Analiza rapida. De unde vine Mos Craciun?

Cu greu poate fi substituita bucuria unui copil ce descinde la primele ore ale diminetii sub bradul impodobit pentru a vedea ce i-a adus Mosu'Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID
 

<p>Poate singurul regret al celui mic e ca n-a reusit nici acum sa-l surprinda pe batranelul voios si cu barba lunga. Si, totusi, daca nimeni nu-l vede niciodata, copiii fiind amagiti doar cu sosiile lui mascate, oare Mosu' chiar exista? Iata ce am aflat noi.

Momente si fapte

Figura lui Mos Craciun a fost construita pe cea a Sfantului Nicolae. Basilica, agentia de presa a Patriarhiei, spune ca el a trait in se­colul al IV-lea (270-310 d.Hr.) si a fost episcop de Myra, un oras-port la Mediterana, aflat acum pe teritoriul Turciei. Provenea dintr-o familie instarita si si-a pierdut parintii de copil, mostenindu-le averea. Legenda spune ca era vazut adesea, in roba alb-rosie de episcop, calare pe un magarus si oferindu-le daruri celor mici. A murit pe 6 decembrie. In mai multe tari europene, inclusiv in Romania, aceasta zi a ramas ca sarbatoarea in care Sf. Nicolae aduce dulciuri in ghetutele copiilor.

Sfantul Nicolae avea sa ajunga mosul legendar abia dupa emigrarea legendei in America. Imaginea lui a ajuns, mai intai, sub forma statuilor aflate la prora vaselor olandeze ce acostau, in secolul al XVII-lea, in portul New Amsterdam, actualul New York. Europenii il considerau pe Sf. Nicolae protectorul lor, cel care-i ferea de rele.

I se spunea SinterKlaas - transformat apoi de americani in Santa Claus. In 1860, e desenat pentru prima oara de caricaturistul american Thomas Nast, in revista "Harper's Weekly". Reprezentarea care avea sa-l consacre ca Mosu' pe care-l stim si in ziua de azi a fost realizata in 1931 de Haddon Sundblom pentru o campanie publicitara de Sarbatori derulata de Coca-Cola.

Regimul comunist din Romania a incercat in perioada postbelica sa-l inlocuiasca in mentalul colectiv pe Mos Craciun cu Mos Gerila (Ded Moroz, in varianta ruseasca). Generatii intregi s-au nascut sub acest "consemn" sovietic, dar Mosul, care nu mai era imbracat neaparat in rosu, si-a dus traditia mai departe si a ramas neschimbat in constiinta populara.

Mos Craciun in cifre

Iata cateva cifre-cheie despre activitatea celebrului locatar de la Polul Nord:

8 reni trag la sania lui

413,8 metri are cea mai lunga scrisoare trimisa vreodata lui Mos Craciun

472 de ani ar avea acum simpaticul batranel cu barba alba (e doar o presupunere...)

66 grade 33 minute e paralela latitudine nordica unde ar locui

1931 e anul in care a fost creata imaginea Mosului, asa cum o stim azi</p>

Vote it up
1205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza