Balbaiala la copii poate ascunde si o cauza emotionala

Psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa nu rada de copil atunci cand se balbaie si sa nu-l puna sa dea o astfel de "reprezentatie" in fata adultilor. Micutii trebuie sa se simta acceptati in familie asa cum sunt ei, iar daca ii imitati sau ii dojeniti, copiii vor incepe sa se simta tensionati.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Dupa cateva repetari ale sunetelor si incercari nereusite de pronuntie a cuvintelor, probabil ti-ai dat seama ca micutul tau se balbaie. Specialistii in psihologia copilului spun ca se intampla frecvent, ca la debutul vorbirii, cel mic sa se impiedice in pronuntia cuvintelor. Acest defect apare, adesea, in jurul varstei de trei ani sau chiar mai devreme si este mai frecvent la baieti decat la fete. Psihologii ii sfatuiesc pe parinti sa nu rada de copil atunci cand se balbaie si sa nu-l puna sa dea o astfel de "reprezentatie" in fata adultilor. Micutii trebuie sa se simta acceptati in familie asa cum sunt ei, iar daca ii imitati sau ii dojeniti, copiii vor incepe sa se simta tensionati.

"De obicei, atunci cand apare balbaiala, parintii ar trebui sa mearga cu copilul la medic, sa afle ce origine are acest defect de vorbire. Poate fi consecinta unei probleme de respiratie sau a unei afectiuni aparute in zona cavitatii bucale. Daca aceste aspecte sunt excluse, atunci ne referim la balbaiala psihogena - de origine psihica", explica Anca Munteanu, psiholog la o clinica din Bucuresti. Acest lucru inseamna ca, spune specialistul, copilul are capacitatea de a vorbi corect, dar nu reuseste.

"Fie apare senzatia de graba - copilul ar vrea sa spuna repede mai multe lucruri deodata si, atunci, apare o vorbire precipitata, fie nu stie exact ce vrea sa spuna", precizeaza psihologul. Balbaiala este insotita si de o stare de enervare, tensiune, teama aparuta atat la cel care o manifesta, cat si la cei din jur. Atunci cand copilul a inceput sa vorbeasca dupa varsta de trei ani, el va incerca sa recupereze timpul pierdut, avand tendinta de a vorbi mai repede si, astfel, nu va putea sa pronunte corect cuvintele. In unele situatii mai speciale, balbaiala poate surveni si dupa un soc emotional.

"Cazurile despre care vorbim sunt cele ale copiilor sau adultilor care au inceput sa se balbaie in urma unui eveniment, precum nasterea unui frate, intrarea la gradinita, mutarea, separarea parintilor, decesul unei rude, un accident, o interventie medicala. Evenimentul poate parea lipsit de semnificatie pentru cei din jur si, de aceea, ei nu-si explica de unde a aparut aceasta tulburare de vorbire", subliniaza psihologul Anca Munteanu.

Pentru tratarea balbaielii, cel mai bun ajutor vine din partea logopezilor. "Sedintele oferite de specialisti sunt foarte importante in corectarea balbaielii, deoarece logopedul lucreaza cu copilul, invatandu-l sa respire, sa faca pauze intre cuvinte", precizeaza Munteanu. O sedinta la logoped costa 10-15 lei. Numarul sedintelor este variabil, in functie de varsta copilului si gradul de afectare al balbaielii. "Este foarte important ca parintii sa vina cu copilul la logoped imediat cum au observat ca cel mic se balbaie si are dificultati de pronuntie", spune Nicoleta Stanciu, psiholog si logoped.</p>

Vote it up
256
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza