Bebelusii stiu sa recunoasca o limba straina la 4-5 zile de la nastere

Potrivit unui studiu al Universitatii din Cardiff, bebelusii stiu sa recunoasca o limba straina la 4-5 zile de la nastere. Inca din pantecul mamei, ei sunt obisnuiti cu "limba materna".Foto: Reader’s Digest
 

<p>Inca dinainte de a veni pe lume, bebelusii se invata cu limba mamei, iar la numai 4-5 zile dupa nastere ei pot deja sa faca diferenta dintre aceasta si limbi "straine", arata un studiu al Universitatii din Cardiff.

Profesorul de psihologie Todd Bailey a urmarit comportamentul copiilor in primele zile de viata si a descoperit ca ei au deja memorie si abilitati de recunoastere faciala foarte apropiate de cele ale adultilor, relateaza The Daily Mail. In urma unor experimente, Bailey a descoperit ca, daca le este captivata atentia, bebelusii se hranesc mai bine.

In functie de limba pe care o aude vorbindu-se in jurul sau, copilul suge la san mai "cu pofta" sau mai putin lacom. Interesul este captat cu precadere daca i se vorbeste in limba materna, cu care este obisnuit deja din pantece, insa - dupa mai multe minute - acest interes se diminueaza.

Pentru a-i recapta atentia, este de ajuns ca mama sa vorbeasca putin intr-o alta limba. Auzind o alta limba, pofta bebelusului la supt sporeste, ceea ce nu inseamna ca el a "invatat" deja alta limba, ci doar ca este capabil sa faca diferentierea intre limba materna si o alta.

Mai mult, pana la varsta de 18 luni, chiar daca cei mai multi copii nu vorbesc, toti au memorat deja un vocabular de vreo 400 de cuvinte. Ei au retinut pronuntia corecta a celor din jur si pot reactiona la fiecare pronuntie incorecta )cu accent strain) a vreunuia dintre cuvintele stiute.

In privinta capacitatii bebelusilor de a recunoaste fetele persoanelor din jur, experimentele au aratat ca aceasta capacitate a lor este mai lenta - dar numai cu cateva fractiuni de secunda - decat in cazul adultilor.</p>

Vote it up
288
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza