50 de secrete de la câini și pisici

Află ce greșeli nu ar trebui să faci dacă ai un câine sau o pisică
 

Greșeli pe care le fac și cei mai buni stăpâni

1 Crezi că atunci când dau din coadă te invit de fapt să mă mângâi în continuare? Greşit! Dacă văd ceva ce le place, câinii dau din coadă spre dreapta. Dacă dau din coadă spre stânga, câinii se confruntă cu ceva care nu îi face să se simtă bine şi vor să se retragă.

2 Alege peria potrivită pentru blana mea. O perie de cauciuc stimulează circulaţia şi îndepărtează mizeria, una cu ţepi îndepărtează firele moarte de păr.

3 Îţi plac jucăriile cu laser pentru pisici? Pe mine mă frustrează, pentru că nu pot să prind laserul, iar eu sunt un animal de pradă. Dacă vrei să le foloseşti, strecoară la final şi o jucărie adevărată, pe care pot să o prind.

4 Îmi dai prea multă mâncare. Cum poţi să îţi dai seama? Când încerci să mă dresezi sau să mă înveţi trucuri noi, nu par foarte motivat şi nici nu reacţionez la recompense.

5 Nu mai folosi foehnul acela mare şi zgomotos! Dacă vrei să am o blană strălucitoare şi curată, împrăştie puţin amidon de porumb la baza blănii şi perie uşor. Amidonul de porumb va absorbi uleiul şi grăsimea şi va descurca blana încurcată.

6 Nu mă grăbi când încerc să îmi fac nevoile – există un motiv pentru care mă învârt în cerc înainte să trec la treabă: e în instinctul nostru să ne aliniem la câmpul magnetic al pământului înainte de a ne uşura. Nu e glumă! Cercetătorii au studiat 70 de câini pe parcursul unei perioade de doi ani pentru a ajunge la această concluzie.

7 Crezi că e bine să mă laşi să dorm toată ziua? Prea multe ore de somn îmi afecteză personalitatea. Multe probleme de comportament sunt rezolvate dacă îţi scoţi câinele la plimbare sau te joci cu pisica ta 20 de minute în fiecare zi.

8 Sunt un câine bătrân, deci pot să mănânc orice vreau, nu-i aşa? Greşit! Dacă am artrită, voi fi mai fericit dacă îmi încluzi în dietă un supliment cu glucozamină şi sulfat de condroitină, care îmi protejează cartilajele. În plus, schimbă-mi mâncarea cu una potrivită pentru vârsta mea.

Câteva măsuri de siguranță

9 Dacă mă pierzi, sună la cabinetele veterinare şi la adăposturile de animale. O idee bună ar fi să îmi implantezi un microcip.

10 Vrei să mă sterilizezi? Vorbeşte cu medicul veterinar să-mi scoată doar ovarele, nu şi uterul, o procedură mai puţin invazivă.

11 Sunt o creatură dependentă de ritualul zilnic. Orice schimbare în comportament e un semn că aş putea fi bolnav. Dacă îmi ia o oră să termin mâncarea pe care de obicei o rad în 60 de secunde, dacă la joacă obosesc mai repede, dacă urinez mai des sau dacă beau mai multă apă, du-mă la medicul veterinar.

12 Dacă mă ţii în casă, fie că sunt căţel sau pisică, am mai multe şanse să trăiesc o viaţă lungă. Nu am cum să fiu lovit de maşină, furat sau pierdut. Dar, odată ce mă laşi să ies, îmi va fi greu să mă schimb. O să vreau să ies regulat.

CUM SĂ MĂ FACI SĂ-ŢI FIU CEL MAI BUN PRIETEN

13 Te rog să mă prezinţi cât mai multor persoane când sunt pui. Aşa învăţ să nu îmi fie frică de străini. În primele 100 de zile în noua casă, ar trebui să întâlnesc 100 de persoane de diferite înălţimi şi genuri.

14 Poate arăt haios când îmi frec posteriorul de covoare. Dar eu fac asta pentru că ceva îmi provoacă mâncărimi şi trebuie să fiu dus la doctor.

15 Când alegi un nou animal foloseşte acest test de comportament: învârte-l pe spate. Dacă se agită foarte tare pentru a reveni la poziţia iniţială, va fi mai greu de dresat decât un animal care rămâne în poziţia în care l-ai pus.

Lucruri care nu te așteptai să-mi placă

16 Oasele de mestecat? Uită de ele! Dacă vrei să fiu atent la ce încerci să mă înveţi, foloseşte drept recompensă o bucăţică de mâncare grasă, cu miros intens.

17 Unii dintre noi mestecă iarbă doar când au mâncat ceva pe care vor să îl dea afară, alţii iau cu asalt peluza pentru că, pur şi simplu, le place gustul.

18 Ai grijă, îmi place să mănânc şi lenjerie de corp. Mai ales când a fost purtată. În fiecare an, medicii veterinari îndepărtează chirurgical sute de obiecte de lenjerie din burta căţeilor pofticioşi.

19 Pot să îmi aleg singur patul, te rog? Felul în care dorm decide ce fel de coş mi se potriveşte mai bine. Lasă-mă să miros câteva coşuri în pet shop şi să mă aşez în cel mai confortabil. Dacă dorm cu labele întinse, îmi trebuie un coş plat. Dacă sunt tipul de căţel care doarme covrig, mă simt mai bine într-un coş cu margini.

… și lucruri pe care nu știai că le detest

20 Ţi se pare că mă comport bine în prezenţa copiilor? Uită-te când mă joc cu ei. Dacă vezi că ling, îmi trag urechile înapoi şi îmi retrag capul sau casc (semne de anxietate), cel mai probabil le tolerez prezenţa. Dar dacă îi laşi să mă tragă în continuare de coadă, la un moment dat s-ar putea să îmi pierd răbdarea.

21 Nu contează cât de lung mi-e părul sau cât de cald e afară, nu e nevoie să mă tunzi. Blana mea e prevăzută cu un strat protector care izolează împotriva căldurii şi mă ajută să nu mă încing. E de ajuns să îmi menţii blana periată şi fără noduri. Aşa aerul circulă cum trebuie prin firele de păr şi îmi reglez temperatura corpului.

22 Dacă mă laşi în curtea din spate când nu eşti acasă, probabil îţi închipui că o să alerg şi o să mă joc toată ziua. Eşti departe de adevăr. Probabil nu o să mă mişc cât e ziua de lungă şi o să aştept să te întorci acasă.

23 Îmi place la nebunie să fac aport şi să prind discul, dar acele frisbee din plastic dur îmi rănesc dinţii şi gingiile. Caută un disc mai moale.

24 Dacă nu te cunosc, nu te apropia de mine cu mâna întinsă. S-ar putea să cred că vrei să mă ataci. Mai bine te cobori la nivelul meu şi nu mă priveşti fix în ochi. Lasă-mă să mă apropii eu de tine şi să te miros, înainte de a face cunoştinţă.

Pisicile și misterele lor… elucidate!

25 Să lămurim un lucru: extirparea gheruţelor nu este acelaşi lucru cu tăierea lor. Este o operaţie oribilă şi dureroasă, ca şi cum ţi se taie două falange dintr-un deget. Dacă zgâriatul nostru îţi dă bătăi de cap, cea mai bună soluţie e să să cumperi protecţie de gheare, nişte capace din plastic care se lipesc pe gheară.

26 Dacă fac pipi şi în altă parte decât în litieră, înseamnă că îmi marchez teritoriul, nu că sunt needucată. Şi fac asta pentru că a apărut un element care mă stresează. Poate să fie o nouă persoană, un nou animal sau chiar şi o nouă piesă de mobilier, care îmi invadează teritoriul.

27 Înainte să găseşti un loc ascuns unde să piteşti tăviţa cu nisip, să ştii că nu ne place să ne simim îngrădite. Prefer să îmi fac nevoile într-o tăviţă neacoperită, aşezată într-un punct din care pot să văd ce se întâmplă în cameră şi de unde pot să fug dacă mă simt ameninţată.

28 Cine a spus că nu pot fi antrenată se înşală. Pot învăţa să stau sau să vin la comandă, să ating cu nasul o ţintă indicată, să sar printr-un cerc, să bat palma şi chiar să folosesc toaleta – la fel de repede sau chiar mai rapid decât un câine. Pe internet găseşti tutoriale cu dresaj pentru pisici.

29 Dacă mă încordez când mă mângâi pe şira spinării, spre coadă, ar trebui să îţi dea de gândit. Un studiu recent a demonstrat că pisicile cărora nu le place această senzaţie, dar le permit stăpânilor să le mângâie pe spate, sunt mai stresate decât pisicile care evită acest alint.

30 Nu uita că eu văd lumea pe verticală, nu pe orizontală. Aşa că, în loc să te enervezi când încerc să mă caţăr pe o policioară şi dărâm vreun obiect, mai bine fă în aşa fel încât să pot urca şi coborî cu uşurinţă într-un anumit spaţiu din cameră, fără să dau jos vreun obiect de la locul lui. Eliberează un raft care duce la bibliotecă şi are în apropiere o poliţă, de pe care pot sări pe un scaun.

31 Faptul că torc nu înseamnă că sunt mulţumită. Torc şi când am dureri sau când sunt speriată. Acesta e mecanismul meu de a mă calma.

32 Te gândeşti să îmi iei un alt animal, ca să nu mă plictisesc? Cel mai bine mă voi înţelege cu o pisică de sex opus şi ceva mai tânără decât mine. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne laşi dintr-o dată singure, în aceeaşi cameră. Sfătuieşte-te cu veterinarul despre cum să introduci cel de-al doilea animal în viaţa mea. Dacă sunt o pisică matură, care a fost ani întregi singurul animal din casă, nu am nevoie de un prieten. Sunt fericită cu ritualurile mele de zi cu zi.

33 Dacă mă poziţionez cu spatele foarte aproape de faţa ta, ar trebui să o iei ca pe un compliment. Gestul se trage de când eram doar un pui şi făceam la fel cu mama mea, ca să poată să îmi cureţe posteriorul. Înseamnă că am încredere în tine.

34 Îmi plac jucăriile şi accesoriile pe care mi le cumperi, dar mă pot distra la fel de tare cu o pungă de hârtie, cu o mingie mică din folie de aluminiu sau cu o cutie goală. E simplu să îmi creezi o jucărie pe care să o ador.

Trucuri de dresaj care ne ajută să învățăm

35 Nu aştepta până împlinesc şase luni ca să îmi corectezi defectele de comportament. Până atunci, o să fiu obişnuită să beau apă din toaletă şi să îmi înfig ghearele în pantofii tăi. Este mult mai uşor să înveţi un animal bunele obiceiuri decât să-l dezobişnuieşti de cele proaste.

36 Sunt confuză. Când am sărit în poala ta, m-ai mângâiat şi mi-ai vorbit frumos. Iar acum, că am sărit în poala mătuşii Maria, ai ţipat la mine. Am voie să mă cocoţ în poala oamenilor sau nu?

37 Dacă vrei să nu zgârii o anumită piesă de mobilier, acoperă zona cu un cearceaf mai vechi, folie de aluminiu sau bandă dublu adezivă. Sunt materiale după care nu mă înnebunesc. Apoi distrage-mi atenţia cu o jucărie.

38 Dacă mă laşi să mă urc pe mobilă acum, că sunt mică şi drăguţă, o să cred că am voie să fac asta şi când cresc mai mare, indiferent de câte ori îmi vei spune tu contrariul.

39 Cum adică nu poţi învăţa un câine bătrân trucuri noi? Stăpânul meu m-a învăţat să aduc ziarul din faţa casei când aveam zece ani.

40 Mai ţii minte când eram eu mic şi mi-ai băgat nasul într-o băltoacă de pipi făcut în casă? Nu am nici cea mai vagă idee de ce ai făcut asta. Mai bine scoate-mă afară când am nevoie şi laudă-mă când fac pipi afară.

41 Vrei să mă înveţi să merg la pas cu tine în lesă? Oferă-mi nişte stimulenţi. Opreşte-te de fiecare dată când o iau înainte şi trag de lesă. Când întorc capul să mă uit la tine, oferă-mi o recompensă chiar în dreptul piciorului tău. O să-mi dau repede seama că trebuie să stau lângă tine, ca să fac ce îmi place mai mult: să explorez.

42 Fie că sunt pisică sau căţel – dacă ai obosit să tot găseşti păr de animal pe canapea, pune un preş de maşină în acel loc, cu ventuzele de cauciuc în sus. Urăsc senzaţia lipicioasă de cauciuc pe blana mea.

43 Dacă latru, sar şi trag prosopul de pe masă, nu înseamnă că sunt rău. Sunt doar plictisit şi încerc să îţi atrag atenţia. Te rog, joacă-te puţin cu mine.

44 Dacă sunt câine şi mi-e frică de tunete sau zgomote puternice, înfăşoară un bandaj elastic în jurul pieptului meu. Începe de sub labele din faţă, continuă până la mijlocul spatelui, apoi fixează bandajul. Presiunea constantă a bandajelor în zona pieptului mă va ajuta să scap de anxietate.

Cea mai bună (și cea mai proastă) mâncare

45 Nu uita că sistemul meu digestiv este diferit de al tău. Stafidele şi strugurii pot să blocheze rinichii unui câine. Alte alimente periculoase sunt ciocolata, cafeaua şi nucile.

46 Vrei să am haina deasă şi lucioasă? Din dieta mea nu trebuie să lipsească acizii graşi esentiali. Cea mai bună e hrana uscată şi umedă, de calitate superioară. Animalele care mănâncă biscuiţi şi conserve de calitate mai proastă sau care sunt hrănite cu mâncare preparată în casă, care nu e echilibrată din punct de vedere al substanţelor nu-tritive, îmi face blană ternă şi uscată.

47 Atunci când alegi ce hrană să cumperi, orientează-te spre produsele care au fost testate pe animale în locul hranei preparate după formule emise de un computer. Testele pe animale sunt costisitoare, dar indică faptul că produsul a fost consumat timp de şase luni de alte animale şi a avut rezultate bune asupra sănătăţii lor.

48 Dacă doreşti să mă hrăneşti cu mâncare preparată în casă, verifică dieta aleasă de tine cu un nutriţionist veterinar. Cercetătorii de la Universitatea Davis, din California, au analizat anul trecut 200 de diete pentru câini, preparate de stăpânii lor, şi au descoperit că 95% dintre acestea aveau deficienţe nutriţionale serioase.

49 Ai auzit de ultimele campanii împotriva hranei cu cereale pentru pisici şi căţei? Este doar o campanie publicitară nimic mai mult. Cerealele pot fi o parte importantă într-o dietă echilibrată. Înainte de a te decide să faci vreo schimbare, consultă-te cu medicul veterinar.

50 Dacă îmi schimbi dieta obişnuită cu hrană crudă, s-ar putea să mă aleg cu dinţi sparţi sau cu o infecţie bacteriană. De asemenea, excrementele mele ar putea, în acest caz, să expună orice persoană cu un sistem imunitar scăzut la riscuri nedorite. De aceea, Societatea Americană pentru Prevenţia Cruzimii împotriva Animalelor (ASPCA), împreună cu centrele pentru controlul şi prevenţia bolilor şi alte instituţii de profil, toate resping categoric dietele cu hrană crudă.

Surse: Jackson Galaxy, specialist în comportamentul felin; Brian Hare, director a Centrului pentru Cunoaştere Canină din Universitatea Duke; Rebecca Remillard, nutriţionist veterinar la Universitatea de Stat Carolina de Nord şi fondator al petdiets.com; Jorge Bendersky, stilist de animale; Spencer Williams, preşedinte al West Paw Design, companie producătoare de jucării pentru animale; Nancy Kay, scriitoare; Jennifer Coates, consilier veterinar pentru petmd.com; Victoria Schade, expertă în comportament canin; Sophia Yin, medic veterinar, specialist în comportamentul animalelor; K. C. Theisen, director Humane Society, SUA; Amy Farcas, nutriţionist veterinar la Universitatea Pennsylvania; Marilyn Krieger, consultant pe aspecte de comportament felin; Karen „Doc“ Halligan, scriitoare; prof. dr. Stephen Zawistowski, specialist în comportamentul animalelor.

Vote it up
428
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza