800 de euro te costa sa-ti duci copilul sa invete golf

Golful este un sport pentru bogati. Aceasta este perceptia generala si ea se pastreaza si in Romania. O lectie costa 120 de lei, un set de crose pentru copii, intre 250 si 400 de euro, iar echipamentul iti mai scoate din buget 100 de euro.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Golful este un sport pentru bogati. Aceasta este perceptia generala si ea se pastreaza si in Romania. In acest moment in tara noastra sunt cateva sute de jucatori de golf, iar copiii care ajung la o scoala de golf ca sa invete sunt, fara exceptie, copiii celor care deja practica acest sport. "In acest moment avem patru copii care iau lectii de golf la scoala noastra", spune Mihai Olaru, profesor de golf la Swiss Mastery Golf Academy, "iar toti sunt adusi aici de parintii lor care deja joaca golf. Dar in Romania acest sport este la inceput si se dezvolta mai greu pentru ca ai nevoie de terenuri pe care sa joci iar pentru un teren de golf cu noua gauri ai nevoie de cel putin 30 de hectare".

Copiii invata golf de la 5 ani

Mihai Olaru spune ca in golf nu exista limita de varsta, dovada faptul ca celebrul Tiger Woods tinea in maini o crosa de golf cand avea 11 luni, dar ca un copil ar trebui dus la initiere in jurul varstei de 5-6 ani.
"De la cinci ani un copil poate invata golf pentru ca trebuie sa fie suficient de puternic incat sa tina crosa pentru ca desi este mica, pentru copii, ea tot din metal este facuta. De altfel, crosele sunt pentru trei categorii de varsta, de la 5 la 8 ani, de la 8 la 11 si de la 11 la 14 ani, ceea ce inseamna ca un copil se poate apuca de golf la aceasta varsta de cinci ani".

Mihai Olaru considera ca romanii sunt foarte talentati la golf, asa cum sunt si la alte multe sporturi, dar ca, din pacate, nu au conditii suficiente pentru a-si arata valoarea. "Copiii romani sunt foarte talentati, nu am ce le reprosa. Doar ca inca nu au conditii in Romania", explica Mihai Olaru, care a trait multi ani in Singapore de unde s-a intors in 2005, cu multe cunostinte despre golf pe care este decis sa le imparta cu toti copiii. In privinta initierii, "secretele" sunt putine: "Primul lucru pe care il invata un copil in golf este pozitia, cum sa stea corect. Apoi, el invata miscarea, swing-ul, care nu este ceva natural si trebuie lucrata pentru ca la inceput este dificil.

Dar copiii o invata repede si de aceea este bine sa fie dusi mai devreme". Altfel, pentru initierea copiilor este bine ca acestia sa fie inclusi in grupuri pentru ca impreuna invata mai usor: "Copiii ar trebui sa vina in grupuri de 3-4 pentru ca asa invata cel mai bine. Pentru ei ar trebui sa fie o joaca si din joaca sa deprinda tainele acestui sport. In privinta preturilor nu se poate spune ca este foarte scump, dar nici ieftin nu este. Astfel, o lectie de 50 de minute costa 120 de RON, iar un copil poate sa plateasca 4-5 lectii pana invata cum sa loveasca. Apoi, daca a invatat, decide sa isi plateasca singur ore la teren si sa repete loviturile. Cand trece la un alt nivel de joc, mai ridicat, noi ii urmarim si daca este nevoie ii chemam inapoi ca sa le corectam loviturile".

In mod normal initierea in golf se poate face in 4-5 lectii, dar dupa ce copilul a invatat apar si cheltuielile. "Dupa ce a invatat, dupa primele 4-5 lectii, incep cheltuielile pentru parinti. Copilul are nevoie de echipament care inseamna un set de crose pentru copii, iar el costa intre 250 si 400 de euro, are nevoie de pantofi de golf, alti 50 de euro, de manusi, de haine care sa respecte codul vestimentar pentru ca nu poti sa intri pe terenul de golf daca nu ai tricou cu guler, spre exemplu".</p>

Vote it up
337
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza