80% din tineri, pasionati de jocuri video

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Viata virtuala castiga tot mai mult teren printre copii. Opt din zece sunt pasionati de jocurile video, potrivit unui studiu.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Cercetarea, realizata de compania americana NPD Group, arata ca minorii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani aloca acestor tipuri de jocuri peste 10, 6 ore pe saptamana.

In acelasi timp, aproximativ 55,7 milioane de tineri, cel putin din Statele Unite ale Americii, joaca frecvent jocuri pe consola, acestia reprezentand 82 la suta din totalul membrilor generatiei lor. Aceasta activitate este mai putin practicata de adolescentii de 15-17 ani, in special de fete.

Potrivit cercetarii, scaderea interesului pentru jocurile video odata cu inaintarea in varsta poate fi cu siguranta atribuita unor puncte de interes mai diverse si care indica o mai mare maturitate. Astfel, cresterea numarului de teme la scoala, a numarului de activitati si a limitelor orare instituite de parinti in ceea ce priveste jocurile video constituie factori care ar putea explica erodarea interesului pentru jocurile video. Cercetarea are la baza sondaje realizate, in septembrie, pe un esantion de aproximativ 5.000 de copii si adolescenti cu varste cuprinse intre 2 si 17 ani. Jocurile ascund neimpliniri din viata reala Psihologul Anca Munteanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie spune ca minorii care aleg sa isi petreaca timpul liber in fata calculatorului simt ca nu isi pot pune in practica anumite dorinte sau trairi.

"La inceput, copiii aleg jocuri cu batai, pentru ca mai apoi sa se indrepte catre jocurile de strategii. Copiii nu isi mai pot manifesta agresivitatea in lumea reala, deoarece sunt ba pedepsiti, ba certati, ba li se spune ca nu este frumos. Tin sa precizez ca nu e vorba de o agresivitate distructiva. Copiii se cearta, se imbrancesc, iar apoi se impaca, iar aceste sunt forme de exprimare ale trairilor, care nu trebuie condamnate", explica specialistul Munteanu. In plus, psihologul adauga ca jocurile virtuale schimba perceptia despre viata atat in cazul copiilor cat si al adultilor. "Parintii au impresia ca jocul foloseste copilul, jocul video il manipuleaza, in realitate copilul foloseste jocul, iar minorul prin intermediul personajelor isi rezolva anumite frustrari", spune Anca Munteanu.

In plus, specialistul argumenteaza ca jocurile castiga tot mai mult teren in viata noastra, deoarece ne refuzam tot felul de activitati care ne permit socializarea cu persoanele din jurul nostru. "Inainte ca internetul si calculatorul sa fie atat de accesibile ieseam la dans, la suc, la bere, in fata blocului, unde ne jucam, ne impartaseam sentimentele. Acum folosim site-uri de socializare sau jocuri care ne permit sa interactionam cu celalalt partener. Totul este monoton, stam in fata unei cutii si incercam sa ne imaginam reactia interlocutorului, iar acest lucru ne afecteaza din punct de vedere psihic, chiar daca nu ne place sa recunoastem", explica psihologul Munteanu. Interzicerea jocurilor nu este o solutie. Specialistul de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie spune ca parinti nu ar trebui sa le interzica copiilor sa se mai joace pe calculator. "Parintii ar trebui sa acorde o mai mare atentie copilului si jocului ales de acesta. Prin intermediul jocului copilul transimte anumite mesaje despre nemultimirile lui si despre dorintele lui. Adulti ar trebui sa nu mai priveasca jocurile cu ochi critici, ci sa incerce sa inteleaga ce vrea copilul sa ii spuna prin intermediul jocului", completeaza Anca Munteanu.

Psihologul mai spune ca jocurile nu trebuie condamnate, deoarce exista anumite categorii care il ajuta pe copil sa descopere, sa invete lucruri de cultura generala, care ii stimuleaza din punct de vedere intelectual.</p>

Vote it up
210
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza