Boli provocate de slujbe sedentare

Statul pe scaun duce la slabirea sistemului imunitar si de aici la aparitia multor boli
 

<p>Pentru cei mai multi dintre noi, orele petrecute la serviciu implica statul pe un scaun si, eventual, in fata unui calculator. Potrivit site-ului webmd.com, astfel de slujbe pot avea efecte nocive asupra sanatatii. Specialistii spun ca printre consecintele cel mai des intalnite se numara luarea in greutate, slabirea sistemului imunitar si incetinirea metabolismului.
In plus, un studiu al cercetatorilor americani arata ca stilul sedentar de viata creste considerabil riscul aparitiei diabetului, a cancerului, a bolilor cardiovasculare si a obezitatii. Un studiu paralel al oamenilor de stiinta australieni a aratat ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului sau a calculatorului creste cu 18 la suta riscul aparitiei bolilor de inima. "Oamenii sunt entitati in miscare, iar boala statului pe scaun este o capcana pe care multi nu o realizeaza", spune James Levine, coordonatorul studiului australian.

Expertii sustin ca primele simptome ale bolilor statului pe scaun sunt obisnuinta si comoditatea. Astfel, specialistii recomanda persoanelor care petrec cel putin patru ore pe scaun sa faca miscare dupa orele de program. Pana si micile plimbari in parc au rezultate benefice asupra organismului. In plus, miscarea ajuta la diminuarea stresului si la imbunatatirea tonusului.

Pentru ca serviciul este unul care ne lasa fara vlaga, iar pentru ca dupa terminarea programului ne gandim cum sa ajungem mai repede in pat, specialistii recomanda miscarea in timpul programului de lucru. Astfel, atunci cand vorbim la telefon, se recomanda plimbarile dintr-un colt in altul al biroului. In timpul pauzei de pranz, se recomanda o mica plimbare pana la cel mai apropiat magazin. In plus, specialistii cred ca sase pauze scurte de zece minute de stat in picioare in timpul orelor de program fac diferenta intre o persoana sedentara si una activa.</p>

Vote it up
234
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza