Boala care poate fi prevenita

Desi cancerul apare fara avertismente, avem la indemana numeroase metode de a-l preveni. Si atunci, de ce nu luam atitudine?
 

<p>Numerosi factori care duc la aparitia cancerului sunt cunoscuti si pot fi eliminati din viata de zi cu zi. De fapt, 90% dintre cazurile de cancer sunt provocate de factori de mediu sau comportamentali, arata Huffington Post.

Fumatul, spre exemplu, este principala cauza a aparitiei cazurilor de cancer. Daca toti fumatorii ar renunta la viciu, numarul de decese s-ar reduce considerabil.

O alta problema majora sunt cazurile de cancer de colon, de cele mai multe ori fatale, care insa pot fi depistate la timp prin colonoscopie si tratate.

Efectuarea colonoscopiei la timp are un rol esential. Aceeasi situatie este valabila in cazul cancerului de col uterin, care poate fi depistat la timp prin testele Papanicolau. In plus, femeile care doresc sa se protejeze de acest tip de cancer isi pot face si vaccinul impotriva cancerului de col uterin.

Cancerul de san poate fi depistat prin mamografii, iar cel piele poate fi prevenit prin expunerea cu moderatie la soare.

Insa analizele nu sunt singurul lucru pe care il putem face. O simpla modificare a regimului alimentar poate face diferenta dintre viata si moarte.

In 2008, un studiu realizat de cercetatorii de la "M.D. Anderson Cancer Center", din Houston, arata ca 30 pana la 35% dintre decesele cauzate de cancer au legatura cu regimul alimentar. O problema ar fi, spre exemplu, consumul de alcool, asociat cu multe forme de cancer.

Cu siguranta ca fumatorii nu isi vor arunca pachetele de tigari, amatorii de alcool nu vor renunta la viciu, iar cei dependenti de bronz vor merge in continuare la solar sau la plaja.

Insa cel putin in ceea ce priveste vizitele periodice la medic si efectuarea analizelor trebuie crescut gradul de informare si constientizare. Prea multi pacienti ajung la doctor cand e prea tarziu.

Specialistii spun ca doar 10% dintre cazurile de cancer au cauze genetice. Ceea ce inseamna ca, in 90% din cazuri, sta in puterea noastra sa ne ferim de aceasta boala fatala.</p>

Vote it up
289
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza