Banana, fructul ideal pentru cardiaci

Dintre fructele exotice, banana este alimentul ideal pentru persoanele cu suferinte cardiace.
 

Specialistii spun ca
acest fruct este sarac in sodiu (sare) si bogat in potasiu si magneziu, adica
se potriveste exact regimului alimentar pe care ar trebui sa-l urmeze
persoanele cu hipertensiune arteriala. "Potasiul actioneaza prin doua mecanisme
in prevenirea bolilor cardiovasculare. Dilata vasele de sange si scade
hipertensiunea si, in acelasi timp, previne formarea de trombi (cheaguri de
sange - n.r.) prin inhibarea actiunii radicalilor liberi", explica dr. Mihaela
Bilic, medic nutritionist.

Totodata, bananele trateaza ulcerul si
constipatia, fiind usor de digerat. Acest fruct este singurul care contine
amidon. Pe masura ce se coace, amidonul din banana se transforma in zahar, ceea
ce determina cresterea continutului caloric si a indicelui glicemic. "De aceea,
bananele coapte nu sunt indicate in alimentatia diabeticilor si nici a celor
care vor sa slabeasca", atentioneaza dr. Bilic. Potrivit specialistului,
consumul de banane este optim atunci cand extremitatile fructului sunt verzi,
iar restul este galben. O banana cruda are 80 de calorii, in timp ce o banana
coapta are 100 de calorii cu 23 de grame de zahar si doua grame de amidon. Zaharul
din fructe se numeste fructoza, este diluat in cantitati mari de apa si fibre,
amestecat cu vitamine si minerale, ceea ce face ca trecerea lui in sange sa se
faca intr-un timp mai indelungat. Majoritatea fructelor au indice glicemic
mediu, asadar nu determina cresteri bruste ale glicemiei. Fructele sunt
cunoscute pentru aportul lor bogat de vitamine hidrosolubile (C si B), minerale
(potasiu), fitonutrienti, antioxidanti si multe fibre. Fibrele solubile
actioneaza asupra nivelului glicemiei si al colesterolului din sange, in timp
ce fibrele insolubile, desi in cantitate redusa, maresc volumul bolului
alimentar si ii faciliteaza tranzitul intestinal.


Sursa:
Gandul

Vote it up
261
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza