Atentie la combinatiile de medicamente!

Fiecare medicament pe care il luam are efecte secundare. Iar atunci cand le combinam, riscam sa ne facem mai mult rau decat bine, atrag atentia specialistii.
 

<p>In Europa, cateva mii de spitalizari pe an sunt cauzate de „accidente“ in administrarea medicamentelor, iar o mare parte din acestea constau in combinarea mai multor tipuri de pastile, arata studiile recente. Potrivit specialistilor, pentru combinatiile nefaste de medicamente sunt de vina atat pacientii, care se trateaza de cele mai multe ori dupa ureche, cat si medicii.

Acestia prescriu un numar mare de medicamente si este destul de dificil sa prevada toate efectele nedorite pe care le-ar putea avea interactiunea dintre ele. In plus, un pacient care nu sufera de o singura afectiune si, prin urmare, merge la mai multi specialisti, va avea, implicit, si mai multe retete medicale. Iar, de multe ori, pacientul nu isi informeaza medicii cu privire la celelalte tratamente pe care le urmeaza. Astfel, creste riscul aparitiei unor efecte nocive in urma combinarii mai multor medicamente.

Sunt procesate diferit de organism

Cand combinam medicamentele, interactiunile dintre acestea apar din cauza unor procese chimice care au loc in tubul digestiv. Aici, pastilele sunt procesate cu ajutorul enzimelor hepatice, diferenta fiind data de felul cum interactioneaza cu proteinele plasmatice si implicit de modul cum sunt absorbite in organism. Aceste procese duc la variatii ale concentratiei sanguine sau plasmatice de medicamente, ceea ce provoaca, in final, efectele secundare nedorite.

Pot aparea tulburari musculare grave

Un alt caz foarte grav de combinatii medicamentoase este interactiunea dintre medicamentele prescrise pentru reducerea nivelului de colesterol in sange (statine) si antibiotice de tipul macrolidelor (claritromicina). In timpul tratamentului cu antibiotic, trebuie incetata administrarea de statine. In caz contrar, exista un risc crescut de a dezvolta grave tulburari musculare, cum este rabdomioliza, ce consta in distrugerea tesutului muschilor striati.

Nu luati aspirina cu anticoagulante!

Una dintre combinatiile cu cele mai multe efecte adverse este cea dintre aspirina si medicamentele anticoagulante, in cazul persoanelor cu risc de a suferi de trombembolie (blocarea unui vas de sange prin migrarea unui cheag in circuitul sanguin). Pacientul care ia ambele medicamente risca sa faca o hemoragie interna grava, deoarece ambele tratamente au efect de fluidizare sanguina, ceea ce poate duce la un sange mult prea „apos”.

Unele pastile nu isi fac efectul

In unele cazuri, rezultatul combinarii mai multor medicamente consta doar in anularea efectelor acestora. Un exemplu este interactiunea dintre antidepresive sau administrarea de sunatoare pentru reducerea starilor depresive si anticonceptionale. In aceasta situatie, exista riscul ca pilulele contraceptive sa isi reduca efectul. Nici unele antibiotice, cum este doxiciclina, nu isi mai fac efectul daca sunt administrate in combinatie cu carbonat de calciu.

Exista si situatii fericite

Nu in toate situatiile, combinatiile de mai multe medicamente au efecte nefaste asupra organismului. In unele cazuri, in care acestea sunt prescrise chiar de medicul curant, interactiunea dintre mai multe pastile are drept scop eficientizarea tratamentului si reducerea timpului de administrare. Este cazul unor antibiotice care, atunci cand sunt combinate intre ele, au un efect sporit.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon Georgemedic de familie, competenta in fiziokinetoterapie

Cele mai periculoase interactiuni sunt, de exemplu, cele intre mai multe medicamente care subtiaza sangele, cum ar fi o asociere intre aspirina in doza mica, bilobil si suplimente cu Omega-3 sau cu medicamente care au efect de reducere a tensiunii arteriale in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune, cum ar fi alfa-blocantele combinate cu medicamentele cu efect antidepresiv sau antianxiolitic.

De obicei, sunt periculoase combinatiile in care medicamentele se potenteaza unele pe altele, crescand astfel actiunea substantei de baza. De asemenea, combinatiile de medicamente care au actiuni contrare, neutralizandu-se astfel una pe alta, prezinta un grad ridicat de risc pentru pacient. Combinatia de antibiotice de tipul cefalosporinelor poate da afectare renala in combinatie cu antibiotice de tip aminoglicozide sau cu diureticele. Este, de asemenea, bine de stiut ca antibioticele scad eficienta anticonceptionalelor.

Reactii

Un medicament poate potenta, modifica sau neutraliza efectul altuia, luat in acelasi timp.</P>

Vote it up
259
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza