500 de copii se imbolnavesc anual de cancer

Aproximativ 500 de copii se imbolnavesc de cancer in fiecare an, iar 90% dintre ei s-ar putea vindeca, daca ar ajunge la timp la medic, dar, din pacate, numai 59% dintre ei reusesc sa supravietuiasca maladiei.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Medicul oncolog Monica Dragomir afirma ca sansele de a se vindeca ale copiilor care se imbolnavesc de cancer sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu la centrele specializate, "atunci cand boala este prea avansata pentru a fi invinsa, si cateodata, pentru ca din teama si disperare, familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialitate, sperand in remedii miraculoase".
Monica Dragomir a aratat ca, in ciuda progreselor notabile realizate in Romania referitoare la tratarea copiilor bolnavi de cancer rezultatele sunt inferioare celor obtinute in tarile dezvoltate.

"Motivul principal al aceste diferente este diagnosticul in stadii avansate in peste 60% din cazuri, cand tratamentul nu mai poate obtine vindecarea. Cancerul la copil este rar, comparativ cu cel la adult. In fiecare an, in Romania apar in medie, zece cazuri noi la 100.000 de copii. Cancerul este a doua cauza de deces la adult, dar si la categoria de varsta 5-14 ani, in tarile dezvoltate", a spus medicul.

Boala ii determina pe copii sa se izoleze, de aceea tineri care au trecut prin aceasta suferinta s-au inscris voluntari in campania nationala "Poti si tu", al carei scop este sprijinirea morala a copiilor cu cancer.

"Membrii Asociatiei Little People si Clubul Temerarilor, tineri supravietuitori de cancer, merg in spitalele unde sunt chemati de medici pentru a face cunostinta cu cei de care ii leaga aceeasi suferinta - cancerul. Chiar daca multi s-au vindecat, ei cred ca numai fiind alaturi de cei suferinzi ii pot ajuta sa invinga boala, pentru ca adolescentii sunt mai apropiati de cei de varsta lor decat de familie", a explicat Katie Rizvi, vicepresedintele Asociatiei Little People.

Proiectul "Zambet pentru viitor", initiat in 2007 de Danone, doreste sa actioneze la nivelul principalelor cauze ale esecului in terapia cancerului la copil, cum sunt recunoasterea tarzie a semnelor si simptomelor de catre medicii de familie si pediatri, precum si sistemele de trimitere ineficiente, cauze ce duc la intarzieri in stabilirea diagnosticului corect si inceperea tratamentului, lipsa unui sistem de urmarire activa eficienta a copiilor in timpul si dupa tratament, informarea si comunicarea deficitara cu pacientii si familiile lor, la toate nivelele sistemului sanitar si comunitate.</p>

Vote it up
207
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza