Ai grijă cum îți bate inima

 

Numărul de bătăi ale inimii pe minut influențează riscul producerii unui infarct, a evidențiat un studiu recent, intitulat Beautiful și realizat pe 11.000 de bolnavi care prezentau boală coronariană stabilă. Dintre aceștia, 800 de bolnavi au fost din România. De aceea, cu ocazia Congresului Societății Române de Cardiologie, medicii specialiști au atras atenția că bolnavii care suferă de cardiopatie ischemică ar trebui să-și măsoare periodic pulsul.

Un ritm de peste 70 de bătăi pe minut crește cu 46% riscul de infarct miocardic la acești pacienți“, spune dr. Radu Căpâlneanu, președintele Societății Române de Cardiologie. În România, peste 60% din oamenii suferinzi de această boală au peste 70 de bătăi pe minut, deci înregistrează risc crescut de infarct, spun specialiștii. De asemenea, peste un milion de români suferă de cardiopatie ischemică, iar în fiecare an sunt diagnosticați alți 33.000 de noi bolnavi. Pentru a elimina sau scădea riscul apariției cardiopatiei, cele mai importante măsuri sunt o alimentație sănătoasă, scăderea în greutate și renunțarea la fumat.

„Bărbații au un risc mai mare să facă mai repede cardiopatie. Dacă în familie tatăl a murit de infarct și mama a avut hipertensiune, există o probabilitate mare ca și copilul să dezvolte mai târziu o boală cardiovasculară“, mai spune dr. Căpâlneanu.

Vote it up
100
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza