Analiza rapida. Viitorul muncii

Poti spune adio saptamanii de munca de 40 de ore si de cinci zile din sapte. Cifre si fapte. Muncim pe rupte!Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID
 

<p>Potrivit unui studiu realizat de Fundatia Europeana pentru imbunatatirea Conditiilor de Viata, Eurofound, citat in august de cotidianul Adeva­rul, romanii sunt cetatenii euro­pe­ni care muncesc cel mai mult sap­ta­manal. Astfel, da­ca media generala europeana e de 39,9 de ore pe saptam­ana, in Italia de 39,5 si in Franta de 38,4, in Romania se ajungea pana de curand la 41,8 de ore in 7 zile lucratoare, depasind cu 100 de ore pe an limita impusa de sindica­tele europene. Iar criza, potrivit datelor Institutului National de Statistica, nu prea a schimbat situatia. George Butunoiu, expert in resurse umane, explica: "Cand angajatorii sunt mai puternici, ca a­cum, in criza, angajatii muncesc mai mult, mai intens. Cand se va termi­na criza, raportul se va inversa".

Vom lucra si in weekend. Dar fara cresterea orelor saptamanale de lucru. "Tot mai multe compa­nii au decis sa treaca la un program de foc continuu. Dar nu prin prelungirea lui, ci prin crearea unor echipe care sa tina prin rotatie permanenta si in weekend", sustine Bogdan Hossu, liderul centralei sindicale Cartel Alfa. Sunt si firme care au inceput sa controleze din ce in ce mai strict pauzele de tigara, cele de masa sau cele dedicate de angajati unor activitati personale, cum ar fi chat-ul sau convorbirile telefonice. Potrivit unui studiu realizat in Italia, la o medie de o tigara pe ora, se ajunge la cel putin 30 de minute/angajat fumator pierdute zilnic din cauza acestui viciu.

Ce vacanta? Romanii se afla pe unul din ultimele locuri in Europa si in privinta zilelor de concediu plati­te. Mai precis, pe penultimul loc. Potrivit statisticilor oficiale, daca suedezii beneficiaza in medie de 33 de zile de concediu platite anual, iar italienii de 28, romanii au numai 21. "La orizontul anului 2020, e posibil ca numarul zilelor de concediu sa creasca, in cel mai bun caz, la 25", sustine Hossu. Sunt destul de multi salariati care, in decursul unui an, nu reusesc sa-si ia nici macar toate cele 21 de zile de concediu.

Gandire de perspectiva

Castiga cat mai multa experienta. Doar 3% din romani mai cred, la ora actuala, ca absolvirea unei facultati garanteaza un sa­lariu mai bun, potrivit unui sondaj efectuat recent de site-ul de recrutare MyJob si citat de Mediafax. Sondajul mai arata ca numai 14% din respondenti sunt de parere ca diploma de facultate faciliteaza gasirea unui loc de munca. Ce conteaza totusi? Jumatate dintre cei intervievati sustin ca angajatorii tin mai mult cont de experienta decat de studii.

Fii atent pe unde "calci". Acum, mai mult decat oricand, managerii sunt interesati de cresterea productivitatii muncii, de reducerea costurilor si de intensificarea controlului asupra cheltuielilor, se arata intr-o analiza a revistei "Cariere". Mai ales ca, potrivit lui George Butunoiu, angajatii tind sa abuzeze nu numai de Messenger, ci si de celelalte resurse ale fir­mei la care lucreaza, cum ar fi telefonul sau masina. Una dintre metode e implementarea unei solutii de monitorizare a activitatii pe computer. Dan Gurghian, managerul unei companii care ofera astfel de solutii, a declarat pentru revista "Cariere" ca numai firma sa are deja peste 200 de companii-client, 10.000 de angajati fiind astfel deja monitorizati.

Schimba-ti mentalitatea. Una dintre concluziile ultimului raport al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii spune ca, pentru multi romani, munca e mai importanta decat timpul liber. Specialistii avertizeaza insa ca este momentul sa abandonam cliseele ideologice ale muncii, de genul harnicie, devotament sau daruire. "Psihologia subliniaza ca aceste conduite pot fi usor mimate si sugerate in prezenta sefilor. Trebuie incurajata o noua cultura organizationala, care sa sustina valorile individu­ale si creativitatea ca factori concreti de progres", sustine conf. univ. dr. Mihai Puiu.</p>

Vote it up
966
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza