Bauturi care “opresc” diabetul

Cafeaua si ceaiul neindulcite previn riscul de instalare a diabetului zaharat.
 

<p>Nu cofeina e responsabila de aceste beneficii, ci magneziul si o serie de antioxidanti.

Medicii australieni au descoperit recent ca persoanele care obisnuiesc sa bea cafea sau ceai fara zahar sunt mai putin expuse riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip doi. Pentru realizarea acestei cercetari, specialistii de la Universitatea din Sydney (Australia) au analizat rezultatele a nu mai putin de 18 studii, la care au participat 500.000 de voluntari, informeaza BBC News Online. Potrivit medicilor, persoanele care beau trei-patru cesti de cafea sau de ceai in fiecare zi reduc cu o cincime riscul declansarii diabetului de tip doi. Aceasta protectie oferita organismului ar putea sa nu fie asociata cu cofeina, din moment ce cafeaua decofeinizata are cel mai mare efect dintre bauturile testate in cadrul acestui studiu.

Aceeasi cantitate de cafea, insa decofeinizata, are un efect si mai pronuntat, scazând acest risc cu pâna la o treime, precizeaza specialistii australieni. Cercetatorii australieni au remarcat, in urma analizei combinate a datelor, ca fiecare ceasca suplimentara de cafea neindulcita consumata in fiecare zi reduce riscul de aparitie a diabetului cu pâna la sapte la suta. In concluzie, oamenii de stiinta de la Universitatea din Sydney considera ca nu cofeina din cafea si din ceai este responsabila cu aceste beneficii medicale, ci alti compusi din cele doua bauturi, inclusiv magneziul si o serie de antioxidanti, cunoscuti sub numele de lignani sau acizi clorogenici.

Diabetul zaharat de tip doi apare, de cele mai multe ori, dupa vârsta de 40 de ani, când organismul inca mai poate sa sintetizeze insulina, insa in cantitati insuficiente, ori atunci când insulina produsa nu mai actioneaza corespunzator. 
Potrivit medicilor specialisti, acest tip de diabet se trateaza cu ajutorul unei diete sanatoase, care presupune reducerea semnificativa a consumului de zaharuri si carbohidrati, si prin intensificarea activitatilor fizice. De asemenea, este necesar deseori tratamanetul medicamentos sau injectiile cu insulina.</p>

Vote it up
390
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza