Bancă de sânge placentar

 

De la înființarea, în septembrie 2008, a primei bănci publice de sânge placentar din România, câteva zeci de mame au făcut donații. În acest fel, dacă un copil bolnav are nevoie de un transplant de celule stem, părinții acestuia pot apela gratuit la această bancă înființată la Cluj de Fundația Eurocord și Cord Blood Center Ro. „Părinții trebuie să obțină acordul în scris din partea instituției medicale care va efectua transplantul. După obținerea acestuia, se atașează o cerere prin care se solicită eliberarea grefei din depozit“, spune Adina Scaringi, marketing manager la Cord Blood Center Ro.

Prelevarea de celule stem din cordonul ombilical poate salva vieți, iar numărul afecțiunilor care pot fi tratate cu ajutorul lor a crescut la peste 70, cele mai grave fiind: leucemia, tumorile cerebrale, diabetul, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, bolile cardiace și hepatice, distrofia musculară etc. „Majoritatea beneficiarilor acestui tip de transplant au fost copiii, însă cercetările avansate din domeniu indică posibilitatea utilizării și de către adulți a unităților de sânge placentar stocate“, spune Scaringi.

Alte mii de mame din România au apelat la stocarea de sânge placentar, însă în cadrul unor bănci private. Ele plătesc acest serviciu medical care le poate fi de folos copiilor lor la nevoie.

Vote it up
69
Ai votat deja!Voteaza