Apa cu grad mare de mineralizare, contraindicata copiilor

 


In lipsa apei organismul uman nu poate supravietui.


Format 70% din apa, organismul are nevoie de asigurarea unei cantitati zilnice din aceasta licoare a vietii. Pe piata din Romania exista o varietate de ape minerale, care difera in functie de continutul de ioni si minerale.

Unele tipuri de apa pot fi consumate zilnic, fara limitare, in timp ce altele trebuie dozate, pentru ca sunt recomandate in tratarea unor boli. De pilda, prevenirea aparitiei cariilor si a osteoporozei poate fi facuta cu ajutorul apelor bogate in fluor; hiperactivismul, precum si afectiunile renale si cardiace sunt tratate cu ajutorul apelor cu un continut  redus de sodiu. Spre deosebire de adulti, copiii trebuie sa bea de doua ori mai multa apa pe kilogram greutate, deoarece ei elimina lichide foarte usor. Insa nu orice tip de apa este potrivit pentru alimentatia celor mici.

Este binecunoscut faptul ca ei nu pot bea apa minerala intrucat organismul lor nu este suficient de puternic, iar buna functionare a rinichilor nu trebuie sa fie impiedicata de asimilarea mineralelor. De aceea, spun specialistii, copiii nu ar trebui sa bea apa cu un grad de mineralizare care sa depaseasca 120 mg/l (0,12 gr/l) si cu continut de sodiu de peste 20 mg/l (0,02 gr/l).  Apa de izvor este cea mai buna alegere pentru alimentatia copiilor, in special a celor de pana la 3 ani. Apa de izvor imbuteliata poate fi folosita in alimentatia copiilor fara sa necesite fierbere.

Totusi, autoritatile medicale recomanda fierberea acesteia, doar pentru a elimina cu totul riscul de aparitie a microbilor dupa desigilarea sticlei. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la continutul apei care este specificat pe eticheta. Apa de izvor este superioara celei de la robinet, care contine clor. In plus, nu contine impuritati, spre deosebire de cea de la robinet care este transportata prin reteaua de conducte, si este ecologica, provenind din zone montane. Specialistii spun ca apa regleaza greutatea organismului si apetitul. Spre deosebire de apa, toate lichidele care contin cofeina si zahar reduc hidratarea organismului. Apa are si proprietati vindecatoare: previne deshidratarea, artrita, tensiunea arteriala, regleaza nivelul colesterolului.

Sursa: Romania Libera

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza