Blanquette si paine prajita cu pate

Blanquette clasica este o tocana de pui, vita sau porc intr-un sos alb.
 


Ingrediente:
1 lingura ulei de masline extra
virgin, 2 fire de praz, numai partile albe, taiate felii, 12 ciuperci
champignon sau ciuperci murate, 2 foi de dafin, 2 linguri faina, 450 ml supa de
pui (preferabil facuta in casa), 150 ml vin alb sec, 450 g cartofi noi, 450 g
ciuperci champignon mici, 1 conserva de castane curatate, circa 240 g, 1
galbenus de ou, 2 linguri smantana, putina nucsoara proaspat rasa, sare si
piper, tarhon proaspat pentru ornat; pentru painea prajita cu pate: 2 linguri
ulei de masline extra virgin, 1 bagheta scurta taiata in 12 felii, 1 salota
tocata marunt, 1 catel de usturoi tocat marunt, 2 felii subtiri de sunca slaba
tocate marunt, 200 g ficat de pui tocat mare, 2 lingurite tarhon proaspat
tocat, 4 linguri patrunjel tocat, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 1 lingurita
pasta de rosii, 1/2 lingurita coaja uscata de nucsoara, 2 rosii decojite fara
seminte, taiate cubulete.


Preparare:
Pentru blanquette, se incinge uleiul
in-tr-o caserola rezistenta la foc. Se adauga prazul, ceapa si foile de dafin,
se amesteca bine si se acopera. Se prajesc la foc potrivit 5 minute sau pana
cand prazul s-a muiat putin si se simte aroma de dafin. Se presara faina peste
amestecul de praz, apoi se toarna treptat bulionul si vinul amestecand. Se taie
cartofii mari in jumatate si se adauga impreuna cu ciupercile si castanele. Se
pun la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic, se acopera si se fierb incet
15-20 de minute, amestecand din cand in cand. Intre timp, se prepara painea
prajita cu ficat de pui. Cu 1 lingura de ulei se ung feliile de bagheta putin
pe fiecare parte. Se incinge o tigaie teflonata si se rumeneste painea usor pe
ambele parti. (Aceasta operatie se face pe rand.) Se scot feliile de paine pe o
tava de copt sau intr-un vas rezistent la foc. Se incalzeste in prealabil
grillul la o pozitie mica. Se incinge restul de ulei intr-o tigaie. Se adauga
ceapa si usturoiul si se prajesc 2-3 minute sau pana se moaie. Se adauga sunca
si ficatul de pui si se prajesc 5 minu-te, amestecand des. Se adauga tarhonul,
patrunjelul, coaja de lamaie, pasta de rosii, coaja de nucsoara, rosiile
taiate, precum si sare si piper dupa gust. Amestecul si sucurile de la prajit
se pun peste paine, apasand usor. Se opreste grillul si se pun feliile de paine
in compartimentul grillului ca sa le tina fierbinti. Intr-un castronel, se
amesteca bine galbenusul de ou cu smantana. Se adauga 2-3 linguri din lichidul
de la blanquette, apoi se adauga amestecul in cratita. Se incalzeste incet,
amestecand, 30 de secunde. Nu se lasa sosul sa fiarba pentru ca se taie. Se
adauga nucsoara, se pun sare si piper dupa gust si se iau de pe foc. Se arunca
foile de dafin. Se pune blanquette pe farfurii sau in castronele putin adanci,
se orneaza cu tarhon si se serveste fierbinte cu painea prajita.


Timp de preparare:
20 minute


Timp de gatit:
20-25 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine: 635 kcal; 26 g proteine; 20 g grasimi (din care 5 g grasimi
saturate); 86 g carbohidrati (din care 16 g zahar); 9 g fibre.

Avantaje:

- Ficatul
de pui este o sursa excelenta de fier. Studiile arata ca in Europa multe femei
sub 50 de ani au lipsa de fier, ceea ce duce la oboseala si sensibilitate
marita la infectii.

- Castanele
sunt bogate in carbohidrati complecsi si au un continut scazut de grasimi. De
asemenea, furnizeaza cantitati utile de vitamine E si B6.

Cateva idei:

- La
sfarsitul etapei 2, la blanquette se poate adauga pui sau curcan prajit - un
mod ideal de utilizare a resturilor de friptura.

- Si
feniculul taiat felii este delicios in blanquette: se adauga odata cu ceapa si
prazul. In ultimele 5 minute de fiert incet se pot adauga miezuri de anghinare
din conserva.

- Pentru o
versiune vegetariana, se foloseste bulion de legume in loc de bulion de pui.
Peste painea prajita se pune un amestec de 55 g branza Roquefort, 3 linguri de
chives proaspat tocate si 4 rosii
descojite, fara seminte, taiate cubulete. Se prajesc sub un grill preincalzit
circa 2-3 minute sau pana cand branza incepe sa se topeasca.

- In loc de
pate, pe painea prajita se presara oregano sau maghiran proaspat tocat si
branza feta faramitata.

Vote it up
403
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza