5 leacuri calde pentru sezonul rece

Ce băuturi calde vindecă afecțiunile sezonului rece
 

Nu-i așa că simți nevoia să bei ceva cald atunci când e frig și, mai ales, când ești bolnav? Principalele beneficii pe care le obții de la aceste remedii sunt accentuate de doi factori.

Primul este faptul că, fiind lichide, ele ajung mai repede în sânge. Al doilea factor este faptul că sunt calde. Căldura degajată în stomac face ca aceste băuturi să fie digerate mai ușor, iar proprietățile lor nutritive să ajungă mai ușor în locurile bolnave. Dar iată care sunt aceste remedii care te vindecă atunci când frigul îți dă târcoale.

1. Vinul roșu cu scorțisoară vindecă…

…răcelile. Vinul roșu conține o substanță renumită deja pentru proprietățile ei: resveratrolul. Acesta este un antioxidant care protejează celulele sănătoase ale corpului de virusuri și bacterii. Scorțisoara conține un antioxidant care, împreună cu cel din vinul roșu, are efect descongestionant și antiinflamator la nivelul aparatului respirator.

…și durerile în gât. Dacă te doare în gât, un pahar de vin roșu în care ai presărat scorțisoară și ai adăugat o linguriță de miere, îți va calma durerea. În cazul unei dureri acute, ia o linguriță de miere amestecată cu scorțisoară și nu bea nimic 30 de minute. Scorțisoara are efect antiseptic și de anestezic local.

2. Ciocolata caldă oprește…

…tusea seacă. Ce poate fi mai sâcâitor ca o tuse seacă? Un remediu absolut delicios pentru această afecțiune este ciocolata neagră caldă. Nu cea cumpărată la plicuri, ci cea preparată acasă din câteva pătrățele de ciocolată neagră și din puțin lapte. Ciocolata conține teobromină, o substanță prezentă în boabele de cacao.

Recent, cercetătorii londonezi au descoperit că această substanță este un excelent antitusiv. Ei au aflat și că este cu 33% mai puternică decât codeina, medicamentul cu care se tratează de obicei tusea seacă. Așa că ori de câte ori tusea îți dă de furcă, ai un motiv în plus să te răsfeți cu o ciocolată caldă.

3. Inhalațiile cu ulei de eucalipt…

…îți desfundă nasul. Eucaliptul are efect analgezic și antimicrobian. Pune 5-6 picături de ulei de eucalipt în 500 ml de apă clocotita, acoperă capul cu un prosop și stai 15 minute deasupra vasului, inhalând aburul care se degajă.

Nu numai că-ți desfundă nasul, inhalația cu eucalipt îți va calma și durerea de cap, accesele de tuse și durerile de gât. Uleiul de eucalipt te poate ajuta și dacă ai febră: aplică pe piept comprese cu ulei de eucalipt diluat în apă călduță.

4 Cataplasma cu argilă şi cu salcie calmează...

...durerile menstruale. Amesteci 100 g de argilă verde cu apă caldă cât să-ţi iasă o pastă. În ea adaugi 10 picături de ulei de salvie.

Pui totul într-un prosop şi aplici cataplasma în zona ovarelor, direct pe piele. Argila verde şi salvia au efect antiinflamator şi calmant asupra durerilor menstruale. În plus, căldura degajată calmează contracţiile uterului.

5 Cataplasma cu făină de in reduce...

...simptomele bronşitei. Într-o tigaie pui 200 ml de apă şi 5 linguri de făină de in. Laşi să fiarbă amestecând mereu până obţii o pastă. O laşi să se răcească puţin, apoi o pui într-o pânză curată şi o aplici pe piept. Făina de in are proprietăţi antiseptice şi calmante, reducând accesele de tuse şi eliberând căile respiratorii.

Mai poţi aplica şi o cataplasmă cu sare grunjoasă caldă, atunci când ai bronşită. Pe lângă faptul că îţi calmează tusea, aburii degajaţi de sare îţi desfundă nasul. Atenţie! Atunci când aplici o cataplasmă pe pieptul copilului, verifică pe antebraţ cât este fierbinte aşa cum făceai cu biberonul, şi nu o aplica direct pe piele, ci peste hăinuţe.

Sursa: bewoman.ro

Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza