Adevaruri socante despre casele nou-construite

Adesea cumparatorii nu-si pot face dreptate decat la tribunal.
 

Adina Coca, inginer biochimist, impreuna cu sotul ei s-au hotarat in 2003 sa renunte la viata la bloc si sa-si implineasca visul de a avea o casa pe pamant. "Doream sa avem un spatiu numai al nostru, poate chiar o gradina. Ma saturasem de traiul la comun din blocurile comuniste", spune Adina, acum in varsta de 44 de ani. Prezentarea firmei Impact i-a atras imediat atentia. "Descrierea cartierului Class, situat in nordul Bucurestiului, era de vis: faleza, locuri de joaca pentru copii, spatii verzi, teren de sport de 1.000 mp", isi aminteste ea. Asa ca, in 2003, familia Coca a semnat contractul. In casa pentru care a platit circa 200.000 euro s-a mutat in toamna lui 2005. "In ziua in care ne-am adus lucrurile in noul camin tin minte ca plouase. Apa baltea in intreaga curte. Nu se scurgea nicaieri. Cand i-am sunat pe cei de la firma, au spus ca nu e treaba lor", povesteste Adina. Asa ca noii proprietari au fost nevoiti sa faca drenaj pe banii lor, chemand muncitori care au sapat doua gropi de 2/2 pe care le-au umplut apoi cu nisip si pietris. Dar acestea au fost mici probleme fata de ceea ce au constatat la ceva timp de la mutare. "Spatiile verzi de 2.460 mp s-au transformat in trei mici parculete construite pe banii nostri, faleza ce trebuia amenajata a ramas maidan, iar terenul de sport de 1.000 mp a disparut cu totul. Pe spatiul pe care trebuiau construite doar 149 de case s-au ridicat 203", spune nemultumita Adina Coca. Alte probleme? "Apa de la robinet nu e potabila, iar drumurile arata jalnic", se mai plange Adina.

Din pacate, experienta familiei Coca nu este unica. Radu Petrescu* povesteste ce a patit el dupa ce si-a achizitionat in 2004 o casa intr-un alt cartier rezidential din Bucuresti: "La putin timp dupa ce ne-am mutat am observat ca streasina de deasupra intrarii in casa era montata stramb, usa de la intrarea din spate nu se inchidea cum trebuie si toti peretii aveau mucegai pentru ca nu se facuse bine izolarea". ±i in acest caz, dezvoltatorii au modificat proiectul initial. "Trebuia sa existe un spatiu verde la intrarea in cartier, dar pe acel teren s-au construit blocuri, iar pe spatiile unde trebuia sa fie cresa, loc de joaca pentru copii si terenuri de tenis s-au construit case", spune Petrescu. Daca urmaresti pe forumurile de discutii de pe internet mesajele diversilor noi proprietari iti dai seama ca multi se confrunta cu diverse probleme fie in ceea ce priveste termenul de predare, fie proiectul per ansamblu, fie constructia casei. Maria Gavril*, in varsta de 43 de ani, a fost atrasa si ea de reclama pe care o facea Impact cartierului Class. "Suna ceva de genul asta: Locul unde visele merg acasa. Cautam atunci un dezvoltator pentru a ne face o casa. Locatia era buna si existau si mijloace de transport spre centru. Asa ca i-am ales pe ei", povesteste Maria.
Familia Gavril a incheiat un contract de vanzare-cumparare asupra terenului si a facut un credit bancar punand ipoteca pe teren. Casa urma sa fie si ea ipotecata la momentul finalizarii. Plata se facea pe stadii de executie. Primele surprize au aparut cand constructia era aproape la final. "Firma a cerut renegocierea contractului ca urmare a devalorizarii euro. Practic, doreau o crestere a pretului. Evident ca nu am acceptat, asa ca au intarziat finalizarea lucrarilor cu sapte luni, perioada pentru care nu au vrut sa plateasca penalitati", spune Maria. Dupa mutare, care a avut loc la sfarsitul anului 2005, familia Gavril a avut parte de noi surprize. Intre cele doua dormitoare exista o diferenta de temperatura de 4 grade Celsius. "Am cheltuit in acea iarna o groaza de bani pentru incalzire, folosind centrala la maximum pentru ca fetele noastre sa nu stea in frig." Tot din cauza diferentei de temperatura a inceput sa apara igrasie in baie si pe casa scarii, de unde apoi s-a extins in toata casa. Dupa o serie de notificari privind nerespectarea prevederilor privind disciplina in constructii si doua expertize extrajudiciare, familia Gavril a angajat o alta firma de constructii. "Am cheltuit in jur de 9.000 de euro pe lucrari de izolare a casei si revopsire", spune Maria. Aproape 50.000 de noi locuinte s-au construit anul trecut in Romania, din care 43.000 din fonduri private, conform datelor Institutului National de Statistica. Punctele tari ale acestora sunt promovate de dezvoltatori: nu mai este nimic de facut, nu mai este nevoie de finisare, reparatii sau renovare si au toate dotarile. Dar din ce in ce mai multi cumparatori afla ca locuintele lor de vis nu se ridica la nivelul asteptarilor.

* Pentru protejarea identitatii, numele au fost schimbate

Pagina urmatoare: De ce calitatea lasa uneori de dorit

Vote it up
1484
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza