5 metode pentru a ne pastra calmul cu copilul

Ca parinte, modul in care abordati problemele de zi cu zi serveste drept exemplu copiilor 
 

Secretul armoniei in relatii, mai ales in cele cu copiii, este rabdarea. Deoarece copiii invata cum sa se poarte de la cei din jur, adultii
tre­­buie sa dea dovada de toleranta si intelegere. Ca parinte, modul in care abordati problemele de zi cu zi serveste drept exemplu copiilor dum­­neavoastra si le influenteaza reactiile – nu doar pe cele de mai tarziu, ci incepand cu stre­­sul legat de scoala, examene, presiunea cole­­gilor, probleme legate de popularitate si, une­­ori, agresiuni din partea altora.

 Nu reactionati. Cand copiii sunt obraznici sau neastamparati, nu reactionati imediat. Incercati mai intai sa intelegeti ce anume le determina com­­por­­ta­­mentul. Uneori, copiii au nevoie de cea mai mare dragoste si atentie tocmai in momentele in care se poarta cel mai rau – chiar daca aveti im­­presia ca atunci le merita cel mai putin.

• Ignorati greselile de comportament. Specia­­listii ne recomanda sa recompensam comporta­­mentul adecvat al copiilor foarte mici cu laude si incurajari, eventual cu o imbratisare sau un sarut, si sa ignoram comportamentul nedorit. Daca va concentrati pe greselile copilului, le dati prea mul­­ta importanta si el va tinde sa le repete. Atunci cand comportamentul nu este prea ingrijorator, nu-l ba­­gati in seama; acest lucru indica lipsa de interes si copilul probabil ca va renunta la el, va­­zand ca nu provoaca nici o reactie. Pe de alta par­­te, atunci cand recompensati comportamentul pozitiv, in­­seamna ca doriti sa se repete.

• Practicati arta distragerii. In cazul copiilor mici, una dintre cele mai bune metode de a schim­­­­ba un tip de comportament este sa le dis­­tra­­geti atentia asupra altui lucru. De exemplu, da­­ca un copil nu vrea sa dea o jucarie unui prie­­ten, luati o alta ju­­ca­­rie si vorbiti despre ea cu en_­tuziasm. Curand, co­­pi­­lul isi va pierde interesul fata de prima jucarie.

• Indepartati-va. Atunci cand copilul are o criza de isterie, indepartati-va ca si cum n-ati fi obser­­vat nimic. Nu va duceti prea departe, ca sa nu intre in panica, iar apoi intoarceti-va spre el ca din intam­­pla­­re si puneti-i o intrebare sau faceti o re­­mar­­ca despre un cu totul alt subiect, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. De obicei crizele de is­­te­­rie ince­­tea­­za repede daca nu turnati gaz peste foc, infuri­­in­­du-va. Cand copilul tipa, nu-i raspun­­deti in ace­­lasi mod, fiindca asta nu va duce decat la escala­­da­­rea emotiei. Fireste, e greu sa tineti lu­­crurile sub control atunci cand sunteti foarte obo­­sit sau stre­­sat, insa evitati sa va revarsati emotiile negative asupra copilului.

• Pauza pentru computer. Daca sunteti obosit si stresat, o tehnica simpla este sa-i oferiti copilului posibilitatea de a urmari pe computer anumite jo­­curi educative, special concepute pentru varsta lui. Astfel aveti ocazia sa va odihniti si dumnea­­voastra. Cumpararea unui computer personal pen­­tru copil este o alegere buna odata ce acesta a implinit vars­­ta de cinci ani. Jocurile si programele sunt tot mai avansate si complexe si pot stimula inteligenta daca sunt alese corespunzator. Dar, incercati sa-i limitati accesul la computer la o ora pe zi. Cand este insa la scoala, il poate utiliza in special pentru a-l folosi in procesul de invatare.

Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza