Abuzul de antibiotice nu e bun

Parintii care ii preseaza pe medici sa le prescrie micutilor antibiotice au o atitudine gresita
 

<p>Potrivit Centrului European pentru Preventia si Controlul Bolilor Transmisibile, utilizarea nejustificata a antibioticelor este un factor important in aparitia rezistentei la antibiotice, in toata Europa. Nu asteptati de la medici sa ii prescrie copilului antibiotic de fiecare data cand acesta este bolnav. Lasati medicul sa va examineze copilul si sa hotarasca el, daca antibioticul este necesar. „Multi parinti s-au obisnuit sa vina la spital si sa ne ceara sa le administram micutilor medicamente. Daca nu prescrii antibiotic cand copilului ii curge nasul sau are febra, unii parinti devin nemultumiti", a observat medicul Alin Stanescu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu", din Bucuresti. Medicii tin sa precizeze ca antibioticele nu sunt de folos in infectiile virale, mult mai comune la copii decat cele bacteriene. „Antibioticele actioneaza pe toata flora microbiana, iar folosirea lor abuziva o poate distruge. Utilizand antibioticele asa cum trebuie, acestea vor actiona atunci cand veti avea cu adevarat nevoie de ele. Altfel, acestea distrug imunitatea", spune medicul pediatru Alin Stanescu. In plus, nu ar avea nici un rost sa va bombardati copilul cu substante toxice straine atat timp cat nu are nevoie de ele.

Tratamentul trebuie luat pana la capat
Infectiile bacteriene pentru care este necesar tratamentul cu antibiotice inculd infectiile sinusurilor, ale urechilor sau infectiile in gat. In schimb, infectiile virale se refera la raceli, bronsite si alte afectiuni care se lasa cu varsaturi sau diaree. Chiar si cele mai noi antibiotice introduse pe piata ar putea sa nu mai actioneze, daca s-au facut abuzuri. „Industria face permanent eforturi pentru a produce medicamente cu spectru mai larg, care sa actioneze asupra tulpinilor rezistente", explica medicul Alin Stanescu. In cazul in care micutul face o infectie bacteriana, este important sa il ajutati sa duca tratamentul pana la capat.

Daca ii intrerupeti tratamentul, este posibil ca bacteria sa ii reapara. „In loc sa fie omorat germenele care provoaca boala, riscati sa fie omorati alti germeni, iar copilul sa nu fie vindecat", completeaza medicul Alin Stanescu. Sunt cazuri in care rezistenta la antibiotice apare din cauza dozelor luate incomplet. Un alt sfat al medicilor este sa nu opriti in casa antibiotice pentru a le folosi pe viitor ori sa le imprumutati altor persoane. In cazul in care copilul are probleme cu stomacul sau face diaree in timp ce este in terapie cu antibiotic, este bine sa luati legatura cu medicul, discutand despre masurile care trebuie adoptate.</p>

Vote it up
198
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza