. Învață repede și vor să mulțumească pe toată lumea, au o energie inepuizabilă și ar continua să caute mult după ce alți câini ar fi renunțat. Așadar, atunci când Bandit a ajuns la Poliția din Toronto, Caissie a vrut imediat să lucreze cu el. Tânărul Bandit a respectat toate criteriile instructorilor de câini politiști: era încrezător, sociabil și îi plăcea să lucreze. „Poți forța un câine să facă orice, dar o va face mai bine dacă vrea“, explică sergentul Steve McEdwards, instructor-șef.

Câinii încep pregătirea la vârsta de un an, învățând alături de polițiști și împrietenindu-se cu ei. Pregătirea durează 15 săptămâni la câinii pentru serviciu general și 8-10 săptămâni la câinii detectivi. Când nu sunt la datorie, merg acasă cu partenerii lor și se integrează în familie, întărind și mai mult legătura extrem de importantă dintre câine și polițist. „Legătura este totul“, zice Caissie. „Unicul mod de a o obține e să petreci tot timpul alături de câine, și la relaxare, și la antrenament. Observi personalitatea lui, punctele forte și slăbiciunile. Și el le vede pe ale tale și apoi încearcă să se adapteze.“

Bandit, primul spaniel din Poliția din Ontario, are o carieră strălucită. Datorită lui s-au recuperat 2,5 milioane de dolari de contrabandă și au fost reținute peste 50 de pistoale în Toronto. Realizările sale au fost răsplătite cu un premiu de la Asociația Câinilor Polițiști din Statele Unite. „Nu-i rău pentru un câine care costă 600 de dolari plus mâncare“, zice Caissie râzând. Dar cum poate Bandit să facă asta? „Câinii detectivi pot găsi droguri ascunse și arme de două ori mai repede decât oamenii cu care lucrează“, explică sergentul Carter. Bandit poate detecta droguri cum ar fi cocaina, marijuana, heroina și ecstasy-ul. Poate de asemenea să localizeze arme si muniție, dar și urme de praf de pușcă – ceea ce le permite polifliștilor să stabilească locaflia exactă a unei crime în care s-au folosit arme de foc.

O dovadă a simțurilor ascuțite ale lui Bandit a fost atunci când, în iarna lui 2001, l-a însoțit pe Caissie la scena unei presupuse confruntări cu arme în Regent Park, Toronto. Anchetatorii aveau nevoie să găsească cartușul, dar, cum zăpada formase un strat de aproape un metru, ar fi însemnat să sape ore întregi. Bandit s-a pus pe treabă și în câteva minute a scos la iveală dovezile de care avea nevoie poliția.

CAISSIE SPERĂ că acest veteran îl va ajuta pe tânărul ciobănesc german să învețe meserie. Iron al III-lea este din Cehia și calcă pe urmele altor parteneri canini ai lui Caissie: Iron I, Baylis și Iron al II-lea, care s-a retras la vârsta de nouă ani, în 2007. „Are mult potențial, dar e încă un începător – trebuie să capete mai multă experiență“, zice Caissie, adăugând că durează aproximativ doi ani până când echipa câine-polițist își atinge potențialul maxim.

CA MAJORITATEA POLIȚIȘTILOR care au lucrat cu câini, Caissie îi va avea mereu în suflet pe foștii lui parteneri canini și speră că aceștia se bucură acum de o binemeritată odihnă. Cel mai longeviv partener al său, Bandit, a lucrat alături de toți cei patru câini pentru serviciu general pe care i-a avut Caissie – trăind mai mult decât trei dintre ei și muncind mai mult decât tofli. Dar spanielul nici nu dă semne să se oprească. „Trebuie să îl retrag, dar pur și simplu nu vrea să accepte“, spune Caissie.

Vote it up
223
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza