Analiza rapida. Unde ajunge gunoiul nostru

Dupa zeci de ani in care nu prea au fost preocupati de ce se intampla cu gunoiul lor, romanii sunt nevoiti sa-si schimbe mentalitatea.Foto: The Reader's Digest Association, Inc.,/GID
 

<p>Actual

Gropile de gunoi de langa orase reprezinta de zeci de ani principalul instrument de management al gunoiului din Romania. Aceasta in ciuda faptului ca ele pot elibera elemente chimice toxice in apa, aer sau solul din jur. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ne-a obligat sa ne schimbam mentalitatea. Tara noastra ar fi trebuit sa inchida in iulie anul acesta aproape 2.300 de gropi de gunoi - 165 dintre ele municipale - care nu respecta normele europene de mediu. Pana in prezent, n-am reusit sa inchidem decat 64, lucru care s-ar putea lasa cu amenzi foarte mari din partea UE. In mediul rural exista acum 5.764 de spatii de depozitare ilegala a gunoiului. Avem termen final pana in 2017 sa inchidem toate gropile ilegale. Romania se numara printre tarile codase din Europa in privinta procentului de deseuri reciclate. Pana in 2007, cel mult 1% din cantitatea totala de deseuri municipale generate era reciclata, conform datelor Eurostat, spre deosebire de Germania, de exemplu, unde acest procent ajungea la 46%.

Datele furnizate de Ministerul Mediului arata ca peste 30% din cantitatea de deseuri de ambalaje din hartie, carton, plastic, sticla si metal si 8% din cele electronice ar fi reciclate in prezent.

Locuitorii din mai multe zone ale tarii, mai ales din Bucuresti, au inceput sa adune separat deseurile din hartie, plastic sau sticla. Efortul pare insa in zadar.Presedintele organizatiei de mediu Eco-Civica, Nicolae Radulescu-Dobrogea, sus­tine ca masinile de gunoi din Capitala colec­teaza de­seurile tot laolalta. "Cum sa functioneze atunci colecta­rea selectiva?", se intreaba el. O alta problema legata de strangerea si valorificarea deseurilor consta in pretul prea mic platit de centrele de colectare. De exemplu, pentru un kilogram de hartie se platesc doar 14 bani. Un calcul simplu arata astfel ca, pentru 20 de kilograme de maculatura, un cetatean preocupat de mediu ar primi doar doi lei.

Gandire de perspectiva

O ardere mai buna. In Danemarca si Suedia, 55% din gunoi merge in centrale care nu fac risipa de energie si care-l transforma in combustibil. Astfel, prin ardere, gunoiul emana un gaz sintetic, inflamabil, numit biogaz, care poate alimenta turbinele ce genereaza electricitate. Trei tone de gunoi pot produce energie suficienta pentru a alimenta cu electricitate si caldura, timp de 24 de ore, o cladire de birouri de 18.000 de metri patrati. O centrala de biogaz costa insa destul de mult - circa 1,6 milioane de euro.
Gandire circulara. Spre deosebire de noile pungi biodegradabile aflate deja in comert, ambalajele PET, folosite la amblarea apei, sucu­ri­lor si bauturilor alcoolice, nu sunt biodegradabile si au nevoie de pana la 400 de ani pentru a se degrada in natura. Consumul acestora a crescut exploziv in ultimii ani, la fel si prezenta lor in mediul inconjurator. Din aceasta cauza, ministrul Mediului a anuntat recent ca, din 2010, va fi introdusa o garantie de returnare a PET-ului, asa cum exista in Anglia, Germania sau Olanda. Se doreste astfel punerea pe picioare a unui sistem de reciclare, deseurile PET urmand sa fie transformate in materie prima pentru covoare, tapiterii, jucarii sau umplutura pentru haine.

"Platesti ce arunci". Potrivit unui studiu prezentat recent de ProTv, 35% din totalul deseurilor adunate de pe strada sunt mucuri de tigara. Este unul dintre principalele motive pentru care tot mai multe primarii au instituit amenzi usturatoare pentru cei ca­re isi arunca tigara pe jos. In Bucuresti, spre exemplu, amenzile ajung pana la 1.000 de lei si tot mai multi reprezentanti ai fortelor de ordine monitori­zeaza astfel de infractiuni.

Cu dus-intors

... Despre noul plastic facut din plante

"Nu vom mai vedea pe sosele acele pungi de plastic, ci vom gasi peste tot numai o pulbere de plastic"
Luminita Sirbu, reprezentant Ecopem, producator sacose biodegradabile, pe ecomagazin.ro 

"O gramada de oameni sufera de foame in lume si e cel putin ciudat sa fie facute produse din bioplastic"
Hank Green, editor, ecogeek.org, blog de mediu</p>

Vote it up
1113
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza