Bisque de creveți mari

Se servește cu o salată simplă și cu multă pâine crocantă

 

Ingrediente pentru 6 porții:

450 g creveti mari cruzi, fara capete

4 linguri vin alb sec

4 felii de lamaie

4 boabe de piper negru zdrobite putin

2 fire de patrunjel cu cozile zdrobite

1 bulb de fenicul, 1 lingurita suc de lamaie

15 g unt

1 lingura ulei de floarea-soarelui

1 salota tocata marunt

45 g firimituri fine de paine alba, facute din felii de paine de o zi

paprika

1 ardei gras rosu fara seminte si tocat marunt cubulete

sare si piper

frunze tocate de la bulbul de fenicul sau fire de fenicul, pentru ornat

Preparare:

Se curata crevetii si se lasa deoparte. Se pun cochiliile intr-o cratita mare. Se toarna 1,2 litri de apa rece si se adauga vinul alb, feliile de lamaie, piperul boabe si patrunjelul. Se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic si se mai fierb 20 de minute. Se scoate spuma care se ridica la suprafata in timpul fierberii. Cu un cutitas ascutit se face o taietura putin adanca de-a lungul spatelui curbat al fiecarui crevete. Cu varful cutitului se scoate vena neagra si se arunca. Se acopera si se pun la frigider pana cand sunt necesari. Se lasa bulionul din cochilii de creveti sa se raceasca putin, apoi se scot feliile de lamaie si se arunca. Se captuseste o sita cu panza si se pune peste un castron mare sau peste o cana gradata mare. Bulionul se pune intr-un robot de bucatarie si se prelucreaza pana cand cochiliile sunt macinate fin, apoi se strecoara prin sita captusita cu panza. Resturile de cochilii se arunca. Se toaca mare 85 g de fenicul si se toaca marunt restul bulbului. Feniculul tocat marunt se pune intr-un castron, se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine, apoi se acopera cu folie de plastic si se lasa deoparte. Se topeste untul cu uleiul in cratita clatita. Se adauga feniculul tocat mare si salota. Se prajesc amestecand des, la foc potrivit, circa 8 minute sau pana cand legumele sunt moi, dar nu rumenite. Se adauga firimiturile de paine, paprika si bulionul. Se pun la fiert incet. Cand clocotesc se face focul mic. Se adauga crevetii si se fierb la foc mic 3 minute. Cu o spumiera se scot crevetii pentru a orna supa. Se lasa deoparte. In supa, se adauga sare si piper dupa gust si se mai fierbe la foc mic 15 minute. Supa se face piure in robotul de bucatarie pana cand se uniformizeaza. Se pune inapoi in cratita si se adauga feniculul taiat marunt si ardeiul rosu. Se incalzeste supa pana cand fierbe cu basicute. Se serveste ornata cu crevetii pusi deoparte si cu frunzele tocate de fenicul.

Timp de preparare: circa 45 minute, plus timpul de răcire

Timp de gătit: circa 35 de minute

Fiecare porție conține: 165 kcal; 8 g proteine; 6 g grasimi (din care 2 g grasimi saturate); 9 g carbohidrati (din care 3 g zahar); 1 g fibre.

Avantaje:

- Crevetii sunt o sursa buna de proteine cu continut scazut de grasimi. Sunt o sursa excelenta de vitamina B12, seleniu si fosfor.

- Prepararea bulionului cu cochilii de creveti confera acestei bisque o aroma bogata si in aceleasi timp mareste continutul de calciu.

Cateva idei:

- Pentru a adauga fibre, chiar inainte de a fi servita, se presara supa cu crutoane din paine de orez aromate cu usturoi. Se taie 55 g de paine de orez in cuburi de 1 cm si se amesteca cu 1 lingura de ulei de masline aromat cu usturoi. Se pun pe o tava de copt si se coc la 180 de grade Celsius (pozitia 4) 10 minute sau pana devin crocante.

- Pentru a servi supa ca fel principal consistent, bulionul se prepara cu 1,3 litri de apa si, odata cu ardeiul rosu si cu feniculul, se adauga 250 g de boabe de porumb inghetate. Se serveste cu o salata simpla din diferite frunze, castraveti si ardei gras verde, si cu multa paine crocanta.

- In loc de ardei rosu se pot pune alte legume. De exemplu, un amestec de florete de broccoli, telina tocata marunt si mazare congelata.

Vote it up
311
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza